TÚRÓTORTA KÖLESBŐL GYÜMÖLCSÖKKEL – a kedvenc sütink

2022. június 24. | Receptek

Elkészítési idő:  1 óra

vegetáriánus

 

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

Ezt a sütit egy ukrán túrótorta alapján fejlesztettem ki, és a túró helyett főtt köles kerül bele. Én a kölest főzés előtt 5 napig fermentálni szoktam, és így megsavanyodik, és megfőzve a túró savanykás ízét hozza. Ha nem szeretnél fermentálni, akkor a főtt kölest keverd össze 1 citrom frissen facsart levével, és hasonló ízhatást érsz majd el vele. Az eredeti ukrán változatban a köles helyett 50 dkg túró van.

Készítheted gyümölcs nélkül is, de szerintem savanykás bogyós gyümölcsökkel nemcsak finomabb, hanem szebb is. Igazából ez is egy olyan recept, amely Kelet-Európában bárhol felbukkanhatna. Anyukám is szokott ilyen sütit sütni, és a liszt helyett búzadarát tesz bele. Ugyanígy, búzadarával készült az eredeti ukrán recept is. Ezt kicseréltem rizslisztre, és nagyon jól működött úgy is. Ha fermentált kölesből készíted, akkor liszt nélkül is működik, de picit lazább lesz a szerkezete, és inkább olyan, mint egy felfújt.

FERMENTÁLT KÖLES – és ami készülhet belőle

Mérj ki 20 dkg kölest. Mosd át alaposan meleg vízzel legalább 4-5 alkalommal. Tedd egy 7 dl-es befőttesüvegbe, keverj hozzá 2 evőkanálnyi mézet, és töltsd fel vízzel. Keverd össze. Zárd le az üveget egy fém fedővel, amin nincs semmilyen sérülés. Az üveget tedd egy tálkába, és hagyd erjedni egy nem napos helyen 5 napig.

Öt nap elteltével főzd meg a kölest, vagy egyszerűen tedd a hűtőbe. Hónapokig eláll így a hűtőben, és így amikor kedved szottyan rá, egyszerűen előveszed, és főzheted is. Ehhez egyszerűen szűrd le a kölest, mosd át, és háromszoros 6 dl vízben főzd puhára kb. 25 perc alatt. A megfőtt fermentált kölesből készíthetsz a torta mellett felfújtat, kását vagy köleskörözöttet.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

TÚRÓTORTA KÖLESBŐL

vegetáriánus

Hozzávalók a 24 cm-es kapcsos tortaformához

  • 80 dkg főtt köles – ehhez 20 dkg kölest háromszoros mennyiségű vízben főzz meg, majd hűtsd vissza (vagy fermentált főtt köles)
  • 1 bio citrom frissen reszelt héja
  • 1 teáskanál vaníliakivonat / 1 csapott mokkáskanálnyi őrölt vanília
  • 5 szem zöld kardamom, frissen őrölve
  • 4 tojás szétválasztva, a fehérje habbá verve
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj, felolvasztva
  • 10 dkg rizsliszt (vagy bármilyen más liszt)
  • 15-25 dkg savanykás gyümölcs (ribizli, málna, rebarbara, egres, szeder vagy amit találsz)

 

Elkészítés

  1. A főtt köleshez keverd hozzá egy villával a citromlevet, citromhéjat, vaníliát és kardamomot.
  2. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra.
  3. A tojásokat válaszd szét, a sárgájába keverd bele a cukrot, és keverd addig, amíg elolvad.
  4. A cukros tojáshoz keverd hozzá a vajat, a lisztet, majd a kihűlt, fűszeres-citromos kölest.
  5. A tojásfehérjéket verd fel kemény habbá, és óvatosan forgasd bele a masszába.
  6. Tedd egy kerek tortaformába a masszát, egyengesd el a tetejét, és tegyél a tetejére bármilyen savanykás gyümölcsöt vagy rebarbarát.
  7. Tedd a meleg sütőbe 45 percre. Ha megszilárdult a közepe, kiveheted, ha még enyhén mozog, akkor tedd vissza még 10 percre.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This