Receptek
NYÁRI ZÖLDSÉGLEVES CÉKLALEVÉLLEL – 10 összetevőből 25 perc alatt
Ezt a nyári zöldséglevest mindig savanyítom valamivel: általában paradicsommal, paradicsomlével vagy jobb híján citrommal. Mindig olyan zöldségeket teszek bele, amit éppen találok itthon. Sárgarépa mindig kerül bele, ezen kívül pedig valamilyen leveles zöldség.
LÓBAB ÉS ZÖLDFŰSZERSZÓSZ – nyári recept 6 összetevőből 45 + 6 perc alatt
Ha szeretnéd egyszerűbbé tenni a hétköznapjaidat a konyhában, akkor a szószok az egyik legjobb megoldás. Ha van 2-3 féle jó szósz a hűtődben, akkor a legegyszerűbb sült vagy párolt zöldségből is igazi összetett ízű, izgalmas ételek készülhetnek – akár 2-3 perc alatt is.
TÖLTÖTT KARALÁBÉ-VARIÁCIÓK – 8 hozzávaló, 50 perc alatt
A töltelékek között egy gombás és egy fűszeres rizses variációt adtam meg. Ha a fűszeres rizsbe sajt helyett sörélesztőpelyhet is keverhetsz. Készíthetsz húsos változatot is, ebben az esetben a gombás tölteléket vedd alapul, és a gomba helyett 10 dkg darált húst használj.
SÜLT REBARBARA VANÍLIAKRÉMMEL – 4+5 hozzávalóból 75 perc alatt
A rebarbara számomra a tavasz egyik nagy sztárja. Divatos növénynek tűnik, de talán csak azért, mert nem mindenhol lehet kapni. Anyukám elbeszélései szerint a dédnagymama kertjében mindig volt rebarbara, és leginkább, süteményt, kompótot vagy lekvárt készített belőle.
ZEROWASTE ZÖLDSÉGALAPLÉ – zöldséghulladékokból 10 perc előkészítéssel
Van komposztunk, de nem minden zöldséghulladékot öntünk rá. A zöldséghulladék egy részét felhasználjuk, mégpedig levest főzünk belőle. Van egy tálka a hűtőben, amiben a hét során azokat a zöldséghulladékokat gyűjtögetjük, amik egy alaplében jól éreznék magukat…
GABONAPALACSINTA ZÖLDEKKEL – 5 összetevőből 15 perc alatt
Sokféle variációban tálalhatod a gabonapalacsintát: reggelire tojással és salátával, ebédre füstölt hallal vagy kecskesajttal és párolt zöldséggel. Ráadásul előre kikavarható egy nagyobb adag belőle, ami egy üvegben tárolva 2 napig eláll a hűtőben.
SZÓSZ VAGY KRÉMLEVES, ZÖLD LEVELES ZÖLDSÉGEKBŐL – 7 hozzávalóból, 30 perc alatt
A zöld leveles zöldségek egyrészt a magas klorofill, az ásványianyag- és vitamintartalmuk miatt nagyon hasznosak tavasszal a kiéhezett szervezetünk számára, másrészt azonban az ízük miatt is.
ZÖLD MAJONÉZES KRUMPLISALÁTA PIRÍTOTT MÁJJAL – 12 összetevőből 45 perc alatt
Mindig fontos, hogy magas tápanyagtartalmú ételeket együnk, amikor pedig az immunrendszerünk egészségéről vagy az emésztés harmonizálásáról van szó, akkor pedig elengedhetetlen, hogy igyekezzünk az üres kalóriák helyett igazán tápláló ételeket magunkhoz venni.
SÓS ZABKÁSA – 10 összetevőből 15 perc alatt
A kásareggelik egyre népszerűbbek, ami bizonyára annak köszönhető, hogy egészen változatos kreációk készíthetőek el gyorsan és színesen. A legtöbben édesen eszik a kásákat, pedig hagyományosan a kásákat régen elsősorban sósan készítették és ették azokban a régiókban, ahol hagyománya van a zabkásának.
DIÓS CÉKLAPÁSTÉTOM – 8 összetevőből 90 perc alatt
Megint bebizonyosodott, hogy a hagyományos receptek ízharmóniája elképesztő, és ha elkezdjük az 5 Elem mentén vizsgálni, akkor ez érthető is. Egy grúz céklapástétomról van szó, amit a karácsonyi asztalon sült kacsamell köreteként tudnék leginkább elképzelni.
FÜSTÖLTHAL-FASÍRT – 7 összetevőből 55 perc alatt
A füstölt hal nagyon praktikus, mert hetekig eláll, így be lehet tárazni belőle, és amikor hirtelen tanácstalan vagy, hogy mit is kellene főzni, gyorsan varázsolható belőle valami különlegesség.
ZABKEKSZ CUKOR NÉLKÜL – 30 perc alatt 6 hozzávalóból
Az édes íz harmonizál és táplál, ez azonban csak a természetesen édes ízű alapanyagokra igaz: édesburgonya, sütőtök, gyökérzöldségek, levesek, húsok, gyümölcsök. Most egy fenomenális zabkeksz receptet készítettem, amiben csak gyümölcsök vannak.
Tudástár
ALLERGIASZEZON – muszáj ezt?
A pollenallergia tünetei a test intelligens védekező reakciói a pollenek ellen. A tüsszögés, a nyálkahártya megvastagodása, orrdugulás segítségével ugyanis a test igyekszik a testen kívül tartani a kártékonynak ítélt kórokozókat. Hiába is szeretném azt mondani, hogy a táplálkozással mindent meg lehet oldani, de nem.
CSÍRÁK TAVASSZAL: Miért, mikor és hogyan együnk és készítsünk csírákat?
MIÉRT JÓ CSÍRÁKAT ENNI? A csírák pár óra áztatás, majd néhány napos enyhén nedves közeg hatására elkezdenek kibújni. A magok életre kelnek, és elkezd fejlődni egy növény. A csírázási időszak a növény életének legvitálisabb időszaka. A csírázás folyamata során a…
TISZTÍT ÉS TÁPLÁL: érvek a hüvelyesek fogyasztása mellett + 6 tipp a puffadás elkerüléséhez
A hüvelyesek elsősorban a Vese energiáját táplálják, így minden olyan funkciót erősítenek, mely a Vese hatáskörébe tartozik: többek között a szexuális élet, nemi működés, méh és petefészek megfelelő működése, csontok és fogak egészsége, csontvelő és az agy működése.
STABILABB ÉS HATÉKONYABB EMÉSZTÉS: Szezonális tisztítókúrák a Hagyományos Kínai Orvoslásban
A Hagyományos Kínai Orvoslásban az emésztés stabilitása és hatékonysága kiemelten fontos. Az étkezés jelenti ugyanis a test számára az elsődleges energiaforrást, mely által a tartalékait fel tudja tölteni.
ŐSZI PRAKTIKÁK A KONYHÁBÓL, avagy hogyan előzzem meg a náthát
Az őszi betegségek gyakori velejárója a NYÁLKA, tehát érdemes ősszel odafigyelni arra is, hogy a nyálkát felhalmozó ételekből kevesebbet együnk, vagy akár teljesen kizárjuk az étrendünkből. Így is segíthetünk a testünknek az őszi hideg és szeles, nyálkás időjárás során a védekezésben.
HOGY SZEDHETNÉK FEL PÁR KILÓT?
Sokaknak furcsának tűnhet, hogy a hízásról írok. Az a helyzet, hogy a személyes tanácsadásaimon – számomra is nagyon meglepő módon – sokkal többen küszködnek azzal, hogy könnyen fogynak vagy nehezen tudnak felszedni pár kilót, mint a túlsúllyal. Az utóbbi időben még e-mailben is kaptam kérdést erről.
KÁVÉ – Egészséges vagy nem?
Fontos látni, hogy a kávé nem egyértelműen rossz vagy jó, mint ahogy semelyik más alapanyag sem. A kérdés mindig az, hogy kinek, mikor és miért…
MIBŐL NYERJÜK AZ ENERGIÁT? – A jó emésztés titkai az ízek
A táplálkozás a legfőbb energiaforrásunk, ezért fontos, hogy mit eszünk. Az étel legfontosabb feladata, hogy tápláljon minket. Nem csupán a testünket, hanem energiával is el kell látnia minket. Ha van elég energia, akkor jól vagyunk.
MÁJ ÉS EPEHÓLYAG EGÉSZSÉGE TAVASSZAL
A tavasz a Fa elemhez tartozik, a Fa elemhez tartozó szervek pedig a Máj és az Epehólyag. Ha e két szervünk harmonikusan működik, akkor tavasszal jól érezzük magunkat: nem vagyunk fáradtak, sem ingerültek, tele vagyunk tetterővel és nagy örömmel kezdünk az új impulzusok által nyújtott lehetőség megvalósítása, és az újonnan éledő természet ragyogása örömmel tölt el minket.
Tavaszi étrend – a megújulás és megkönnyebbülés jegyében
Ti is ismeritek a tavaszi fáradtságot, a makacs téli súlyfölösleget, a bosszantó náthát, ami éppen a legszebb tavaszi napon rontja el a kirándulást, az allergiát, a gyötrő migrént vagy felfájást, az egyre merevebb nyakat vagy éppen a kiütéseket. Olyan tünetek ezek, amire sokan panaszkodnak. Ilyenkor tavasszal pedig különösen szeretnek előjönni. Mi megoldás?
HOGYAN ÉLJÜK TÚL A HÚSVÉTI MEGRAKOTT ASZTALOKAT?
A nagyevős ünnepek előtt – karácsony, húsvét – mindig sokan kérdezik, hogy milyen trükkökkel lehet megvalósítani, hogy ilyenkor is nagyjából rendben legyen az emésztésünk, mégse sértsük meg a sokat készülő családot azzal, hogy szinte semmit nem eszünk. Ez nem egy könnyű dolog, nekem is okoz némi fejtörést néha, de időközben van néhány trükköm, ami egészen jól működik.
EGÉSZSÉGES ÉTREND A HÉTKÖZNAPOKBAN
A tavaszt köszöntő évindító tisztítókúra lezárásaképpen két dologgal készültem. Egyrészt 8 pontban összefoglaltam, hogy mit érdemes megtartani a hétköznapokra az elmúlt egy hétből, melyek mindegyik egyszerű és igazából magától értetődő. Mégsem mindig csináljuk.