Belső iránytű
8 hetes csikung alaptanfolyam nőknek - élő program
Fizikai stabilitás - Érzelmi egyensúly - Kapcsolódás a belső hangodhoz
Nap
:
Óra
:
Perc
:
Mp


Nyári levesezés
7 recept + nyári étrend 5 Elemesen
Nyáron könnyű, frissítő, mégis tápláló és finom ételekre vágyunk. A levesek sokszor inkább a hidegebb évszakokban ugranak be megoldásként, pedig a magyar konyha rengeteg frissítő nyári levese a meleg napokon is remek megoldás egy könnyű nyári étkezésre.
5 elemes receptek
NAPSÁRGA PAD THAI SPÁRGÁVAL – 12 hozzávaló – 25 perc alatt
Ez a zöldséges rizstészta egy igazi színkavalkád: napsárga rizstészta, zöld spárga vagy szárzeller, zöldfűszerek. A kurkumától olyan elképesztően színes gyönyörűség lesz belőle, hogy tényleg még a legborongósabb napokat is bearanyozza.
ZÖLDTURMIX – 9 hozzávaló – 7 perc alatt
Ha nem szeretsz reggelizni, és nem is éhezel meg csak úgy 10-11 felé, akkor is érdemes valami meleget magadhoz venni reggel. Ebben az esetben valami olyasmiben érdemes gondolkodni, ami könnyen emészthető, mégis tápláló. Ez lehet egy pohár zöldségleves, de akár egy zöldturmix is.
POK CHOI, AVAGY A BORDÁSKEL ELKÉSZÍTÉSE – 8 hozzávaló – 35 perc alatt
Ezúttal egy nem hétköznapi növénnyel ismerkedünk: pok choi, pak choi, bak choi néven egyaránt fut, de van ám tisztességes magyar neve is, mégpedig a bordáskel. Ebből készítettem egy tavaszi levest és egy wokos zöldséget. Emellett megmutatom anyukám trükkjét, hogy kevesebb legyen a konyhai hulladékod.
FŐZÉSI ELJÁRÁSOK: GŐZBEN PÁROLÁS – 1-5 hozzávaló – 5-20 perc alatt
Nem csak a konyhai munkádat egyszerűsíti le, ha tudatosítod magadban, hogy nem kell mindig összetett és bonyolult ételeket készítened, hanem az emésztőrendszered is meghálálja. Az emésztőrendszer számára különösen este nagy segítség, ha egyszerű ételeket eszel gőzben párolva.
MÁNGOLDSZELET – zöld leveles zöldségekkel a tavaszi fáradtság ellen
A zöld leveles zöldségeket mind a Hagyományos Kínai Orvoslás, mind pedig a nyugati táplálkozástudomány nagy értékeli. A kínai orvoslás elsősorban a Májhoz köthető problémákat kezel vele, ugyanis jól táplálják a Vért. Ezúttal mángoldszelet készült, ami nem csak jól variálható, hanem igazán egyszerű is.
CSÍRASALÁTA PIRÍTOTT KENYÉRKOCKÁKKAL
Tavasszal a csírák igazi vitaminbombák. Tavasszal nagyon jó kiegészítői az étrendünknek, amit ragukba, salátákba, levesekbe egyaránt keverhetsz. Nálunk most pirított kenyérkockákkal, aszalt paradicsommal együtt salátába került, ami mellé egy tartalmas szószt tálaltunk.
SÁRGABORSÓLEVES – RÉGI RECEPT KICSIT MÁSKÉPP
A sárgaborsóról sokaknak a menza betonfőzelékét jelenti, ezért a fiatalabbak hétköznapjaiból el is tűnt egy kicsit. Én gyömbérrel, citrommal szoktam fellazítani az ízeket, és soha nem keverek hozzá semmilyen lisztfélét. Ha sűrűbbre főzöd, akkor főzelék lesz belőle.
CSOKIPUDING ÉDESBURGONYÁBÓL – 8 hozzávalóból, 45 perc alatt
Az én módszerem az egészséges táplálkozásra az, hogy előkészítem az alapanyagokat. Ha van sült zöldség, akkor sokkal egyszerűbb azt megmelegíteni, mint bármi mást elővenni a hűtőből. És ha van sült édesburgonya, akkor van csokipuding…
ÉVKEZDÉS TUDATOSAN 2.: Szezonális téli alapanyagok és receptek
A mai blogbejegyzésben téli recepteket gyűjtöttem csokorba, amik táplálóak és egyszerűek, egyik fő alkotóelemük pedig valamilyen hüvelyes. A hüvelyesek a magyar konyha egy olyan alapelmei, amelyek télen kiemelt szerepet kaptak a régi időkben, és most sem érdemes megfeledkezni róluk..
5 elemes tudástár
CSÍRÁK TAVASSZAL: Miért, mikor és hogyan együnk és készítsünk csírákat?
MIÉRT JÓ CSÍRÁKAT ENNI? A csírák pár óra áztatás, majd néhány napos enyhén nedves közeg hatására elkezdenek kibújni. A magok életre kelnek, és elkezd fejlődni egy növény. A csírázási időszak a növény életének legvitálisabb időszaka. A csírázás folyamata során a…
TISZTÍT ÉS TÁPLÁL: érvek a hüvelyesek fogyasztása mellett + 6 tipp a puffadás elkerüléséhez
A hüvelyesek elsősorban a Vese energiáját táplálják, így minden olyan funkciót erősítenek, mely a Vese hatáskörébe tartozik: többek között a szexuális élet, nemi működés, méh és petefészek megfelelő működése, csontok és fogak egészsége, csontvelő és az agy működése.
STABILABB ÉS HATÉKONYABB EMÉSZTÉS: Szezonális tisztítókúrák a Hagyományos Kínai Orvoslásban
A Hagyományos Kínai Orvoslásban az emésztés stabilitása és hatékonysága kiemelten fontos. Az étkezés jelenti ugyanis a test számára az elsődleges energiaforrást, mely által a tartalékait fel tudja tölteni.
ŐSZI PRAKTIKÁK A KONYHÁBÓL, avagy hogyan előzzem meg a náthát
Az őszi betegségek gyakori velejárója a NYÁLKA, tehát érdemes ősszel odafigyelni arra is, hogy a nyálkát felhalmozó ételekből kevesebbet együnk, vagy akár teljesen kizárjuk az étrendünkből. Így is segíthetünk a testünknek az őszi hideg és szeles, nyálkás időjárás során a védekezésben.
HOGY SZEDHETNÉK FEL PÁR KILÓT?
Sokaknak furcsának tűnhet, hogy a hízásról írok. Az a helyzet, hogy a személyes tanácsadásaimon – számomra is nagyon meglepő módon – sokkal többen küszködnek azzal, hogy könnyen fogynak vagy nehezen tudnak felszedni pár kilót, mint a túlsúllyal. Az utóbbi időben még e-mailben is kaptam kérdést erről.
KÁVÉ – Egészséges vagy nem?
Fontos látni, hogy a kávé nem egyértelműen rossz vagy jó, mint ahogy semelyik más alapanyag sem. A kérdés mindig az, hogy kinek, mikor és miért…
MIBŐL NYERJÜK AZ ENERGIÁT? – A jó emésztés titkai az ízek
A táplálkozás a legfőbb energiaforrásunk, ezért fontos, hogy mit eszünk. Az étel legfontosabb feladata, hogy tápláljon minket. Nem csupán a testünket, hanem energiával is el kell látnia minket. Ha van elég energia, akkor jól vagyunk.
MÁJ ÉS EPEHÓLYAG EGÉSZSÉGE TAVASSZAL
A tavasz a Fa elemhez tartozik, a Fa elemhez tartozó szervek pedig a Máj és az Epehólyag. Ha e két szervünk harmonikusan működik, akkor tavasszal jól érezzük magunkat: nem vagyunk fáradtak, sem ingerültek, tele vagyunk tetterővel és nagy örömmel kezdünk az új impulzusok által nyújtott lehetőség megvalósítása, és az újonnan éledő természet ragyogása örömmel tölt el minket.
Tavaszi étrend – a megújulás és megkönnyebbülés jegyében
Ti is ismeritek a tavaszi fáradtságot, a makacs téli súlyfölösleget, a bosszantó náthát, ami éppen a legszebb tavaszi napon rontja el a kirándulást, az allergiát, a gyötrő migrént vagy felfájást, az egyre merevebb nyakat vagy éppen a kiütéseket. Olyan tünetek ezek, amire sokan panaszkodnak. Ilyenkor tavasszal pedig különösen szeretnek előjönni. Mi megoldás?