MIÉRT ÖRÖMFORRÁS AZ EVÉS?: Az ízek szerepe

2018. július 13. | Blog

A kínai felfogás szerint 5 alapíz van: a savanyú, keserű, édes és sós mellett a csípőset is ide sorolják. Az ízeknek nem csupán az ízelés szempontjából tulajdonítanak nagy jelentőséget, hanem a testre gyakorolt hatása miatt is.  A savanyú összehúz, a keserű kifelé vezet és szárít, az édes harmonizál, a csípős szétoszlat, a sós pedig felold, illetve megköti a vizet. Mindezeket a hatásokat érdemes figyelembe vennünk az ételeink elkészítése során is, hiszen ezáltal minden évszaknak megvannak a kiemelt ízei.

Az alábbi videóban az ízeknek egy olyan aspektusáról beszélek, ami segít megérteni, hogy miért okoz az evés örömöt. Vagyis sokkal inkább, hogy az ÍZEK MIÉRT OKOZNAK ÖRÖMÖT. Ez megváltoztathatja az ételhez fűzödö viszonyodat, és sokkal inkább megláthatod, hogy nem mennyiséget, hanem minőséget és sokízű, de még inkább FINOM ÉTELEK JÓ ENNI: A FINOM ÉTELEKKEL TUDUNK UGYANIS VALÓJÁBAN JÓLLAKNI. Evéskor ugyanis nem csak a testünk, de az érzékszerveink is jóllaknak.

Szeretnél többet megtudni az ízek szerepéről?

  • Melyik hogyan hat?
  • Melyiket milyen esetben jobb kerülni, vagy éppen többet enni belőle?
  • Miért jobb a nagyon csípős ételeket kerülni nyáron?
  • Miért kívánjuk a savanyú limonádét a nyári hőségben?
  • Miért jók a saláták nyáron? Mi a szerepe az édes íznek?
  • Mi a különbség az éles cukor és az édes sárgarépa között?

Az 5 Elem magazin júliusi számában találsz egy nyári ízkalauzt, melyben többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatsz.

 

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This