MÁJ ÉS EPEHÓLYAG EGÉSZSÉGE TAVASSZAL

2016. április 18. | Blog

Tavasz van, minden zöldell és mi magunk is életre keltünk: egyre többet süt a nap, minden zöldbe borult és hívogat a nyiladozó természet. A tavasz a Fa elemhez tartozik, a Fa elemhez tartozó szervek pedig a Máj és az Epehólyag. Ha e két szervünk harmonikusan működik, akkor tavasszal jól érezzük magunkat: nem vagyunk fáradtak, sem ingerültek, tele vagyunk tetterővel és nagy örömmel kezdünk az új impulzusok által nyújtott lehetőség megvalósítása, és az újonnan éledő természet ragyogása örömmel tölt el minket. Minden buzog az energiától. Mi is.

Ha nem így érezzük magunkat tavasszal, akkor valószínűleg valami fennakadás lehet a Máj és Epehólyag működésében. A test egészséges működése érdekében a nyugati megközelítés is máj és epehólyag tisztítását emeli ki a tavaszi tisztítókúrák egyik legfontosabb aspektusaként. A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) is a Máj és az Epehólyag egészségének helyreállítását illetve támogatását tartja ilyenkor szem előtt. Miért?

 

MÁJ QI PANGÁS, avagy stressz

A mi nyugati világunkban a stressz szinte olyan mértékben tartozik az életünkhöz, hogy gyakran már észre sem vesszük. Olyannyira természetessé vált, hogy megtanultunk együtt élni vele: sőt szinte már szeretjük is, hiszen izgalmat hoz az életünkbe, és nélküle a napjaink már-már unalmasnak tűnnek. Pedig a stressz jelenléte az életünkben hosszú távon komoly kimerültséghez vezet, emellett pedig a máj és epehólyag működésén keresztül az egészségünket áshatja alá.

Az időhiány, az érzelmi feszültség és a munkahelyi nyomás folyamatosan megfeszíti az izmainkat, és ezáltal állandóvá teszi a feszülést a testben. Mindezek tetejébe ráadásul még sokat ülünk is, keveset mozgunk, és ami a legfőbb probléma keveset nyújtunk.

A máj legfőbb funkciója a testünkben az, hogy a szabad áramlást biztosítsa a testünkben. Nem csak a vérnek és az epefolyadéknak jó, ha szabad útja van, hanem emellett a Qi és az érzelmek szabad áramlása is rendkívül fontos. Ha ez a szabad áramlás megakad, és ez az állapot hosszabb ideig fennáll, akkor betegségek alakulnak ki. Márpedig egy folyamatosan feszült testben és érzelmi állapotban az áramlás lelassul, majd leáll. Így alakul ki a Qi Pangás.

 

  • jóga, mert nyújtja az inakat és izmokat, és ezáltal oldja az elakadásokat
  • Qigong
  • Taiji

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

NEDVES HŐSÉG AZ EPEHÓLYAGBAN, avagy gyulladás és büdös

Bármennyire is furcsán hangzik ez az elnevezés rendkívül gyakori ez a tünet-együttes, és sokféle formában megjelenhet. Legfőbb oka a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány, a stressz.

A téli súlytöbblet, amitől nehezen tudunk megszabadulni, a kellemetlen szájszag, az állandó telítettség-érzet, az állandó tompa fejfájás, gyulladt szemek, szomjúság – amit ivással sem tudunk enyhíteni, büdös széklet és gázok, puffadás, kiütések, gyulladt bőr és pattanások, allergia – mind erre az okra vezethetőek vissza. Ez a felsorolás nem teljes, viszont jól érzékelteti a nedves hőség nem kifejezetten étvágygerjesztő megjelenési formáit.

MÁJ YANG TÖBBLET, avagy fejfájás és társai

A Máj eleve hajlamos felfelé nyomni az energiát a fejbe – sokszor ez a fejfájások oka is, ami egyfajta többletet jelez, de az allergia is ebbe a tünetcsoportba tartozhat.

A VÉR ÉS A TESTNEDVEK TÁPLÁLÁSA, avagy tavaszi fáradtság elkerülése

Ha tavasszal fáradtnak és levertnek érezzük magunkat, akkor érdemes a tavaszi étrendet elővarázsolni. A megoldás: frissítő alapanyagok, csírák, zöldségek és levesek. Az egyik legfőbb célunk tavasszal a testnedvek és a vér táplálása, és ezt leginkább a megfelelő táplálkozással tudjuk megtenni.

A vér és a testnedvek gyengesége, hiánya nem csak fáradtságban jelentkezhet, hanem más tüneteket is okozhat, melyek előrehaladott állapotban a nyugati orvoslásban is ismert vérszegénységhez vezetnek: sápadt arcszín és ajkak, száraz szemek, bőr, homályos látás, izommerevség és – görcs, zsibbadás a végtagokban, hajhullás, töredezett körmök. Súlyosabb formában szellemi kimerültséget, ijedősséget, kimaradó vagy gyenge havi vérzést és száraz székletet is okozhat.

 

MI A MEGOLDÁS?

  1. Mozgás!

Menjünk ki a természetbe, és mozogjunk! Kiránduljunk, fussunk, tornázzunk, táncoljunk vagy éppen, ami jólesik és kedvünk van hozzá. Az aktív mozgás felpezsdíti a vérkeringést, és ezáltal a májat és az izmokat egyaránt munkára készteti. A máj ilyenkor ugyanis vért küld a végtagokba, mely az izmok anyagcseréjének működéséhez szükséges. Jó megoldás lehet még emellett kiegészítésképpen a nyújtás is, mert a májban tárolt vér felelős az inak rugalmasságáért is. Ha tehát nincs elég Vér a Májban, akkor az inak rugalmatlanok, izomrángások, -görcsök alakulhatnak ki.

Ha ettől sokkal célirányosabban szeretnénk a máj működésének elakadásait feloldani, érdemes a keleti mozgásformák felé fordulni, és

  • jóga, mert nyújtja az inakat és izmokat, és ezáltal oldja az elakadásokat
  • Qigong: légzéssel összehangolt speciális gyakorlatsorok, melyek fő funkciója a Qi az akadálymentes Qi-áramlásának megteremtése

 2. Tavaszi tisztító és energiát adó étrend

A tavaszi étrendben különösen nagy jelentősége van a tisztító ételeknek, melyek regenerálják és tisztítják a Májat és az Epehólyagot. Ez egy egyszerű tavaszi étrend szezonális alapanyagokkal: sok zöldséggel, főtt gabonával, húsmentesen (vagy nagyon kevés főtt hússal vagy levessel). Amit érdemes elhagyni: tejtermékek, cukor és finomított alapanyagok (pl. szénhidrátok). Érdemes egy tisztítókúrát is beilleszteni az életünkbe. A tavaszi tisztítókúráról lent olvashatsz, a tavaszi étrendről pedig az előző blogbejegyzésben.

3. Akupunktúra

Nagyon hatékonyan tud kezelni minden Máj és Epehólyag tünetet az akupunktúra, különösen ha táplálkozással és gyógynövényekkel támogatjuk a folyamatot.

 4. Gyógynövények

A tavaszi növények egy része teaként is hatékonyan segít a fenti problémák esetében, de ennek érdemes egy önálló bejegyzést szánni.

 5. Tisztítókúra

A tisztítókúrákat érdemes rendszeresen beillesztenünk az étrendünkbe, mégpedig szezonálisan. Ilyenkor az emésztésünket stabilizáljuk, mégpedig egy egyszerű étrenddel, mely egyszerre tehermentesíti és táplálja az emésztőszerveket és a testünket. A Hagyományos Kínai Orvoslás nem híve a léböjtöknek, ugyanis ezek csak nagyon speciális betegségek és egy embertípus számára nyújtanak megoldást bizonyos betegségekre, illetve tünetekre. Sokkal jobban járunk, ha szezonális tisztítókúrát csinálunk, ami évszakokhoz alkalmazkodó étrenddel minden időszakban más-más alapanyagokra épül, és más a fókusza. Tavasszal a Máj és az Epehólyag tisztításán van a hangsúly. Alaposan könnyítünk az étrenden: nagyon egyszerű ételeket veszünk magunkhoz, melyek gerincét egy kiválasztott gabona adja, melyet párolt zöldségekkel és csírákkal, friss zöld-fűszerekkel egészítünk ki, emellett sok keserű zöldsalátafélét, illetve sok zöld leveles zöldséget érdemes ennünk. A tavasz sztárja pedig egyértelműen a csalán – mégpedig zöldségként.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This