STABILABB ÉS HATÉKONYABB EMÉSZTÉS: Szezonális tisztítókúrák a Hagyományos Kínai Orvoslásban

2016. november 01. | Blog

A Hagyományos Kínai Orvoslásban az emésztés stabilitása és hatékonysága kiemelten fontos. Az étkezés jelenti ugyanis a test számára az elsődleges energiaforrást, mely által a tartalékait fel tudja tölteni, és az utánpótlást biztosítani tudja a test számára mind fizikai, mind pedig energetikai és szellemi szinten.

Az emésztőrendszer stabilitás és hatékonysága, akkor jó ha 

 1. az emésztés befejeződése után több energia marad, mint amennyi előtte volt. Ekkor azt mondhatjuk, hogy a megevett étel táplálta a testünket.
 2. Fontos szempont az is, hogy az emésztés valóban minden táplálékot fel tudjon dolgozni, és ne keletkezzenek lerakódások. Ha a megevett ételből lerakódások alakulnak ki, akkor egy idő után ez elkezd felhalmozódni. Ezek okozhatnak mindenféle galibát: felső légúti megbetegedésektől kezdve, gyulladásokig és túlsúlyig elég sokfélét.

Az emésztőrendszert egész évben érdemes karban tartani, és szezonális étrenddel táplálni. Emellett nagyon hatékony, ha az évszakok között egyszerű étrenddel tehermentesítjük, és tisztítjuk. Ez a Hagyományos Kínai Orvoslás tisztítókúrája, melyet minden évszak között szezonális alapanyagokkal, egyszerű étrenddel, tisztító alapanyagokkal érdemes végezni.

Az évszakok közötti időszakokat a Hagyományos Kínai Orvoslásban Föld Elemű időszakokként tartják számon.
A Föld Elemhez az 5 Elem analógia-rendszerében többek között a stabilitás, az emésztés tartozik, a szervek közül az emésztőszervek: a Lép és a Gyomor.

Lép és a Gyomor

A Lép és a Gyomor a hagyományos kínai felfogás szerint az emésztés mellett a test tengelyét, illetve középpontját is adja. Ahogyan a többi szerv, a Lép és a Gyomor is sokkal inkább egy több szinten működő analógiarendszer, és nem csupán az emésztés az egyetlen feladata. Ez az oka annak, hogy a HKO-ban a szervek neveit nagy kezdőbetűkkel írjuk: így különböztetjük meg egymástól a szerveket, és sokkal kiterjedtebb feladatokat ellátó funkcióköröket.

A Lép a táplálékból energiát állít elő, és azt a test felső részébe továbbítva látja el a testet Qivel. Az energiát az étel finom alkotóelemeiből nyeri: az illatok, ízek, harmónia itt különösen fontos szerepet játszik. Fontos még az is ebből a szempontból, hogy mennyire szívesen esszük meg azt, ami előttünk van: minél ínycsiklandóbb és étvágygerjesztőbb az, amit eszünk, annál több energiát tudunk belőle meríteni ugyanis. A Gyomor ezzel szemben egy lefelé irányuló munkát végez: a megevett táplálékot emésztés után a belekbe továbbítja, és elsősorban fizikai, testi szintű munkát végez. A Lép és a Gyomor egy belső tengely tengely tehát a testben, mely fizikai, energetikai középpont is egyben a test számára. Ezt a középpontot kell úgy karban tartanunk, ami által a test számára stabilitást tud nyújtani.

 

Hogyan?

 1. kiegyensúlyozott szezonális étrenddel
 2. évszakok között szezonális kímélő, egyszerű étrenddel, tisztítókúrával

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Az évszakok közötti időszakban a test stabilitásának megteremtése sokkal hatékonyabb. Ilyenkor egy egyszerű szezonális étrend tisztítókúraként működik, ami segít szervezet és az emésztőrendszer stabilizálásában, a lerakódások kitisztításában, nem utolsó sorban pedig ezáltal a szervezet öngyógyító folyamatai sokkal hatékonyabban kezdenek működni.

Tisztítókúra a Hagyományos Kínai Orvoslás felfogásában

 1. Nem kiéheztetjük a szervezetet, hanem egyszerű étrenddel tehermentesítjük, ami azért fontos, mert
 • a testet így folyamatosan energiával látjuk el, mégis megkönnyítjük a munkáját: könnyen emészthető, egyszerű, tisztító, szezonális ételekkel tápláljuk és tisztítjuk egyszerre
 • a nyálkásító ételeket kerüljük, így nem termelődik újabb lerakódás
 • a nyálkát kivezetjük a testből tisztító alapanyagokkal, így megtisztítjuk a testet a lerakódásoktól.
 1. Szezonálisan összeállított alapanyagokkal (fűszerek, zöldségek, ételkészítési technikák) az adott évszak gyengítő hatását ellensúlyozzuk, a következő évszakra pedig felkészülünk.
 2. Néhány napra vagy hétre vegán étrendet vezetünk be: kihagyjuk tehát az állati eredetű alapanyagokat az étkezésünkből.

miért érdemes csinálni?

 1. Stabil lesz az emésztőrendszered, és ezért hatékonyabban fog működni: megszűnnek a többlet-állapotok (gyulladások, nyálka, allergia, fejfájás stb.), a hiányokat pedig pótolhatod (energiahiány, fáradtság, hasmenés, puffadás stb.
 2. A tüdő és a vastagbél működését harmonizálod, illetve e két szerv funkcióköréhez tartozó minden folyamat rendeződik (többek között a szorulás, hasmenés,felsőlégúti panaszok, gyakori megfázások és náthás tünetek).
 3. Több energiád lesz:az emésztőrendszer stabilizálása által jobban tudod hasznosítani a megevett ételt, és így a test ebből több energiát tud előállítani. Így nem elfáradni fogsz az ebéd után, hanem energiával tölt fel.
 4. Erősebb lesz az immunrendszered:elkerülnek a megfázások, nátha, fertőzések, és fázni sem fogsz annyira. Emellett a test öngyógyító mechanizmusai is jobban működnek.
 5. Kitisztítja a nyálkát a testedből, és így megelőzhetőek a nyálkás, náthás betegségek, feslőlégúti és más gyulladásos problémák.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This