TISZTÍT ÉS TÁPLÁL: érvek a hüvelyesek fogyasztása mellett + 6 tipp a puffadás elkerüléséhez

2017. január 30. | Blog

Vese energiáját táplálják

A hüvelyesek elsősorban a Vese energiáját táplálják, így minden olyan funkciót erősítenek, mely a Vese hatáskörébe tartozik: többek között a szexuális élet, nemi működés, méh és petefészek megfelelő működése, csontok és fogak egészsége, csontvelő és az agy működése. A Vesék, a tél hideg időszaka és a hüvelyesek egyaránt a Víz Elemhez tartoznak, ezért nem véletlen, hogy a hagyományos európai étkezésben is elsősorban télen kapnak kiemelt szerepet a szárított hüvelyesek.

A Hagyományos Kínai Orvoslás nagyra értékeli a hüvelyeseket az étrendünkben, és elsősorban télen és tavasszal ajánlja a fogyasztásukat. A hüvelyesek szárítanak, ugyanis kifelé vezetik a testben felgyülemlett vizet, a nyálkát. Ezt a tulajdonságát tél végén jól kihasználhatjuk a lerakódások kitisztítására. Ezért különösen azok számára nagyon ajánlott, akik ilyen típusú többlet problémával küzdenek. Ilyen többlet problémák többek között a vizenyősség, ödéma, túlsúly, nyálka, gombásodás burjánzások. Vigyázniuk kell azonban a hüvelyesek nagymértékű fogyasztásával azoknak, akik hiányos típusok (nagyon soványak, szárazak, törékenyek) – nekik fontos, hogy mindig teljes értékű olajokkal, zsírokkal, olajos magvakkal, algával vagy más tengeri növényekkel együtt fogyasszák a hüvelyeseket. További társítási tippek a következő pontban találtok.

télen és tavasszal különösen jól jön

A hüvelyeseket a Qi, a Yin és a Vér táplálására használjuk a dietetikában, ami télen és tavasszal különösen jól jön. Télen a hideg miatt ugyanis kimerül a test, egyre fáradtabbnak és elcsigázottabbnak érezzük magunkat. Ezt egyrészt a Qi és a Yang Hiány okozza, másrészt pedig a Vér Hiány. A test a hideg hatására összehúzódik, a vérerek is összehúzódnak, és így kevesebb vér kering a testben. Tavasszal a meleg hatására a test újra felmelegszik, az erek kitágulnak, a kevesebb vér mennyisége miatt azonban kisebb a nyomás a testben. Ez az egyik oka a tavaszi fáradtságnak. A tavaszi fáradtság egy komplex problémakör, amivel a későbbiekben még foglalkozom, hogy segítsek nektek elkerülni. A csíráztatott hüvelyesek hatása is hasonló: táplálja a Qit és a Yint, emellett a testnedveket is, részben pedig a Vért. Különösen hasznos hatásuk tavasszal a megrekedt Qi megmozdítása – Qi Pangás oldása –, a hőség hűtése, a nyálka és a nedvesség illetve mérgek kivezetése.

A hüvelyesek tápláló és tisztító hatását jól használhatjuk az év kezdetén, a tavaszra készülve. Ilyenkor érdemes egy évindító tisztítókúrával kezdeni, ami felkészít minket a tavasz kirobbanó energiáira, megóv többek között a tavaszi fáradtságtól is. Ha szeretnél többet megtudni a tavaszra való felkészülésről, a tavaszra felkészítő tisztítókúráról, akkor itt olvashatsz róla.

MAGAS A TÁPÉRTÉKÜK

Magas a fehérjetartalmuk, szénhidrátban is gazdagok. Magas a kalcium-, kálium-, vas-, foszfor-, mangán-, cink- és jódtartalmuk, vitaminok közül többféle B-vitamint és A-vitamint tartalmaznak. A csíráztatott hüvelyeseknek magas a C-vitamin és az enzimtartalmuk is – ebben a formában azonban mindig pároljuk vagy főzzük őket néhány percig.

HA JÓL KÉSZÍTED EL, KÖNNYEBBEN EMÉSZTHETŐ

Sokak számára gondot okoz a hüvelyesek fogyasztása, mert puffadással küszködnek miattuk. Ennek megelőzésére és az okok kiküszöbölésére készítettem egy 6 pontból álló listát, mely segítségével megszüntethetőek a hüvelyesek fogyasztásakor tapasztalt kellemetlen tünetek.

HÜVELYESEK FŐZÉSE

 1. Beáztatom, leöntöm a vizet róla 5-8-12 óra múlva. Az áztatási idő attól függ, hogy milyen hüvelyest készítek.
 2. Felteszem főni, mégpedig fedő nélkül.
 3. Teszek bele fűszereket, amik segítik az emésztést: babérlevél, köményfélék, borsikafű,1-2 vékony szelet friss gyömbér.
 4. Fedő nélkül főzöm, amíg megpuhul. Közben rendszeresen leszedem a keletkező habot.
 5. Miután megfőtt leöntöm a főzővizet, és átöblítem a megfőtt hüvelyest.
 6. Ha leves készül belőle, alaplével készítem tovább.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

6 TIPP A HÜVELYESEK KÖNNYEBB EMÉSZTÉSÉÉRT

 

1.KÖNNYEBBEN EMÉSZTHETŐ HÜVELYESEKET EGYÜNK, ha hajlamosak vagyunk a puffadásra.

 • könnyebben emészthető: azukibab, lencse, mungóbab, friss zöldborsó, friss zöldbab
 • kevésbé könnyen emészthető: a tarkabab, gyöngybab, fekete szemű borsó, csicseriborsó, lima- és fekete bab
 • nehezen emészthető: szójabab, kivéve az erjesztett és feldolgozott szójatermékek

Az erjesztett szójatermékek könnyen emészthetőek, mert feldolgozott formában fogyasztjuk őket: tofu, tempeh, szójatej, miszó, szójaszósz, szójababcsíra. Ezekből ne együnk sokat, mert erősen hűtenek, és emiatt legyengítik mind a vesét, mind pedig az emésztőrendszert. A szója körül nagy a vita, ugyanis nem igazán lehet eldönteni sok termék esetén, hogy milyen minőségű alapanyagból készült. ha szeretnénk beépíteni az étrendünkbe az erjeszettt szójából készült alapanyagokat, nagyon ügyeljünk a minőségre.

2. PÜRÉSÍTSÜK FŐZÉS UTÁN, ÉS ADJUNK HOZZÁ JÓ MINŐSÉGŰ OLAJOKAT. 

Erre egy jó példa a humusz, a csicseriborsó-püré, de tulajdonképpen majdnem minden hüvelyesből készülhet ilyen krém.

3. HASZNÁLJUNK EMÉSZTÉST SEGÍTŐ FŰSZEREKET A HÜVELYESEK FŐZÉSEKOR:

köményfélék (rómaikömény, édeskömény, köménymag), babérlevél, borsikafű.

4. TÁRSÍTSUK MEGFELELŐEN.

 • Ne keverjük más fehérjékkel egy étkezésen belül: tejtermékek, hús. Együnk mellé párolt vagy főtt zöldségeket.
 • Sok párolt vagy főtt zöldséggel együtt együk, mert így könnyebben emészthetővé válik. Készítsünk belőle habart bableves helyett zöldséges bablevest vagy
 • Gabonákkal társítva teljes értékű aminosavakhoz jutunk, ami a vegánok és vegetáriánusok számára fontos. Az állati fehérjéket mellőzők számára a teljes aminosav-profil bevitele okoz sokszor problémát és hiánytüneteket, ha nem eléggé figyelmesen állítják össze az étrendjüket. Vannak olyan emésztési profilú emberek azonban, akik számára a hüvelyes-gabona párosítás emésztési nehézségeket okozhat, ugyanis együtt túlságosan nagy mennyiségű tömény szénhidrátot vesznek ilyenkor magukhoz. Nekik inkább a zöldség-hüvelyes párosítás működhet.
 • Ne tegyünk a hüvelyesekből készült ételekbe lisztet, mert az emésztés ezáltal sokkal nehezebben birkózik meg a hüvelyesekkel.

5. EGYÜNK RENDSZERESEN HÜVELYESEKET (HETENTE 1x-2x-3x), DE CSAK KEVESET EGY ÉTKEZÉS ALKALMÁVAL.

Ne egytálételt készítsünk belőle (főzelék), hanem 2-3 kanállal együnk sok zöldség társaságában, vagy készítsük el levesként sok zöldség társaságában.

mungóbab csíráztatás 2.nap

CSÍRÁZTASD ÉS MÉG TÁPLÁLÓBB LESZ

A hüvelyesek csírái sokkal könnyebben emészthetőek, mert a tápanyag tartalmuk a test számára sokkal könnyebben hozzáférhető és beépíthető. Aktiválódnak a bennük lévő enzimek, és az emésztésük sokkal könnyebbé válik.A csíráztatás során a magok keményítőtartalma egyszerű cukorrá, a fehérjék pedig peptonná és aminosavakká alakulnak. A zsírsavak felszabadulnak, a magok vitamin-, enzim- és ásványi anyag tartalma jelentősen megnő. A hüvelyesek csíráinak íze általában édes és keserű.
Nagyon könnyen csírázik a mungóbab, a lencse, a görögszéna. Csupán áztatni kell 8-12 óráig, majd leönteni róla a vízet, letakarni, és naponta 1-x átöblíteni. 2-3 nap alatt kicsírázik.

FONTOS:

A hüvelyesek csírái erősen hűtő hatásúak, nehezen emészthetőek, ezért mindenképpen fontos, hogy fogyasztás előtt megfőzzük vagy megpároljuk őket.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This