MIBŐL NYERJÜK AZ ENERGIÁT? – A jó emésztés titkai az ízek

2016. április 27. | Blog

A táplálkozás a legfőbb energiaforrásunk, ezért fontos, hogy mit eszünk. Az étel legfontosabb feladata, hogy tápláljon minket. Nem csupán a testünket, hanem energiával is el kell látnia minket. Ha van elég energia, akkor jól vagyunk. Ha nincs, akkor fáradtnak, levertnek, akár betegnek is érezhetjük magunkat. Egykönnyen emészthető, jó minőségű ételből több energiát tudunk meríteni, mint egy nehéz és az emésztésünket hosszú ideig lefoglaló fogásból.

Mitől lesz egy étel tápláló és könnyen emészthető?

Szép, illatos és finom

A táplálkozás egy érzéki tevékenység: Amikor egy étel kerül elénk, akkor a látvány hatására rögtön felébrednek az emésztőnedvek, majd megérezzük az illatot. Itt eldől minden. Ha már a tányéron lévő étel látványától összefolyik a szánkban a nyál, és az ízek ezt a folyamatot csak méginkább felpezsdítik, akkor elindult az emésztés, pedig még nem is vettünk a szánkba egy falatot sem. Ha az első falat ráadásul legalább annyira finom is, mint amennyire szép és illatos, akkor az emésztés előkészületei megfelelően zajlottak.

Tipp: A nyálban található ptialin enzim a szénhidrátok első emésztési körét végzi, amihez lúgos közegre van szüksége. Érdemes odafigyelni, hogy ne együnk egyszerre savas és magas szénhidráttartalmú ételeket. A reggeli narancsléről egyértelműen érdemes lemondani a pirítós mellett.

Az ízek szerepe az emésztésben

Az ízek az étel esszenciái. Tulajdonképpen az ízek és illatok – az ételek finom esszenciális összetevői – táplálnak minket energiával. Amikor az étel a Gyomorba jut, egy fantasztikus folyamat indul el: A Lép az étel esszenciális részét szétosztja a testben. Míg a Gyomor az emésztés anyagi részéért felelős, tehát az étel befogadását, részleges megemésztését majd továbbadását végzi, addig a Lép sokkal inkább energetikai feladatot lát el. A táplálék tiszta Qijét a Lép osztja szét a szervek között a testben, illetve a Qiből Vért állít elő. A savanyú íz a Májat, a keserű a Szívet, a csípős a Tüdőt, a sós a Vesét, a természetes édes íz pedig a Lépet táplálja. Fontos tehát, hogy lehetőleg harmonikus és sokféle ízt tartalmazó ételeket együnk, hiszen ez biztosítja a testünk számára az energetikai stabilitást, és a jó emésztést.

TUDJ MEG TÖBBET!


Szeretnél energikusabb lenni?
A tisztítókúrákon a legfőbb szempontunk egy olyan napi és heti rutin bevezetése, mely fenntarthatóvá teszi az egészséges étrendet a hétköznapokban is.

Tipp: A természetes édes íz adja minden évszakban az ételeink gerincét, és ezt egészítjük ki a másik négy ízzel. Minden évszakban más íz dominál azonban. Az édes mellett tavasszal a keserű kap nagy hangsúlyt, és ezt egészítjük ki savanyú és enyhén csípős ízekkel. Nyáron a savanyú és keserű jut fűszerephez, ősszel több csípőset eszünk, télen pedig a savanyú, sós és csípős ízeket toljuk előtérbe.

Milyen ételből tudunk energiát meríteni?

Az ételekből energiát merítünk, de a megemésztésükhöz is Qire van szükség. Ezért olyan ételeket érdemes ennünk, melyek megemésztéséhez kevesebb energiára van szükség, mint amennyit nyerünk belőle. A végén tehát jó, ha pozitív a mérleg.

A nehezen emészthető ételek:

 • nyers, hideg és száraz ételek: szendvics, saláta
 • jéghideg ételek: fagylalt
 • egyhangú, egyízű, egyszínű ételek
 • mélyhűtött és mikrózott ételek

Ételek, ami energiával látnak el minket, mert könnyen emészthetőek:

 • párolt, főtt zöldségek
 • levesek, főzelékek
 • sok aromás zöldfűszerrel készült ételek
 • a saját emésztési típusunknak megfelelően összeállított tányérok: szénhidrát és fehérje mennyisége, illetve aránya személy szerint nekünk megfelelő
 • meleg reggeli
 • könnyű vacsora

Tipp:

 • Reggelire mindig valami meleget együnk: kása, leves, tojás…
 • Ebédre mindig legyen a tányérunkon (állati vagy növényi) fehérje és zöldség
 • Vacsorára levest, főzeléket együnk, vagy párolt zöldségek adják a tányérunk gerincét

TUDJ MEG TÖBBET!


Szeretnél energikusabb lenni?
A tisztítókúrákon a legfőbb szempontunk egy olyan napi és heti rutin bevezetése, mely fenntarthatóvá teszi az egészséges étrendet a hétköznapokban is.

Pin It on Pinterest

Share This