KÍNAI ASZTROLÓGIA 2022 DECEMBER – Felkavaró áradás

2022. december 01. | Blog

Felkavaró áradás

A Gergely naptár szerint 2022. december 7-től 2023. január 5-ig tartó Víz-Patkány havát az északi féltekén a „tél” középső szakaszaként tapasztalhatjuk meg. Ezek kozmikus évszakok, inkább a napfordulókhoz és a napéjegyenlőségekhez illeszkednek, nem pedig földrajzi-időjárási jelenségekhez, ezért térnek el a közismertebb évszakfelosztástól. Bolygónk decemberben közelebb kerül a Naphoz, melynek hatására a saját ereje, qije visszahúzódik, s az élet eleven változásai a felszín alatt, a mélyben zajlanak. Általában inkább a raktározásról, erőgyűjtésről szól ez az időszak, de most oly jelentőssé válik a Yang Víz, hogy megrázkódtatást keltő áradásként nyilvánulhat meg. A nagy hideg ébresztő hatással bírhat, serény tettekre serkent a túlélés érdekében – nem lazsálhatsz, mert odafagysz. Nem kedvez a hosszú várakozásnak, tétlenkedésnek, nem megfelelő most némán tűrni. Az áradás óhatatlanul kimozdítja, felkavarja a dolgokat, így nem maradhatsz egy helyben. Riasztó hatás érvényesül, ami ráébreszt arra, ami tarthatatlan az életedben. Ha engeded a belső változásokat beindulni és lezajlani, akkor a külső változásokkal együtt tudsz áramlani különösebb erőfeszítések nélkül. 

 

Mára már 12 állatjegy, az 5 változási állapot és a yin-yang elv is közismert lett, bár ritkábban foglalkoznak velük egy közös rendszerként a „kínai horoszkópokról” szóló cikkek, jobbára különálló elemekként tekintik őket, valós tényezők (a természet, a világegyetem mozgatórúgói, amiket megtapasztalhatunk) helyett elvont, ezoterikus jelképekként. Az állatképek mögötti fogalmak ősi kínai elnevezései nem tényleges állatokra utalnak, hanem általában valamilyen fejlődési állomással, a világegyetem valamilyen változását fejezik ki. Az adott időszakra való felkészülést, ráhangolódást segíthetik elő.

 

E hónap sajátossága, hogy a közepére esik a napforduló, ami a fény visszatérését képviseli: megjelenik a yang erő a yinben. Napi viszonylatban mindig a Patkány jelöli az éjfélt (kb. 23-01 óra közötti időszakot), amikor egészséges mélyen aludni, álmodni – de ez az új nap kezdete is. Annak van itt az ideje, hogy elengedd a régit s fogékonnyá válj valami újra, felkészülj az új lehetőségekre. Mégpedig gyorsan – az év és hónap összjátékának folytán sürgető érzések foghatnak el, mintha máris lemaradásban lennél, mintha a körülmények ellened esküdtek volna össze, mintha vészhelyzetbe kerülnél. Veszteségekkel járhat: van, aminek az elengedése szükségszerű, más dolgok megmentése a figyelmeden, felkészültségeden múlik. 

 

Testileg érdemes egyelőre csak megfigyelned a jelentkező érzeteidet, tudomásul venni az állapotok alakulását, dolgok elmúlását, eltűnését. Figyelmes lépésekkel, kényszer nélkül mozdulj, engedd, hogy a dolgok természetüknél fogva megújuljanak. Ha testileg nyugodt, lelkileg nyitott, szellemileg tettre kész vagy, akkor ráérezhetsz, mikor és mit érdemes cselekedned egy helyzetben. Bölcsesség ébredhet, ami által felismerheted, hol és mikor válnak szabaddá az utak a haladásra. 

Késztetést érezhetsz a mozdulásra, indulásra, határozott lépésekre a decemberben visszatérő yang erő hatására. Ez az ébredő életerő hatása, természetes. Ám akár egy böjt után, most sem helyénvaló túlzásokba esni. Tudatosan, éberen, figyelemességgel vezesd a cselekedeteidet: csak annyit tégy, amennyit a helyzet megkíván – se többet, se kevesebbet. Ezáltal a fokozatos gyarapodás természetesen bontakozhat ki, nem „csinálsz” akadályokat magadnak azzal, hogy meggondolatlanul, csapongóan vagy elhamarkodottan cselekszel.

A hónap képlékeny erőinek meglovaglásához a kulcs az előrelátó felkészülés és a céltudatosság. Először is: nézz mélyen magadba és tudatosítsd, mit miért csinálsz. Mi az, ami ösztönöz, hajt előre, és ezt milyen körülmények, eszközök támogatják? Mit szeretnél elérni rövid-, közép- és hosszútávon? Ahogy a víz is a legkisebb ellenállás mentén áramlik, érdemes azzal foglalkoznod, ami működik. Amiben úgy érzed, hogy jelentős erőfeszítéseket kell tenned, hogy haladj, azt érdemes félretenned egy időre, és váltani arra, ami gördülékenyen megy – még ha kisebb jelentőségű dolgoknak is tűnnek ezek. Így elevenen tarthatod a lelkesedésedet, gyarapíthatod a sikerélményeidet, és némi találékonysággal összekapcsolhatod e „mellékes” megvalósításokat a „nagy, fő céljaiddal”. Sikerülni fog, ha még a hónap elején tudatosítod a saját „miért”-edet, mert akkor mindenben erre figyelhetsz már, nem csapongsz vagy jársz be tévutakat, felesleges kerülőket. 

 

Egy időszak hatása a születési képlet viszonylatában egyéni, személyes élményekben mutatkozik meg, mindenkinek mást jelent. Fontos tudatosítanod, hogy mind az öt változási állapot jelen van minden időszakban, ahogyan minden emberben is. Nem létezhet egyik sem a másik négy nélkül, mert egyetlen változási folyamat szakaszai. Egyetlen összetett változási rendszerről van szó, éppen ezért az „elemek” kapcsolata és kölcsönhatásaik a fontosak – ahogyan az emberi szervezet szervei is elevenen együtt működnek, nem önmagukban. Ami időszaktól és helyzettől függő, az az, hogy az egyes állapotokat miként használhatod: melyik lendületét ragadhatod meg könnyedén, melyiket jobb pihenni hagyni, melyik igényel támogatást és melyik korlátozást.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Hogyan változz együtt az idei Víz-Patkány hónappal?

Bár tényleges személyre szabott sorsfejtéssel lehet pontosabb képet kapni a hatásairól, a jegyek elemi összetevői mentén megfogalmazhatóak bizonyos kölcsönhatások. Képletedet elkészítheted ezzel az online alkalmazással (beállíthatsz magyar nyelvet; a szabad dátumválasztáshoz ingyenes regisztráció szükséges): https://chinesemetasoft.com/BaZi/Free?lan=hu

Az alábbiakban rövid útmutatásokat olvashatsz az öt változtató erő e havi használatához. Hajlamos vagy az adott erőt alkalmazni, ha a képletedben bővelkedik (ezt könnyen leolvashatod a hivatkozott alkalmazás segítségével) vagy nagy szükséged van rá (ez összetettebb kérdés, egy sorsfejtési alkalmon megvizsgálhatjuk, keress bátran). Érdemes a felsorolt napokra külön figyelni, mert ilyenkor a Természet hatóerőit elevenebben tapasztalhatod meg. Ráérezhetsz a Tűz, a Föld, a Fém, a Víz és a Fa személyes vonatkozásaira, így hatásosabb eszközökhöz nyúlhatsz az életvezetésedben. Ez persze önmagában még nem mutatja meg, hogy az adott erő kedvező vagy kedvezőtlen számodra. Rámutat azonban arra, hogy mikor használhatóbb, így mikor érdemes élni az általa kínált lehetőségekkel, változtatásokkal.

 

Fa – Félni nem vétek, nem cselekedni baj!

Tudatosítsd, hogy félelmeiddel miben korlátozod magad. Ismerd fel, mi váltja ki a félelmeket. Majd ismerd meg a félelmed tárgyát, hogy hatalmat szerezz fölötte. Cselekedj, hogy feloldd bénultságodat. Nem szégyen, ha félsz, de ha nem teszel semmit, akkor áldozat maradsz. 2022. december 15-17., 27-28. napjain megerősödik annyira a Fa, hogy határozottságot adjon a sodró Víz hullámainak meglovaglására, céltudatosságot, kezdeményező hajlandóságot ébreszthet. Tisztázd magad előtt a célt és azt, hogy miért kezdtél bele abba, amit épp teszel, és akkor ésszel átláthatod a lehetőségeidet, a következményeket, a továbbvezető irányt, józanul választhatsz. Vedd figyelembe, hogy az is egy döntés, hogy nem lépsz és maradsz a helyeden – ám vedd észre, hogy mikor tarthatatlan az a helyzet. Amikor tudatosan választod azt, hogy nem lépsz, az már nem félelem.

 

Tűz – Latyakban már ne rohangálj!

A belső átalakulás sikere részben a körülményeken is múlik. Amikor a jegyek összjátékát megzavaró, hirtelen felmelegedést kiváltó tényezők érkeznek, akkor a küzdésre serkentő fagy megenyhül, és így a tetterő is megcsappanhat. Ez bizonytalan helyzeteket eredményezhet, mintha latyakban tapicskolnál – a folyamatok félrecsúszhatnak, a sietős, törtető cselekvés nem átlátható veszélyeket tartogathat. Ilyen hatású nap 2022. december 7., 9., 19., 21., 31., 2023. január 2. – és minden 11-13 és 15-17 óra közötti napszak. 

 

Föld – Tudatosítsd saját középpontodat, és megleled a nyugalmadat!

Szárazföldhöz, szilárd talajhoz nem hasonlít ez az időszak. Ez különösen zavaró, ha a Földre hagyatkoztál eddig. Folyamatosan helyezkedve, de összeszedettségedet megőrizve érdemes keresned a lehetőségeket a sodró áradatban. Előfordulhat, hogy értelemmel felfoghatatlannak találod a helyzeteket, mert a szokott kihívásoknál jobban megmérettet a hónap, ritka az esély a kényelmes végigüdülésére. Ha engeded, hogy az ijedelem és rettegés határozza meg a mozgásteredet, akkor a lehetőségek helyett a bajra figyelsz. Ha nyugalmad alapját, rendezett életed középpontját jelentő alapvető józanságodra támaszkodsz, akkor viszontagságok közepette is megőrizheted összeszedettségedet, és észreveheted a kínálkozó lehetőségeket, felismerheted, hogy mikor érdemes előrelépni és mikor visszalépni.

A Földben erős 2022. december 20. és 2023. január 1. átmeneti szigetet jelenthet a hullámzó óceánban.

 

Fém – A jelen helyzetből indulj ki!

A Fém teljesen feloldódhat a rengeteg Vízben. Az egyéni küzdelmeket beolvasztja a világ egészére jellemző nagyobb küzdelem; az értékeket lefölözheti egy nagyobb hatalom; az eszközök önálló használatát elmossa egy nagyobb közösség érdeke; önös elégedetlenkedésnek, vágyaknak nem ad teret a körülmény. Ez azt jelenti, hogy az épp kialakuló élethelyzetednek nagyobb befolyása van a lehetőségeidre, mint az egyéni érzéseidnek, rangodnak, kapcsolataidnak, vagyonodnak stb., vagyis az addigi életednek. Ez ellentmondást nem tűrően a jelenre irányítja a figyelmet. Ez mutatja meg a tényleges, valós mozgásteredet, minden más csak elképzelés, hiedelem, remény, félelem. Azzal foglalkozz hát, ami épp körülvesz, de azt használd teljes körűen, ne csupán egy kiválasztott célra. Ezt úgy teheted meg, hogy megéled a helyzetet annak egészében. Ezt úgy teheted meg, ha tudatosítod, hogy miért vagy benne a helyzetben és miért lépsz tovább belőle. Enélkül a sors kénye-kedve szerint hánykolódhatsz. 

 

Víz – Ébredj fel!

Vízből most túl sokat ad a hónap – ám jelen van az évi Tigrisben a Fa, ami kiutat kínálhat a bénító félelem, ledermedés, tagadó elszunnyadás vagy a jelen helyzetet figyelmen kívül hagyó, vak(buzgó)ság állapotaiból, amire a sok Víz hajlamosíthat. Fontos túllépni a puszta túlélésen, és élni, élvezni az életet.

 

 Írta: Hornyánszky Simon, sorsvezetési és fengshui tanácsadó 

https://osvalo.hu/

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This