ZÖLDSÉGCURRY köret, egytálétel vagy akár leves – 30 perc alatt

2021. január 22. | Receptek

A zöldségcurryt nagyon sokféle variációban elkészítheted. Készülhet belőle színes köret, ízletes egytálétel vagy akár leves is. Én sokszor játszom azzal, hogy nagyobb adagot főzök belőle, és aztán egyik alkalommal főtt tojással reggelire tálalom, másnap alaplével felhúzom és levest csinálok belőle, harmadnap pedig halfilét, csirkemellet vagy tofut keverek hozzá és rizzsel ebédre szolgálom fel. Ezzel a recepttel szeretném megmutatni, hogy hogyan tudod ahhoz igazítani egy étel elkészítését, hogy éppen mit találsz otthon a hűtőben, milyen évszak van, ebédként, reggeliként vagy netán vacsoraként szeretnéd inkább felszolgálni.

Azzal is szoktam még trükközni, hogy előre megfőzött vagy sütött alapanyagokat használok: egyben megsütött édesburgonya, sült sütőtök, főtt krumpli, sült cékla például. Előre megfőzött vagy megsütött hozzávalókkal az elkészítés fele annyi idő, és akár reggelire is van kedvem hozzákezdeni. Egy főtt tojással és rizzsel remek reggeli, ebéd vagy vacsora. Ha marad belőle alaplével felengedve remek leves;)

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

recept

Hozzávalók 2 személyre

hozzávalók

  • 1 közepes hagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy kókuszolaj, esetleg tisztított vaj
  • 2 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 3 vékony szelet gyömbér, felaprítva
  • ½ teáskanál szárított kurkuma
  • 1 db thai citromfű (elhagyható)
  • csili ízlés szerint
  • 40 dkg édesburgonya vagy sütőtök, megtisztítva és kockákra vágva
  • 10 dkg leveles kel vagy spenót vagy mángold – valami zöld;)
  • ¼ szerecsendió, frissen lereszelve vagy 1 db szerecsendió-virág
  • 2 dl kókusztej
  • zöldfűszerek a tálaláshoz

elkészítés

  1. Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, tedd bele a hagymát, sózd meg, és kavargatva pirítsd üvegesre a hagymát közepesen magas lángon 4-5 perc alatt.
  2. Keverd hozzá a gyömbért, a fokhagymát, a kurkumát és a thai citromfüvet (ha használsz.)
  3. Tedd hozzá az édesburgonyát vagy sütőtököt (vagy bármilyen zöldséget), és öntsd fel 1 dl vízzel. Fedő alatt 10 perc alatt párold puhára a zöldségeket.
  4. Öntsd fel kókusztejjel, tedd bele a szerecsendiót, keverd hozzá a leveles kelt, spenótot vagy mángoldot.
  5. Ízesítsd sóval, ha szükségesnek találod.

 

Tipp

Thai citromfüvet ázsiai élelmiszerboltokban lehet frissen kapni. Én egy nagyobb csomaggal szoktam venni, és a mélyhűtőben tárolom. Így jónéhány hónapig van itthon.

Az édesburgonya vagy sütőtök helyett használhatsz bármilyen más zöldséget: krumplit, karfiolt, brokkolit, zöldbabot…

 

Egytálétel-variáció ebédre

Keverhetsz hozzá 20 dkg tofut, halfilét vagy csirkemellet, esetleg garnélát is. Így 4 adag ételed lesz, ha tehát csak két főre főzöl érdemes csökkenteni az alapanyagok mennyiségét. A fűszerezés maradhat. A zöldségekkel együtt az elején add hozzá a fűszeres masszához a tofut vagy más fehérjéket, és picit több vízzel öntsd fel. Így egy komplett egytálételed lesz. Tálalhatod ebben az esetben rizzsel.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This