TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN- Máj qigong gyakorlat

2020. március 05. | Csikung

Mi reggelente qigongozni (ejtsd: csikungozni) szoktunk, ami két szempontból is nagyon hasznos: egyrészt alaposan átmozgatja a testet, másrészt pedig nemcsak testi szinten, hanem energetikai szinten is hat. A Qigong ugyanis a Qivel dolgozik, serkenti az áramlását a testben, oldja a Qi blokkokat, így reggeli mozgásformának kifejezetten nagyon jó.

A tavaszi fáradtság egyik oka, hogy a téli hideg összehúzza a testet, amely így kevesebb vért tud tárolni. Miután felmelegszik az idő, a nyomás csökken a testben, emiatt azonban lelassul a keringés. Ez fáradtságot és lassulást okoz. Jó ezért ilyenkor kicsit többet mozogni a friss levegőn, ami felélénkíti a vérkeringést. A vérkeringés fokozásával a Qi mozgását serkentjük, és ezáltal energikusabbnak, frissebbnek érezhetjük magunkat. Mozogj rendszeresen, de közben ügyelj rá, hogy ne merülj ki. Most ne a határaidat feszegesd, hanem inkább mozgasd át magad alaposan. Légy többet a friss levegőn, sétálj és lélegezz mélyeket az orrodon keresztül.

A Máj felelős a szabad áramlásáért a testben, ezért mindenféle megrekedtség esetén a Máj funkciókört szoktuk kezelni. Áramolnia a testben a testnedveknek kell, a vérnek, emellett azonban a Qi áramlása is fontos szempont az egészséghez. A testi szint mellett a kínai orvoslás az embert energetikai és szellemi szinten is vizsgálja, és ezért az áramlás fontosságát energetikailag és szellemileg is fontosnak tartja. Az érzelmek és a gondolatok áramlása nem tűnik ide tartozó témának, pedig a megrekedtség a mai modern társadalomban nagyon sokszor éppen innen ered: megrekedünk egy gondolatban vagy érzelemben, amitől nem tudunk szabadulni, és egy körkörös gondolat- és érzelemfolyam jön létre, amiből nem tudunk kilépni. Ehelyett sokkal inkább kellene befogadnunk, megemésztenünk, majd a feleslegest elengednünk gondolatok és érzelmek szintjén – ugyanúgy, ahogyan a megevett ételekkel tesszük.

A lenti videóban egy Máj gyakorlatot mutatunk be, mely segít harmonizálni a Máj működését, és ezáltal biztosítja a szabad áramlást a testben: testi, energetikai és szellemi szinten egyaránt.

Máj csikung gyakorlat

VEGYÉL RÉSZT A 5 RÉSZES REGGELI CSIKUNG (QIGONG) GYAKORLÁSON!

5 részes videó sorozat
 

Induljon jól a nap! Csikung (qigong) reggeli gyakorlás

Mi az a csikung (qigong)?

VEGYÉL RÉSZT A 5 RÉSZES REGGELI CSIKUNG (QIGONG) GYAKORLÁSON!

5 részes videó sorozat
 

Induljon jól a nap! Csikung (qigong) reggeli gyakorlás

Pin It on Pinterest

Share This