SALÁTALEVES ÉS SALÁTAFŐZELÉK – 30 perc alatt

2022. július 14. | Receptek

Elkészítési idő:  30 perc

gluténmentes, vegán

 

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

A salátaleves és a salátafőzelék furán hangozhat első hallásra, pedig a magyar konyha egyik régi étele, ami déd- és nagyanyáink tavaszi, nyári asztalán rendszeresen szerepelt. Nyáron sokszor savanyított tejtermékkel habarják. Hasonlóan készül leves és a főzelék, és hagyományosan liszttel sűritik. Én ehelyett rizst szoktam használni, de a krumpli is remek módszer.

ANYUKÁM KEDVENCE – ő így készíti

Anyukám abszolút kedvenc étele nyáron, és hetente legalább egyszer elkészíti.  Ő vízben, fokhagymával teszi fel főni a salátát, majd pár perc főzés után behabarja tejföllel, amibe előtte 1 evőkanálnyi lisztet kever. Felrottyantja, és egy kevés almaecettel savanyítja. Ebben a verzióban tehát a salátalevelek megfoggyasztva egyben vannak. Én ezt is nagyon szeretem, de sokan idegenkedven a fonnyadt salátalevelektől. Szerintem érdemes ezt is kipróbálni, és a sűrítés rizsliszttel is működik, ha gluténmentesen készítenéd.

SALÁTA – nem csak nyersen

A saláta minden formában fontos tartozéka a tavaszi és nyári étrendünknek, mivel frissítő hatású, és táplálja a testnedveket. Nyáron, a nagy melegben sokszor nyersen fogyasztjuk köretként, de érdemes kipróbálni sült vagy párolt zöldségekkel keverve. A leves és a főzelék salátából ugyancsak színesítheti a nyári étrendet. Mi halfasírttal szeretjük a legjobban.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

Salátaleves és salátafőzelék

 

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 liter zöldségalaplé
  • 4 db újhagyma, megmosva és zöldjével együtt vékony karikákra vágva
  • 6 evőkanál kerek szemű fehér rizs, hideg vízben átöblítve és szűrőben lecsöpögtetve (ha főzeléket készítesz 8 evőkanálnyit használj)
  • 1 teáskanál egész koriandermag
  • 1 közepes fej fejes saláta, megmosva és csíkokra vágva – a belső szívet tedd félre a tálaláshoz
  • negyed citrom frissen facsart leve
  • szerecsendió frissen reszelve

 

Tálaláshoz:

  • 1-1 evőkanál olívaolaj vagy más jó minőségű olaj tányéronként
  • friss zöldfűszer és /vagy csíra
  • opcionálisan: 1-2 evőkanál joghurt vagy tejföl

 

Elkészítés:

  1. Melegítsd meg az alaplevet egy min. 3 literes lábasban, tedd bele a hagyma fehér részét apróra vágva, a rizst, a koriandermagot. Főzd fedő alatt 20 percig közepes lángon.
  2. Tedd bele a csíkokra vágott salátát, sózd meg.
  3. Forrald fel, és főzd további 5 percig.
  4. Botmixerrel turmixold össze, ízesítsd citromlével és citromhéjjal, reszelj bele egy kevés szerecsendiót frissen.
  5. A salátaszíveket vágd négyfelé, és kevés tisztított vajon vagy kókuszolajon pirítsd meg a vágott felületüket.

 

Tálalás:

A kiszedett levesen rendezd el a salátaszíveket, locsold meg jó olívaolajjal.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This