PARADICSOMOS KÁPOSZTA FŐZELÉK – 25 perc alatt

2021. február 18. | Receptek

Régóta ígérem, hogy klasszikus magyar recepteket is előveszek. Szeretek folyamatosan kísérletezni, és ilyenkor sokszor nyúlok a határokon túlra. Magamtól ritkán jut eszembe magyar ételekkel kísérletezni, viszont a visszajelzésekből egyértelműen látom, hogy erre nagy igény lenne. Nem az a célom a magyar receptekkel, hogy megreformáljam őket, hanem sokkal inkább az a szempontunk, hogy könnyebben emészthetővé váljanak. Az egyik klasszikusan „nem-szeretem” főzeléket pimpeltem fel, hátha így többen megszeretik, és azoknak a kedvét sem veszem el, akik eleve rajonganak érte. Igen, vannak, akik szeretik a paradicsomos káposztát…

KÖNNYEBBEN EMÉSZTHETŐ

A főzelékek kapcsán alapvetően öt dolgot szoktam megvizsgálni a könnyebb emészthetőség érdekében:

  1. Besűríthető-e saját magával, és így elhagyható-e a liszt mint sűrítőanyag?
  2. Milyen fűszert tegyek hozzá, hogy könnyebben emészthető legyen?
  3. Megfelelő-e az állaga, ami számomra azt jelenti, hogy vannak-e benne különböző állagok, amik kiegészítik egymást: puha és ropogós például.
  4. Elég színes-e, hogy jól essen megenni?
  5. Az ízek jól kiegészítik-e egymást, amit az 5 Elem segítségével ellenőrzök.

Nem az édes irányba indultam el a paradicsomos káposztával, ugyanis a káposzta eleve édes ízű, kicsit csípős zöldség, hanem fűszerekkel tettem izgalmasabbá. Az íze mellett az állagán is szerettem volna kicsit alakítani, ezért a káposztát pirítva teszem bele, miután besózva lecsepegtetem. Így sokkal roppanósabb lesz az állaga. A pirítás által ráadásul egy plusz ízkomponens is belekerül, a keserű, ami jól ellenpontozza a savanyú paradicsomot és az édes ízű káposztát. A végén mindenképpen kívánt valami zöldet, amitől kicsit színesebb lesz: most újhagyma zöldjét tettem bele, de bármilyen más zöld-fűszer remek lett volna erre a célra.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

PARADICSOMOS KÁPOSZTA FŐZELÉK

 

Hozzávalók 4 személyre:

 

  • 80 dkg fehérkáposzta, vékony csíkokra vágva (Föld)
  • 1 csapott evőkanálnyi só (Víz)
  • 1 nagy fej hagyma (Fém)
  • 1 evőkanál olaj (Föld)
  • 7,5 dl sűrű paradicsomlé vagy 40 dkg paradicsomkonzerv (Fa)
  • 4 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva (Fém)
  • ¼ teáskanál őrölt fahéj (Föld-Fém)
  • ½ teáskanál kömény (bármilyen lehet ízlés szerint, én legjobban az édesköményt vagy római köményt szeretem) (Fém)
  • Fűszerek ízlés szerint: 1 babérlevél, 1 teáskanál borsikafű (Fém)
  • 1 vékony szelet gyömbér, apróra szeletelve (Fém)
  • ½ evőkanál kókuszolaj (Föld)
  • valamilyen zöld: snidling, korianderzöld, újhagyma zöldje vagy más efféle (Fém)

 

Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a sót és a vékonyra szeletelt káposztát. Tedd félre 15 percre, hogy levet eresszen.
  2. Melegítsd fel a lábasod, benne az olajat, majd tedd bele a hagymát, szórj rá ½ teáskanálnyi sót, és kavargatva pirítsd pár perc alatt üvegesre.
  3. Keverd hozzá a gyömbért, a köményt, és öntsd fel paradicsommal. Keverj bele pici fahéjat és a fokhagymát. ha használsz még más fűszert, az is mehet bele.
  4. Keverd össze alaposan, és főzd kb. 10 perc alatt sűrűre. Ne tegyél rá fedőt, hogy el tudjon párologni a fölösleges víz.
  5. Miközben fő a paradicsomlé, készítsd el a káposztát.
  6. Csavard ki alaposan a káposztát. Egy serpenyőt melegíts fel, tedd bele a kókuszolajat, és 2-3-4 adagban – attól függően, hogy mekkora a serpenyőd – pirítsd meg benne a káposztát.
  7. A megpirított káposztát szedd egy edénybe. Mikor elkészült az összes káposzta, öntsd a paradicsomlébe, és forgasd össze.
  8. Keverj bele valami zöldet.

 

Tálald

Tálald fasírttal, pirított tempehhel, halfasírttal vagy szolgáld fel magában.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This