Hummusz mungóbab-csírából

2017. május 17. | Receptek

Ezzel a bejegyzéssel szeretnélek Titeket tovább inspirálni arra, hogy kezdjetek el csíráztatni. Tényleg nagyon egyszerű. Foglalkoztam már többször a csíráztatással, de ha még mindig nem sikerült meggyőznöm téged arról, hogy kezdd el otthon, akkor itt a pillanat. Nincs benne semmi ördöngösség, és nagyon sok odafigyelést sem igényel. Be kell áztatni a magokat, leszűrni, és naponta kétszer átöblíteni. Ennyi az egész. Alább találsz egy leírást arról, hogy hogyan kezdj neki, és mit kell tenned. Igyekeztem a folyamatot minél egyszerűbben leírni, és minden aspektusra kitérni.

MIÉRT JÓ CSÍRÁKAT ENNI?

A csírák nagyon táplálóak, és különösen tavasszal nagyon fontos alapelemei a táplálkozásunknak. Magas a vitamin tartalmuk - A-, B-, C-, E- vitaminokban gazdagok -, magas a kalcium, vas, szelén és cink-tartalmuk. Könnyebben emészthetőek, mint azok az alapanyagok, amikből csíráztatunk, mivel az áztatás és a csíráztatás folyamata beindítja az enzimek működését a magokban, és lebontja a komplex fehérjéket és a keményítőt egyszerű aminosavakká, peptidekké és egyszerű szénhidrátokká. Mindeközben az ásványi anyagok felszívódását gátló fitinsavak is lebomlanak. A csírák ezért könnyen emészthetőek, és táplálóak, ugyanis a hatóanyagaik könnyen be tudnak épülni. Sokat hallunk róla, hogy milyen fontos, hogy enzimekkel teli zöld zöldségeket együnk, a magas enzimtartalom a csírákra méginkább érvényes, tehát igazi nagyágyukról van szó ebből a szempontból is.
Csírák a tavaszi étrendben: A tavaszi étrendünkben azért kapjon nagy szerepet a csírázó magok minden formája, ugyanis tulajdonképpen ugyanazt a minőséget képviselik a csírázó magok, mint a tavasz - így a tavasz dinamikus és energiától duzzadó minőségét kapjuk tőlük. Segítenek tehát feltöltődni a tél utáni időszakban, és megelőzni illetve leküzdeni a tavaszi fáradtságot.
Csíráztatással olcsó és tápláló ételeket készíthetsz: Ha elkezded felderíteni a piacot, bioboltokat, látni fogod, hogy elég olcsón lehet csíráztatásra szánt, jó minőségű magokat vásárolni. Az is lehet, hogy elsőre nem fognak nagyon olcsónak tűnni, de ha elkezded a csíráztatást, meglátod, hogy egy csomag magból rengeteg csíra lesz.

CSÍRÁK HASZNÁLATA

A magas tápanyagtartalmú és enzimekkel teli csírákat alapvetően nyersen fogyasztjuk, mégpedig elsősorban főtt ételekre szórva - mintegy zöld-fűszerként. Különösen a kora tavaszi időszakban fontos kiegészítői lehetnek az étrendünknek, amikor már nagyon ki vagyunk éhezve a zöldségekre, de még igazán nincs semmi friss. Aztán a melegebb időszakban is használhatjuk még, ugyanis hűtő hatásuk jól ellensúlyozza a meleg időjárás által okozott kellemetlenségeket.
A csírákat használhatjuk tehát ízesítőként, frissítőként ragukhoz, párolt zöldségekhez, pizzára, szendvicsekbe, levesekre. Alább egy olyan receptet mutatok be, ahol a csíra a főszereplő, és hummusz készül belőle. A mungóbabból készült hummusz igazi frissítő, tavaszi, tisztító étel - leginkább a zöldborsó frissességét idézi. Tehát amíg meg nem érkezik az első friss borsó, itt egy lehetőség a türelmetlenek számára.


FONTOS!

A hüvelyesekből készült csíráknál fontos, hogy mindig pároljuk meg illetve főzzük néhány percig. Csírák ezek is, ezért könnyebben emészthetőek, de egyidejűleg mégiscsak hüvelyesek, amik alapvetően sokaknál okoznak emésztési problémákat - puffadást például. Ennek elkerülése érdekében, a hüvelyesekből készült csírákat pár percig mindig pároljuk vagy blansírozzuk (főzzük, majd öblítsük át hideg vízzel). Azért is fontos, hogy a mungóbab- illetve a csicseriborsó-csírát főzzük illetve pároljuk pár percig, mert erősen hűtenek. Különösen a mungóbab-csíra okozhat kellemetlen tüneteket azok számára, akik sokat fáznak, vagy hajlamosak a hasmenésre, laza székletre.

CSÍRÁZTATÁS

 

ALAPANYAGOK KIVÁLASZTÁSA

Az alapanyagok kiválasztásánál a legfontosabb, hogy mindig vegyszermentes, tehát bio alapanyagokat használj. A csíráztatásnál ez sokkal fontosabb, mint bármikor máskor, ugyanis a csírázó magok rendkívüli tápanyag-tartalmával együtt a vegyszerek is gyorsan felszívódnak. Így több kárt teszünk, mint hasznot. Sokféle magot lehet csíráztatni. A hüvelyesek közül a csicseriborsó, a lencse és a mungóbab a legegyszerűbben csíráztatható alapanyag.

ESZKÖZÖK

Sokféle csíráztató edény forog a piacon, de tökéletesen megteszi egy befőttes üveg is. A hüvelyeseket befőttes üvegben a legkönnyebb csíráztatni, legalábbis nekem ez a tapasztalatom. Mire van tehát szükséged?

 • forró vízzel kiöblített 7 dl - 1 literes befőttes üveg 
 • szúnyogháló vagy harisnya vagy ritka szövésű kendő - amivel le tudod zárni a befőttes üveget
 • befőttes gumi
 • tálka, amibe bele tudod srégen állítani a befőttes üvegedet vagy edényszárító

A receptben megadott mennyiséghez 2 darabra lesz szükséged minden eszközből.

1. NAP: ÁZTATÁS

Mérd ki a magokat, válogasd át, szedd ki belőle a megbarnultakat vagy sérülteket. Mosd át alaposan, majd Éjszakára vagy egy napra (kb. 8-12 órára) áztasd be a magokat. Az áztatás felpuhítja a mag héját és aktiválja a tápanyagokat, enzimeket, melyek a száraz magokban szunnyadnak. Áztatáshoz 3x mennyiségű vizet használj. A víz lehet akár csapvíz is, de tisztított vizet is használhatsz hozzá. Ha ilyenkor úszni kezd a víz felszínén néhány mag, szedd ki a vízből. A magokat már ekkor beleteheted a befőttes üvegekbe, és lezárhatod a szúnyoghálóval/harisnyával/kendővel és a befőttes gumival. Így reggel egyszerűbb lesz leszűrnöd, és rovarok sem mennek bele a vízbe.

2.-4. NAP: ÖBLÍTÉS REGGEL ÉS ESTE

Az áztatás után a magokat többször öblítsd át, és a szúnyoghálón/harisnyán keresztül szűrd le. Szűréskor ügyelj rá, hogy a magok az üveg oldalán terüljenek szét, és ne zárják el teljesen az üveg száját. Így lesz elegendő levegő, hogy szellőzzenek, és biztosan nem jelenik meg penész. Ezt ismételd meg minden este és reggel. 

 • a csírázáshoz min. 20-22°C-os átlag-hőmérsékletre van szükség
 • a mungóbabnál és a csicseriborsónál a csírázás 4 napig tart
 • a magokat naponta minimum 2x le kell öblíteni
 • Miután leöblítetted, és kifolyattad belőle a vizet, tedd srégen (45 fokos szögben) egy tálkába. Másnap ismételd meg a folyamatot.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

TÁROLÁS

Az utolsó öblítés után újra tedd srégen a tálkába az üveget, és hagyd kifolyni az üvegből a vizet - legalább néhány óráig hagyd így, és csak ezután tedd hűtőbe. A csírák jól tárolva akár több hétig is elállnak, ha a hűtőben megfelelően tárolod.

 1. Csöpögtesd le alaposan.
 2. Tedd egy tiszta nagyobb üvegbe, amire visszateszed a hálót.
 3. Hűtőben tárold.

 

AMIRE FIGYELJ

 1. Csak vegyszermentes, bio alapanyagokat csíráztass.
 2. Naponta 2-3x tiszta vízzel alaposan öblítsd át a csírázó magokat.
 3. Szűréskor ügyelj rá, hogy a magok az üveg oldalán terüljenek szét, és ne zárják el teljesen az üveg száját.
 4. Tedd 45 fokos szögben egy tálkába vagy edényszárítóra, hogy a víz ki tudjon csöpögni az üvegből, és ne álljon a magok alatt.

HUMMUSZ CSÍRÁZATOTT MUNGÓBABBÓL (VAGY MÁS HÜVELYESBŐL)

4 adaghoz

 • 20 dkg csíráztatott mungóbab vagy csicseriborsó (csírázás előtt 10 dkg száraz csicseriborsó vagy mungóbab)
 • 3 evőkanál jó minőségű, hidegen sajtolt olívaolaj
 • fél citrom frissen facsart leve
 • 1/2 teáskanál só
 • 1-2 újhagyma, a zöldjével együtt felaprítva
 • 1 evőkanál friss gyömbér, egészen apróra felaprítva
 • 2-4 evőkanál szárazon megpirított szezámmag, mozsárban megőrölve vagy 2 evőkanál tahini (szezámkrém)
 • 1 csokor petrezselyemzöld vagy koriander, megmosva és apróra vágva
 1. A mungóbab-csírát 2-3 perc alatt forró vízben blansírozd, szűrd le, és öblítsd át alaposan hideg vízzel.
 2. Tedd egy késes aprítóba adagokban / egy konyhai robotgépbe az összes hozzávalóval együtt, vagy botmixerrel pürésítsd .
 3. Kóstold meg, és ízesítsd tovább, ha szükségét érzed. Tehetsz még bele kevés frissen őrölt római köményt, ha szeretnél.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This