Elkészítési idő: 5 perc
Főzési idő: 15 perc
Gluténmentes
Vegán
Recept nyomtatása
Egész cikk nyomtatása
A Magosvölgyi gazdaságtól kapjuk a zöldségeinket, és a zöldségközösség tagoktól első kézből értesülök róla, hogy melyek azok a zöldségek, amiknél kicsit kifogytok az ötletekből. Úgy tűnik a kínai kel is egy ilyen zöldség.
Kínai kel és az időjáráshoz igazított fűszerezés
A kínai kel semleges-frissítő hatású zöldség, mely táplálja a Testnedveket, kivezeti a Hőséget. A hatása miatt igazán szuper zöldség a nyári időszakban. Ha enyhén csípős szósszal kombinálod, akkor esős, párás időben támogatod a tested, illetve így a Vastagbél működését is serkented. A paprika melegítő hatása emellett ellensúlyozza a kínai kel frissítő hatását, és átmelegíti a gyomrot.
Ha reflux esetén készíted ezt a receptet, vagy száraz hőségben - tehát nyáron -, esetleg gyerekeknek vagy idősebb embereknek tálalod, illetve bármilyen gyulladás esetén, akkor a csípős paprikát vagy csilit mindenképpen hagyd ki belőle. A friss gyömbér melegítő hatása sokkal kiegyensúlyozottabb, és remekül serkenti az emésztést, anélkül hogy hőséget okozna.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
Recept nyomtatása
Kínai kel pikáns szószban
(vegán, gluténmentes)
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg kínai kel (Föld)
- 2 evőkanál szezámolaj (Tűz)
- 2 db közepesen csípős csilipaprika vagy 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér (Fém)
- 1 evőkanál ecet (Fa)
- 1 teáskanál méz (Föld)
- só (Víz)
Elkészítés
- Bontsd leveleire a kínai kelt, mosd meg, és a nagyobb leveleket hosszában vágd ketté.
- Egy nagy lábasban forralj vizet, és főzd benne 2 percig a kínai kel leveleit – ügyelj rá, hogy ne főjön túl, hanem roppanós maradjon. Szűrd le, és öblítsd le hideg vízzel, majd alaposan csöpögtesd le. Ha szükséges egy tiszta konyharuhával itasd le róla a maradék vizet, majd rendezd el egy tányéron.
- Egy serpenyőben melegítsd meg a szezámolajat, tedd bele a csilit vagy a gyömbért, kevergetve pirítsd 2-3 percig közepes lángon.
- Vedd le a tűzről, várj 4-5 percig, amíg kihűl egy kicsit, majd keverd bele az összes többi hozzávalót: sót, ecetet, mézet.
- Öntsd a szószt a kínai kelre, hagyd pár percig állni, hogy összeérjenek az ízek.
Tálalás
Kínálj hozzá halat és főtt rizst vagy más gabonát.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása