TÖBB ENERGIA, JOBB ANYAGCSERE ÉS NYUGALOM – a helyes légzés nyugati nézőpontból és a kínai gyógyászat szemszögéből

2022. szeptember 29. | Csikung

Egyre több szakértő, orvos és terapeuta foglalkozik a helyes légzés élettani szerepével. Egyértelműen azt mutatják az utóbbi évtizedek kiterjedt kutatásai, hogy az régi kultúrák hagyományos módszerei – jóga, csikung, tájcsi, meditáció – nem véletlenül tekintették a helyes légzés elsajátítását alapvető fontosságúnak a gyakorlás kezdeti fázisában.

EGYSZERŰ ÉS HATÉKONY

A nyugati kutatások elsősorban a légzés fizikailag jól mérhető hatásait vizsgálják.  Nem kell első körben nagyon bonyolult dologra gondolni. A lassú, mély, orron keresztül végzett légzéssel érdemes kezdeni a helyes légzés elsajátítását, ami mély hasi légzést jelent – orron keresztül végzett be- és kilégzéssel.

A LASSÚ, MÉLY, ORRON ÁT VÉGZETT LÉGZÉS ELŐNYEI – a nyugati kutatások tükrében

  • megelőzi a túllégzést, ami rendezi az oxigén és a szén-dioxid egyensúlyát a vérben,
  • teljesebb légzést tesz lehetővé, mert így a teljes tüdő, a tüdő alsóbb területei is részt vesznek a légzésben,
  • energikusabbak leszünk, mert a szén-dioxid és oxigén arányának rendeződésével jelentősen javul a fizikai teljesítőképességünk,
  • tisztább lesz a fejünk és kitisztulnak a gondolataink,
  • javítja az anyagcserét, és így a testsúly is sokkal könnyebben rendezhető,
  • szűri a levegőt az orrban található hámsejtek által, így tisztább levegőt szívunk be
  • melegíti a belélegzett levegőt – végi a torkot és a tüdőt a hidegtől, és így jobban védve vagyunk a megfázásoktól.

Ezzel szemben a szájon keresztüli légzés az oxigén és szén-dioxid egyensúlyt felborítja a vérben, ami rengeteg negatív hatással jár fizikai szinten: fáradtság, levertség, energiahiány,rosszabb fizikai teljesítmény, rosszabb mentális teljesítmény tompaság, sőt hosszú távon asztmatikus tünetek alakulnak ki belőle.

A LASSÚ, MÉLY, ORRON ÁT VÉGZETT LÉGZÉS ELŐNYEI – a kínai gyógyászat szerint

A kínai gyógyászat úgy tartja, hogy a születésünk után a táplálkozáson és a légzésen keresztül juthatunk csíhez (energiához.  Ha jól táplálkozunk és jól lélegzünk, akkor több csínk lesz, azaz egészségesebben, energikusabbak leszünk. Minél mélyebb, lassabb a belégzés, annál több csíhez jutunk, tehát több energiánk lesz.

A légzés elmélyültsége azért is fontos, hogy legyen ideje és helye a csínek lesüllyedni, és így legyen elég idő és lehetőség csít (energiát) felvenni. ha mélyen lélegzünk.

  • több lesz az energiánk, és így tisztábbak lesznek a gondolataink, hatékonyabban működik az immunrendszerünk,
  • javul az anyagcserénk, hatékonyabb a bélműködésünk és emésztésünk, így javul az anyagcserénk – a mély hasi légzés megmozgatja a rekeszizmot és az alhast, így átmasszírozza a beleket és az emésztőrendszer szerveit.          
  • elnyugtatja a gondolatokat és lefelé irányítja a csít, ami a fejben lévő többletet csökkenti; ezáltal nyugodtabbnak, stabilabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érezheted magad; érdemes elalvás előtt is szánni pár percet légzőgyakorlatokra, mert a kavargó gondolatokat tápláló többletet levezeti, és nyugodtabban tudsz aludni.

 

HASI LÉGZÉS – lassú, mély, orron át végzett légzés

VEGYÉL RÉSZT A 5 RÉSZES REGGELI CSIKUNG (QIGONG) GYAKORLÁSON!

5 részes videó sorozat
 

Induljon jól a nap! Csikung (qigong) reggeli gyakorlás

Pin It on Pinterest

Share This