Rólunk

Jó helyen jársz, ha úgy érzed, hogy az egészséges és tudatos életmóddal kapcsolatban egymásnak ellentmondó információkat olvasol és hallasz, közben pedig a te igényeid valahogy kimaradnak a képből… Ha úgy érzed, hogy mindenki meg akar győzni valamiről, de Téged senki nem kérdez meg, hogy vajon mit szeretnél…

Az 5 Elemes rendszerrel az egészséges és a tudatos életvezetés minden területére érvényes, logikus módszert szeretnénk Neked mutatni. Az 5 Elemes rendszer figyelembe veszi az alkati sajátosságaidat, az igényeidet, az életkorodat, az életformádat és az ízlésedet, illetve a kulturális hagyományaidat is. Mindannyian egyediek vagyunk: sajátos ízléssel, igényekkel. Az egészségünkhöz és a jóllétünkhöz legalább annyira hozzátartozik a saját igényeink feltérképezése és tiszteletben tartása, mint a jó étrend, a mozgás, a vitaminok és ásványi anyagok, illetve az érzelmi életünk rendezése.

Az 5 Elemes módszer segítségével megtanulod érzékelni és értelmezni a tested és a lelked jeleit, és erre reagálva alakítod ki az étrended és az életmódod.

Mi vagyunk az 5 elemesek 😉 – Klára és Gábor

Gábor tájcsi (Taiji) és csikung (Qigong) oktató 2004 óta, és ekkor kezdte mélyebben tanulmányozni az 5 Elemet is. 14 éves kora óta foglalkozik harcművészetekkel.

Klára 12 éves kora óta foglalkozik az egészséges étrenddel, és 2006-ban a tájcsi (Taiji) és csikung (Qigong) gyakorláson keresztül ismerkedett meg az 5 Elemmel. 2015-ben végzett Bécsben 5 Elemes táplálkozási tanácsadóként.

Mindketten a 2000-es évek eleje óta foglalkozunk önfejlesztéssel, meditációval, buddhista és taoista módszerekkel. 2006 óta élünk együtt, 2010 óta napi szinten együtt is dolgozunk. Mi állunk az 5 Elemes oldal mögött.

 

Ami leginkább jellemző ránk…

  • Mindenben a megoldást keressük. Ha felmerül valamilyen akadály vagy probléma, akkor a megoldásra fókuszálunk.
  • A nehézségeket lehetőségként kezeljük, melyek fókuszt adnak és esélyt teremtenek. Benne lenni nehéz, de mindig ezek azok a helyzetek, amiken keresztül váltani, változtatni tudunk. Olyanok a nehézségek mint egy ébresztőóra, ami ráirányítja a figyelmet valamire. És persze utólag mindig látjuk, hogy előtte mindig vannak finom jelek, csak nem akarjuk észrevenni
  • Persze szeretjük az élet könnyebbik oldalát is, és nagyon élvezzük a nyugalmas vidéki életet, a kertet, az erdei sétákat a kutyáinkkal, az izgalmas hátizsákos utazásokat, a járatlan utakat, a hegyeket. Szeretünk vadon termő ehető növényeket gyűjteni, és leszedni ebéd előtt a saját termesztésű salátát vagy spenótot a kertben.
  • Gábor imádja a filmeket, Klára a jó regényekért van oda.
  • Mindketten szenvedélyesen szeretünk tanulni. Folyamatosan tanulunk is valamit, legtöbbször több dolgot is egyszerre.

Klára

​Az egészséges étrenddel tizenkét éves koromban kezdtem el foglalkozni, mert meguntam, hogy én vagyok a kövér kislány az osztályban. Elkezdtem magamra főzni, és mindenféle étrendi irányzatot kipróbáltam. Évtizedek alatt, a saját bőrömön tanultam meg, hogy nincs olyan étrend, ami mindenki számára egészséges lenne. Fontos, hogy szem előtt tartsuk az étrendünkben és életmódunkban a saját igényeinket, életmódunkat és lehetőségeinket. Ráadásul az étrend az egészséges életmód csak egy kis szelete. Fontos még számos más dolog az egészségünk szempontjából: többek között a mozgás, a légzésünk minősége, az érzelmeink rendezése, a pihenés és az aktivitás egyensúlya, a kapcsolataink. Ezek egymást kiegészítve tudnak egészséget teremteni az ember életében.

Részletes életrajz

Szakmai tapasztalat

2020- 5 Elemes Életmód Klub - online életvezetési rendszer 5 Elemes étrenddel, csikunggal, tájcsival, kínai asztológiával, szezonális alapanyagokkal, 5 Bölcsesség képzéssel + élő alkalmakkal
2018- 5 Elemes magazin - szezonális étrend és életmód (12 számból álló magazinsorozat, mely végighalad az évkörön)
2016- online tanfolyamok az 5 Elemes oldalon
2016- 5 Elemes Étrend blog és weboldal – író és fotós
2016-2020: workshopok és főzőtanfolyamok a Szatyor Egyesülettel közösen
2014-2016: 5 Elemes Főzés blog – író és fotós
2015: Teljes értékű táplálkozás anyáknak és gyermekeknek (szerzők: Barbara Temelie, Beatrice Trebuth) című könyv fordítása
2015: szakács a máriahalmi biofaluban
2014: szakács a tiroli Family Alm szállodában
2011-2014: Kíváncsi szakács blog – író és fotós
2011-2014: 5 Elemes konyha kialakítása és vezetése a Három Kincs Völgye harcművészeti elvonulóközpontban

Gyógyászati és más szakirányú képzések

2024- Sacred Heart Qigong női csikung képzés Dr. Christine Sanmiguel vezetésével (online)
2023-24: The Radiant Lotus Qigong női csikung képzés Daisy Lee vezetésével (online)
2022- The Mystical Teachings of the Buddhist 3 éves kurzus Dr. Jerry Alan Johnson Ph.D, D.T.C.M., D.M.Q. vezetésével The Temple of Change & Transformation keretein belül
2021: I Ging képzés: 1. I Ging mint a bölcsességek könyve, 2. I Ging mint tanácsadó, 3. I Ging mint naptár - Dominik Rollé vezetésével
2020: 9 Ki csillag képzés: személyes képletelemzés az 5 Elem szerint Dominik Rollé vezetésével
2020-2021: Integratív Kínai Gyógyítás (Integrative Chinese Medicine) 1 éves tanfolyam Jeremy Ross vezetésével, Lingky Tan-Bleinroth közreműködésével
2020: Alkalmazott táplálkozási ismeretek 1-2. Bartha Ákos vezetésével
2019. május: differenciált diagnosztika a Kínai Gyógyításban Jeremy Ross vezetésével, Lingky Tan-Bleinroth közreműködésével
2016: természetgyógyászati képzés és vizsga a GYEMSZI ETI-nél
2013-15: Táplálkozásterápia a kínai gyógyászatban az 5 Elem szerint - 2 éves diplomakurzus a bécsi Kínai Gyógyászati Iskolában (Diplomlehrgang TCM Ernährung nach den 5 Elementen - Wiener Schule für Traditionelle Chinesische Medizin)
2014-2020 – 6 modulból álló online Wisdoms@Work tréning Irini Rockwell vezetésével
2014: Five Wisdoms tréner és coach
2012: egészségügyi képzés és vizsga a GYEMSZI ETI-nél
2011-14: Wisdoms@Work 3 éves tanfolyamsorozat Irini Rockwell vezetésével a Five Wisdoms Institute-ban
2008-2014: 5 Elem és 5 Bölcsesség tanulmányok Havasi András vezetésével
2006- Taiji (tajcsi) és Qigong (csikung) tanulmányok, rendszeres elvonulások és rendszeres gyakorlás
2002-2007: rendszeres zen elvonulások Fumon Shoju Nakagawa Roshi vezetésével a németországi Zen Zentrum Eisenbuchban

Iskolai tanulmányok

2009: tolmácsképzés és vizsga (német-magyar)
2008: szakfordítói képzés és vizsga (német-magyar)
2002-2005: PhD tanulmányok a Debreceni Egyetem Irodalomtudományi doktori iskolájában
1995-2001: egyetemi tanulmányok a Debreceni Egyetem Germanisztikai Intézetében
1990-1994: Debreceni Református Kollégium

Gábor

Tinédzserkoromban kezdtem el harcművészetekkel és mozgással foglalkozni: elsőként aikidoval, majd tajcsival (Taiji) és csikunggal (Qigong). Tizennyolc éves koromban mentem el az első buddhista elvonulásra, és utána folyamatosan kerestem azokat a közösségeket, ahol útmutatást kaphatok az életemre vonatkozóan. Mindig a világ és az ember mozgatórugói érdekeltek leginkább. Számomra a kínai rendszerek – a gyógyászat, a taoizmus és az 5 Elem – nagyon logikus és könnyen használható megoldásokat nyújtanak, mert átfogó, teljes körű analógiarendszert hatja át őket. Ugyanazok az elvek érvényesek az emberre, a jelenségekre, a betegségekre, az érzelmekre, a megoldásokra, így egységben, holisztikusan szemlélhetjük a világot, és benne magunkat.

Részletes életrajz

Harcművészeti tanulmányok 1995 óta, oktatói tapasztalat 1999 óta

Aikido (Kobayashi Yasuo, Kobayashi Hiroaki, Csáki István, Szabó Balázs)
Taijiquan Yang stílus (Havasi András, Janits László)
Shendao Gongfu (Havasi András)
Yiquan (Fazekas, József)

1995–2003: Aikido Kobayashi Yasuo sensei iskolája. Mesterek: Kobayashi Yasuo, Kobayashi Hiroaki, Csáki István és Szabó Balázs (2 kyu fokozat)
2002 –2017: Hosszú lépéses öreg Yang Taijiquan (Teljes Valóság Magyar Taoista Egyház). Mester: Havasi András, Janits László
2002–2008: Shendao Gongfu. Mester: Havasi András
2012 –: Yiquan (Atman Harcművészeti Iskola). Mester: Fazekas József

Qigong, Daoyin tanulmányok 2002 óta, oktatói tapasztalat 2006 óta

Waidanqigong: 8 brokáttekercs, Bian, YiJinJing, Hun-Yuanqigong, Zhang Fu gong, Bagua Főnix Qigong, Sárkány Qigong - Havasi András, Mark Sonnenberg
Neidanqigong: JinZhiongZhaoJing, YiJinJing, Xi Sui - Havasi András
WuShuangDaoYin - Balogh Attila
Taoista Neigong (belső csikung) - Dr. Jerry Alan Johnson

2002-2014 : Waidanqigong: 8 brokáttekercs, Bian, YiJinJing, Hun Yuanqigong, Zang Fu Gong. Mester: Havasi András
2003-2014: Neidanqigong, JinZhiongZhaoJing, YiJinJing, Xisui. Mester: Havasi András
2012.: Bagua Főnix Qigong. Mester: Mark Sonnenberg
2013.: Sárkány Qigong Mester: Mark Sonnenberg
2013.: WuShuangDaoYin. Mester: Balogh Attila
2021. eleje óta folyamatosan: Taoista Neigong (belső csikung), Mester: Dr. Jerry Alan Johnson

Oktatás: Szemináriumok, táborok, tréningek 2004 óta folyamatosan

Taijiquan Yang stílus (alapelvek, tradicionális pusztakezes és fegyveres formák, Tuishou, Dalu, képességek)
Qigong (Waidanqigong gyakorlatsorok, légzéstechnikák)

1999–2003: Aikido-oktatás, Miskolc
2004-2022: Taijiquan oktatás: Miskolc, Debrecen, Gyöngyös, Eger, Salgótarján, Budapest
2006 –: Waidanqigong oktatás Miskolc, Debrecen
2005 –: Taijiquan és Qigong táborok

Szellemi tanulmányok

2005 –2014: Hao meditációs gyakorlatok Havasi András mester vezetésével
2006 –2014: taoista Alkímai Zhang Boduan irányzat
2012 -: Öt bölcsesség. Mester: Irini Rockwel
2020: 9 Ki csillag képzés - személyes képletelemzés az 5 Elem szerint Dominik Rollé vezetésével
2021: I Ging képzés. 1. I Ging mint a bölcsességek könyve, 2. I Ging mint tanácsadó, 3. I Ging mint naptár - Dominik Rollé vezetésével
2022- The Mystical Teachings of the Buddhist 3 éves kurzus Dr. Jerry Alan Johnson Ph.D, D.T.C.M., D.M.Q. vezetésével The Temple of Change & Transformation keretein belül

Gyógyászati tanulmányok

2002: Egészségügyi és Természetgyógyászati modul ETI
2003: Akupresszőr szakképesítés (GYEMSZI-EFF) ETI
2008: Radiesztéziai és bioenergetika tanfolyam. Bencze Ágnes, Marosi József radiesztézia- oktatók
2013: Vákuum terápiás (köpölyözés) tanfolyam. Kulcsár Gábor Csontmester
2013: M1 Junior WuShuangDaoYin Mozgásterapeuta tanfolyam. Kínai Gyógymódok Akadémiája
2014: Alternatív mozgás és masszázsterapeuta szakképesítés. (GYEMSZI-EFF) ETI
2015-2019: Kínai Gyógyászati képzés - Shennong Kínai Orvosi Intézet, Kínai Orvosi Kar. Oktató: Balogh Attila
2014-2016: Manuális terápia biomechanikai alapon. Oktató: Szalai Csaba Koppány

Táborok, szemináriumok

1995–2003: Aikido szemináriumok és táborok évente. Mester: Kobayashi Yasuo, Kobayashi Hiroaki, Tamura Nobujosi, Szabó Balázs
2002 –2016: Taijiquan, Shendao, Waidan Qigong táborok. Mester: Havasi András
2012. Taijiquan, Xingyiquan, Baguazhang tábor. Mester: Andrej Serednyakov
2012. Wu Taijquan tábor. Mester: Dan Docherty
2013. Systema Siberian Cossack tábor. Mester: Andrej Karimov
2013. Systema tábor. Mester: Dragisa Jocic
2013. Kyusho tábor. Mester: Szénási Zsolt, Ádámy István
2013. Wu Taijquan tábor. Mester: Dan Docherty
2013. Systema tábor. Mester: Ivan Alexandrovich Popov
2013. Systema tábor. Mester: Dragisa Jocic
2013: Emishi-O-Do-Kai szeminárium és tábor. Mester: Shigeru Uemura
2014: Yiquan tábor. Mester: Fazekas József
2014: Emishi-O-Do-Kai szeminárium és tábor. Mester: Shigeru Uemura
2015: Yiquan tábor. Mester: Fazekas József
2016: Emishi-O-Do-Kai szeminárium és tábor. Mester: Shigeru Uemura
2016: Yiquan tábor. Mester: Fazekas József
2017: Yiquan tábor. Mester: Fazekas József
2018: Yiquan tábor. Mester: Fazekas József
2018: JKD Kali Balta (tomahawk) Basic level 1-3. Mester: Juhász Zoltán
2018: JKD Kali Bot (stick) Basic level 1-3. Mester: Juhász Zoltán
2018: Systema tábor. Mester: Mikhail Ryabko
2019: JKD Boksz (Panantukan) Basic level 1. Mester: Juhász Zoltán
2019: JKD Kali Kés és Bot (Espada y daga) Basic level 1-3 Mester: Juhász Zoltán
2020: JKD Kali kés (knife) Basic level 1-3. Mester: Juhász Zoltán
2021- Taoista Neigong (belső csikung). Mester: Dr. Jerry Alan Johnson

Oktatási tevékenységek

2004, 2006, 2008: ETI Akupersszúra vizsgára felkészítő 100 órás tanfolyam

Egyéb

2010–2014: Teljes Valóság Magyar Taoista Egyház elvonuló központ – vegetáriánus ázsiai 5 elemes konyha vezetése

Random tények rólunk

Klára
  • 30 éves koromig mindenki azt gondolta, hogy külföldön fogok élni, mert többet voltam máshol mint itthon. Aztán tessék… egy pici faluban élünk Nyugat-Magyarországon.
  • Éltem egy-egy évig New Yorkban, Berlinben és Münchenben. Nagyon jól éreztem magam, de aztán hazajöttem.
  • Nyolc évig tanítottam modern német irodalmat a Debreceni Egyetemen.
  • Kövér kislány voltam, és emiatt kezdtem el 12 évesen foglalkozni az egészséges étrenddel. Egy év alatt sikerült 12 kilót fogynom, és így sokkal boldogabb kamasz lettem.
  • Dolgoztam pincérként Franciaországban egy 5 csillagos golf-hotel éttermében, úgy hogy egy szót sem beszélek franciául.
Gábor
  • Eredetileg számítástechnikával foglalkoztam. Az első cégemet ebben a témában indítottam 18 éves koromban.
  • 14 éves korom óta foglalkozom harcművészetekkel és mozgásművészettel.
  • Szoktam vicc-könyveket olvasni. Ha lenne Hahota, előfizetnék rá.
  • Egyszer volt egy kis időm, és 45 percig álltam lovaglóállásban.
Közös
  • Egyszer hátizsákkal vágtunk neki Kínának, és egy hónapig utazgattunk szabadon tömegközlekedéssel. Böngésztük a térképet és kézzel-lábbal mutogattunk közben. Mindenhová eljutottunk, ahová szerettünk volna. Shanghaiból indultunk, és öt szent hegyet másztunk meg három hét alatt.
  • 2010 óta dolgozunk együtt napi szinten.
  • Egy konyhában kezdtük az 5 elemes főzést: egy harcművészeti központ konyháját vezettük 4 évig közösen. Legtöbbször 40-60 emberre főztünk, napi háromszori meleg étkezéssel. Volt olyan rendezvény, amikor 250 embert szolgáltunk ki 2 napig naponta három alkalommal.
  • Ettünk már rovart, és finom.

Vélemények

Tapasztalatok és élmények

Csak szerettem volna visszajelezni, hogy a decemberi, vese erősítés fókuszú gyakorlás annyira jó! Mindig nagyon hasznosak azok a plusz dolgok, amik a havi fókuszba bekerülnek, de a mostaniban a Ming men pont felfedezése nagyon izgalmas, és az övcsatorna érzékelésének felébresztése is abszolút hozzátesz a mindennapi gyakorlásomhoz. (Már a gyakorlónapon feljegyeztem ezt a ming men pontot, a zárásnál említetted, most jó volt részletesebben hallani róla!) Én reggelente az 5 yin szerv gyakorlatsort végzem, az elejére beillesztve a novemberi fókuszból a testtudatosítást és a légzőgyakorlatot. Úgy alakítottam ki a rutinomat, hogy reggel (6-kor) ezt csinálom, és a havi fókuszokat délután szoktam gyakorolni külön.

Nagyon sokat tanultam a veséről szóló zoom beszélgetésből is, sőt meghallgatva a tavalyit is, annyi sok hasznos információ van benne. Nagyon érdekel a csikung elméleti háttere is. Bár még nem hallgattam meg visszamenőleg az összes online beszélgetést, remélem jövőre is lesznek ilyenek.

Pataiki Melinda

Tudatosabb lettem az étkezésemben, ami sokszor csak apró dolgokban, vázat adó irányvonalakban van jelen. Az idény szerinti alapanyagok vásárlása fogyasztása alapvető szempont lett az étkezésemben és a családra való főzésben is. A reggelizésre is rákaptak olyan családtagok, akik előtte évtizedekig sose tették.

Mozaik konyha a kedvencem, a legizgalmasabban használható újdonság, mindig van „jó” ételem, alapanyagom előkészítve. Alapelvek az egyes étkezések megtervezéséhez, rugalmas megvalósítás könnyedsége. Annak tudata, hogy elég jól étkezem (az elég jó anya analógiájára :-))

Jóllakottság bűntudat nélkül, jelentős testsúlycsökkenés és annak megtartása, puffadás jelentős csökkenése, epekő miatti epehólyag eltávolítás után teljesen panaszmentes emésztés.

 

Mlinárik Andrea

A csikungban az egyik kedvencem, hogy pár perc nagyon egyszerű gyakorlat is sokkal-sokkal jobbá teszi a napom. Feltölt, segít oldani a feszültséget és kapcsolódni magamhoz, az érzéseimhez és a testemhez. És minden gyakorlással egyre jobban is érzem a mozdulatok hatását.

5 perc már fényéveket számít és így akár egy-egy kis szünetbe is beiktatható.

Szívből ajánlom!

 

Szarka Anita

Amit elsőnek kiemelek, az az, hogy kezdem megérteni és elsajátítani, hogy mit jelent az, hogy ha a közép rendben van, akkor stabilak vagyunk. Ha a máj, epe, gyomor és emésztés rendben van, akkor egészségesek vagyunk és stabilitásunk is megvan. Maga a jin-jang szemlélet bevitele a táplálkozásomba annyira, de annyira logikussá tette az egészet. Tudod, egyre kevésbé tudom megnevezni az ételek nevét, amit készítek, de úgy érzem, hogy pl. azt mára már sikeresen tudom tartani, hogy fehérje és zöldség mindig legyen a tányéromon ebédre.

Zsarnóczky Zsanett

Mély önismereti út, plusz gyakorlati megtámogatása.

Veres Erzsó

Együttműködő partnerek és megjelenések

Pin It on Pinterest

Share This