A MÁJ EGÉSZSÉGE, avagy hogy valósítsuk meg az álmainkat

2018. január 25. | Blog

A médiában, a közösségi oldalakon minden olyan szép és tökéletes. Valószínűleg sokan gondoljátok rólam is, akik olvastok – rendszeresen vagy rendszertelenül –, hogy ez az oldal is szép és jó, valószínűleg zökkenőmentesen megy minden.

Hahaha, persze… Hát a zökkenőkről tudnék hosszasan mesélni, de nem teszem. Inkább arról mesélnék, hogy mi tesz képessé arra, hogy a nehézségek, akadályok és problémák mellett mégis kitartsak az álmom mellett.

Az én egyik álmom és vízióm, hogy szélesebb közönséggel megismertessem az 5 Elem rendszerét, mégpedig a táplálkozás mellett az életmódunkban, az érzelmeinkhez való hozzáállásunkban, a kapcsolatainkban is megtanuljuk alkalmazni. Ez egy olyan szemüveg, ami segít sokkal tisztábban látni a kapcsolatainkat, magunkat, az alkatunkat, az étrendünket.  Ez az, ami segít kitartani a nehézségek közepette? Én is így rendezem a dolgaimat és gondolataimat. Na, de mindennek mi köze van az évkezdéshez, a májamhoz és az epehólyagomhoz? Az epehólyaghoz és a májhoz kifejezetten sok köze van… Lássuk mi!

A kép tesz képessé

A célkitűzések és fogadalmak kapcsán sok helyről halljuk, hogy a képek szerepe mennyire fontos. Az elménk ugyanis képekkel tud leginkább azonosulni. Az álmainkat és vágyainkat legtöbbször képekként fogalmazzuk meg saját magunk számára, a képeket pedig látjuk – a lelki szemeink előtt.

A Hagyományos Kínai Gyógyászat egyik nagy előnye a nyugati orvoslással szemben, hogy nem csupán testi szinten foglalkozik a szervek feladataival és működésével. A szerveket az egész testbe ágyazva nézi, és összefüggéseiben vizsgálja. Emellett nem csupán testi feladatokat, hanem energetikai és szellemi minőségeket, illetve funkciókat is kapcsol hozzájuk. Minden szervhez tartozik például egy érzékszerv, egy íz, testterület, valamilyen érzelem, illetve testi, energetikai és szellemi feladatkör stb. Vicces, de nagyon hasznos továbbá, hogy minden szerv funkciójához egy beszédes képet kapcsolnak, ami segít sokkal jobban megérteni a feladatát.

A Máj a kínai gyógyászatban generális vagy tábornok szerepét tölti be. Az egyik funkciója az, hogy harmonikus működésével a feladataink meghatározásában, a tervezésben, a stratégia kidolgozásában segítsen.

 

Testi szinten

A Máj tárolja a Vért, szabályozza a Vér mennyiségét a vérkeringésben
  • a Vér a Májban gyűlik össze éjjel, nyugalmi állapotban, biztosítja a nyugodt alvást éjszaka
  • mozgás esetén a Máj Vért küld a végtagokba: az izmok anyagcseréjének működéséhez szükséges; táplálja az izmokat
  • irányítja a menstruációt: rendszeresség, megfelelő időpont, megfelelő mennyiségű és minőségű vér
A Máj biztosítja a szabad áramlást
 • a Qi és a Vér szabad áramlását teszi lehetővé, így ha a Máj funkcióban fennakadások vannak, a Qi és a Vér is akadozik, és pangás alakul ki

Az érzékszervek közül a szem tartozik hozzá: a szem mindenféle problémája a Májra vezethető vissza

 

Energetikai, érzelmi szinten:

 • stressz, feszültségek
 • ingerültség, düh, harag
 • érzelmek elengedése, vagy az erre való képtelenség
 • célirányultság
 • tud álmodni
 • nyitott az új helyzetekre, és tud alkalmazkodni

Szellemi, tudati szinten:

 • átlátja a helyzeteket, a körülményeket, rálátása van a helyzetekre,
 • a megfelelő ítélőképesség, a helyzet helyes megítélésének képessége, elővigyázatosság tartozik hozzá
 • segít tekintettel lenni másokra, magamra és a körülményeimre
 • lehetővé teszi az egész átlátását és a részletek figyelembe vételét
 • stratégiát fejleszt ki a helyzet megoldására
 • megfelelő időpontot talál a cselekvésre, illetve a nem-cselekvésre

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Ha a Máj nem megfelelően működik, akkor homályos a kép, amit látunk: nincs tiszta képünk a céljainkról, vágyainkról, lehetőségeinkről, problémáinkról – saját magunkról.

Mit tehetsz?

Lásd át a helyzeted! Vizsgáld meg, hogy milyen nehézségeid, vágyaid, lehetőségeid vannak. Ne hagyd ki a felsorolásból azt sem, hogy mi mindent értél el. Ez is hozzátartozik a helyzethez. Sokszor csak a problémákra fókuszálunk, pedig az eredményeink elismerése is legalább ugyanilyen fontos.

Álmodj! Ülj le, és légy őszinte: Mire vágysz? Mit szeretnél?

Tervezz! Dolgozz ki stratégiát az álmaid megvalósítására. Az álmaidat kapcsold képekhez, és képzeld el pontosan, hogy hogyan szeretnéd megvalósítani.

Következő lépés! Találj módszert a céljaidhoz, és fogalmazd meg a következő lépést! Ez esszenciális, mert ha nem tudod, hogy mi a konkrét teenndőd, akkor nem fogod elkezdeni azt, amit szeretnél.

Cselekedj! Azonnal fogj bele a megvalósításba. Sokszor ezen múlik leginkább, hogy valóban megvalósul-e az, amit elhatározol. Ha azonnal teszel is valamit, akkor azonnal lesz élményed róla. Mindegy, hogy mennyire kicsi dolgot teszel az ügy érdekében, a lényeg, hogy megtedd az első lépst.

Én általában felcserélem ezt a sorrendet, és először álmodni szoktam. Csak ezután vizsgálom felül a helyzetemet, és ekkor a férjem segít ezt reálisan átlátni, de szerencsére nem lerángat a földre, hanem sokkal inkább bátorít, és a kishitűségemnek ad egy jó nagy rúgást a hátsójába. Vele együtt tervezni is jól lehet, mert nem hagyja, hogy elbújjak a kifogásaim mögé. 

+ Ha bizonytalan vagy, oszd meg a tervedet valakivel, aki megért, és kérj tanácsot! Keress valaki olyat, akinek van tapasztalata az adott területen. 

A Fa Elemhez tartozó szervek

– a Máj és Epehólyag – állapotára testi szinten táplálkozással nagyon jól hatni tudunk. A tavaszi étrend, a könnyű, tisztító alapanyagok és a tisztítókúrák segítenek rendezni a máj és epehólyag egészségét, ami nem csak testi szinten befolyásolja a szerveink működését, hanem az érzelmi és a szellemi aspektusokra is hat.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This