TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT… – tavaszi szezonális étrend- és életmódtanácsok

2023. február 23. | Blog

Tavasszal minden életre kel, ami egyfajta évről-évre megtörténő újjászületés, egy új ciklus kezdete. Ilyenkor minden kicsit felpezsdül, csicseregni kezdenek a madarak, kibújnak az első zöldek a földből, a nap sugarai pedig egyre melegebbek. Az idő ezzel együtt is változékony ilyenkor, és a szél meglepően furfangosan tud behatolni minden résen. Légy te is résen emiatt!

TAVASZ – Fa elem – Máj és Epehólyag

A Máj biztosítja a szabad áramlást a testben: a csí, a vér, a testnedvek áramoltatása mellett minden más szabad áramlásáért is felelős – pl. az érzelmek szabad áramlásáért is.

A Fa Elemhez tartozó érzelem a düh és a harag. A máj áramoltató funkciója támogatja, hogy az érzelmek meg tudjanak jelenni, majd el is tudjanak múlni. Fontos, hogy ne rekedjenek meg, mert az frusztrációt szül.

  • Minőségek, melyek jellemzőek a Fa Elemre: rugalmasság, stabilitás, növekedés
  • Kép: mélyen gyökerezik a földben, az ágai pedig felfelé törekszenek és szerteágazóak
  • Kezdet, növekedés: rügyező fák, csírázó magok, életerő, zöld
  • Rugalmasság: kezdet, gyermekkor

Ha szívesen tudnál meg többet a Fa Elemről, itt találsz egy videót a Fa Elemről: https://5elemes.hu/fa-elem-5-elem-elmelet/

EGYENSÚLY

A február már sokszor a tavasz illataival kecsegtet, de hideg és nedves van még ilyenkor. Változékony az időjárás, ami ránk is erősen hat. Érezheted magad ilyenkor egy kicsit feszültebbnek. Rugalmassággal – érzelmileg, szellemileg és testileg egyaránt – tudod a legjobban támogatni magad.

ÉTREND

Érdemes ilyenkor a természettel összhangban felkészíteni a szervezetet a hideg utolsó ostromaira, ugyanakkor a nehéz téli alapanyagok felől már kicsit a könnyedebb étkezés felé elmozdulni. A hideg miatt azonban még érdemes megtartani az étrendünkben a melegítő alapanyagokat és ételeket, és azokat kicsit könnyedebben tálalni, belecsempészni színt és ropogósságot, vidámságot és napsütést.

Könnyen emészthető, de meleg ételek sok zöldséggel, zöld leveles zöldségekkel, zöldfűszerekkel, csírákkal.

  • Készíts sós kását! Főzd meg a gabonádat (rizst, hajdinát, kölest) 3-5x mennyiségű vízben. Főzz bele szárított gombát, és fűszerezd friss gyömbérrel, snidlinggel.
  • Egyél leveseket, amit bármilyen szezonális zöldségből készíthetsz. A zöldséglevesek mellett a csontokból és halból készült levesek is nagyon táplálóak ilyenkor.
  • Hasznos alapanyagok: zöldfűszerek, csírák, zöld leveles zöldségek, gyökérzöldségek, tojás, szezámmag és -krém, csíráztatott lencse és csicseriborsó megfőzve (pl. levesnek, ragunak vagy pástétomnak), gojibogyó

EGYÉL CSÍRÁKAT

A kínai gyógyászat szerint a csírák táplálják a csít, a jint, illetve a testnedveket és a vért. Oldják a blokkokat, mozgatják a csít, ami ilyenkor különösen hasznos. A csírák néhány fajtája ezen kívül kivezeti a Hőséget és a Nedvességet, illetve a méreganyagokat.

Vigyázat! A csírák hűtő vagy frissítő hatásúak, ezért mindenképpen érdemes tavasszal főtt ételekbe keverve fogyasztani.

Itt olvashatsz bővebben a csíráztatásról, a csírák hatásairól és felhasználásáról:

https://5elemes.hu/miert-eszunk-csirakat-tavasszal/

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

ÖLTÖZZ MELEGEN!

Különösen a nyakad, a tarkód, a derekad, a hasad és a lábaid legyenek mindig melegen tartva. Hordj még sapkát és sálat! A szél a tavaszi hideggel együtt sok galibát és betegséget tud okozni – a megfázásoktól kezdve az izommerevségen és a huzaton keresztül egészen az allergiáig.

MASSZÍROZD MAGAD!

Masszírozhatod a hasadat, a talpadat és a derakadat. A masszázs serkenti a vérkeringést és a csí áramlását ezeken a területeken.

MOZOGJ!

Az évszakváltás sokakban ingerültséget, frusztrációt, türelmetlenséget okoz. Mások fáradtnak érezhetik magukat. Sokat segít, ha minden nap mozogsz. Ha ez összekapcsolod légzőgyakorlatokkal, és a szabad levegőn vagy, még többet profitálhatsz belőle.

Próbáld ki ezt a csikunggyakorlatot: https://5elemes.hu/tavaszi-faradtsag-maj-qigong-gyakorlat/

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This