HOGY SZEDHETNÉK FEL PÁR KILÓT?

2016. június 12. | Blog

Sokaknak furcsának tűnhet, hogy a hízásról írok. Az a helyzet, hogy a személyes tanácsadásaimon – számomra is nagyon meglepő módon – sokkal többen küszködnek azzal, hogy könnyen fogynak vagy nehezen tudnak felszedni pár kilót, mint a túlsúllyal. Az utóbbi időben még e-mailben is kaptam kérdést erről.

Az alacsony testsúly legalább annyira nyomaszó sokak számára, mint a túlsúly. A plusz kilók miatti pimasz megjegyzések bosszantóak ugyan, a soványságra utaló kommentárokkal azonban a másik önbizalmát legalább ugyanennyire szét lehet rombolni. „Úh, de sovány vagy. Nem vagy beteg?” „Te már megint fogytál!” „Lassan el fogsz fogyni.” és társaik nem igazán építő jellegűek a másikra nézve. Ráadásul míg a fogyásról mindenhol lehet olvasni – hol ezt, hol azt… –  a hízás egy mellőzött téma. Ezért döntöttem úgy, hogy ezúttal azoknak próbálok segíteni, akik a fürdőszezon előtt néhány kilót felszedni szeretnének.

A soványság a HKO szemszögéből

A soványság a Hagyományos Kínai Orvoslásban általában a Yin Hiányára utal. A Yin a testi szubsztanciák egy átfogó neve, amik mögött a hús, az izmok, a Vér és a testnedvek bújnak meg. ha ezek nem elegendő mennyiségben és megfelelő minőségben állnak rendelkezésre, akkor bizonyos esetekben soványság alakulhat ki. Nem minden Yin Hiányos ember sovány azonban…

Egészséges vagyok?

 1. Van elég energiája a teendői ellátásához?
 2. Általában jól érzi magát?
 3. Jó az immunrendszere? Nem gyakran betegszik meg? Ha megbetegszik, gyorsan felépül?
 4. Jól alszik? Át tudja aludni az éjszakát? Nyugodtan alszik?
 5. Jól működik az emésztőrendszere? Van rendszeresen széklete? Az emésztés nem okoz Önnek különösebb problémákat?
 6. Egészségesek a fogai, a haja, a körmei, bőre és a csontjaival sincs probléma?

Ha a fenti kérdésekre nagyrészt igennek válaszolt, akkor nincs különösebben oka az aggodalomra. Ha a kérdések többségére azonban inkább nemmel felelt, akkor érdemes foglalkozni az egészségével. A következő táplálkozási tanácsok is segíthetnek az egyensúly helyreállításában.

5 egyszerű szabály, amit érdemes betartani

 

1. Figyeljen oda az emésztése jelzéseire

Az emésztés felelős a megevett ételek beépítéséért, és azért kiemelt fontosságú, hogy az emésztésünk jól működjön. Csakis egy jól működő emésztőrendszer tudja beépíteni a megevett ételt. Ha bármilyen emésztési rendellenességre figyel fel (puffadás, székrekedés, hasmenés, hasfájás stb.), érdemes megvizsgálni, hogy mi okozza a tüneteket. Ebben segíthet egy étkezési napló vagy egy állapotfelmérés személyes étrenddel.

A székrekedés vagy hasmenés egyértelmű jelei, hogy az emésztőrendszerrel valami gond van. A székrekedés több okból állhat fenn, de sokszor okozza Yin vagy Vér Hiány, amit speciális étrenddel és/vagy akupunktúrás kezeléssel lehet kezelni. Tipp: Sokat segíthet reggel 1 pohár meleg víz, amit éhgyomorra igyunk meg.

2.  Rendszeres étkezés, de nem folyamatos evés

Ez a tanács kézenfekvő ugyan, mégsem tartjuk be. Különösen a stresszes hétköznapok tudják szabotálni a rendszeres étkezést. A soványság esetében a stressz kezelése központi fontosságú, mint ahogyan az is, hogy tudatában legyünk az éhségérzetünknek. Ha éhesek vagyunk, akkor együnk. Akkor azonban, ha 1-2 óránként megéhezünk, és folyamatosan ennünk kell valamit, akkor érdemes a 4. pontra ugorni, és megvizsgálni a kérdéskört. Érdemes odafigyelni a megfelelő mennyiségű folyadékra is, ami elsősorban legyen víz.

3. Ne hagyja ki a reggelit! 

Mindhárom étkezés fontos ebben az esetben, de mégis a reggelit emelném ki elsősorban. A reggeli az emésztés szempontjából kulcsfontosságú. A meleg reggeli lehet édes vagy sós –attól függően, hogy Ön mit szeret enni. Édes vonalon a kásák a legideálisabbak, sós reggeliként pedig a tojásételek párolt zöldséggel, a zöldségpástétomok, vagy a leves lehet jó megoldás.

Néhány tipp a megvalósításhoz: Mákos köleskása és Zöldségleves csírákkal és barnarizzsel

Ha azt tapasztaljuk, hogy 2-3 óránként ránk tör a farkaséhség, akkor sincs minden rendben, különösen, ha gyakori étkezések ellenére soványak vagyunk. Ha ezt tapasztalja, akkor alaposan vizsgálja meg a következő pontot.

4. Megfelelő mennyiségű fehérje és/vagy szénhidrát

Többféle emésztési típusú ember létezik: valakinek több fehérjére, másoknak több szénhidrátra van szüksége. Mindkét típusnál találkoztam már soványsággal, így nehéz megmondani, hogy Önnek melyik hiányzik az étrendjéből. Érdemes kipróbálni, illetve megfigyelni, hogy vajon melyik irányban van hiány az étrendjében, és kiegészíteni. Ha bizonytalan, és szeretne erről pontosabban tudni, akkor keressen a tanácsadások között egy Önnek megfelelőt.

 5. Jó minőségű olajok és zsírok szerepe

A zsírszegény étrendet sokat reklámozták az utóbbi évtizedekben, aminek eredményeképpen a legtöbb ember túl kevés jó minőségű növényi és állati zsírt vesz magához. Pedig ezek tápláljáka Yint, síkosítják a beleket.

Jó minőségű olajok és zsírok: olivaolaj, szezmámolja, lenmagolaj, finomítatlan kókuszzsír, vaj, tisztított vaj, olajos magokból készült krémek, csontvelő

Tipp: Minden étkezéskor locsoljon az elkészült ételére 1 evőkanál jó minőségű, hidegen sajtolt, nem finomított olajat.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Mit egyek?

 • főtt gabonák kenyér helyett
 • avokádó
 • kecskesajt
 • zöld leveles zöldségek párolva
 • kompótok, vajban párolt gyümölcsök
 • szaftos ételek, levesek
 • aszalt gyümölcsök belefőzve az ételekbe
 • magokból készült tejek és krémek: pl. mandulakrém, szezámkrém
 • velős csontból hosszan főzött levesek
 • állati belsőségek
 • tej: erősen tápláló, de nehezen emészthető. A HKO egyet ért a nyugati kutatásokkal abban, hogy a kecske- és a juhtej könnyebben emészthető mint a tehéntej, így érdemes inkább azokat választani. Naponta max. 2 dl-t igyunk belőle. Mindenképpen melegen.

Mit ne egyek?

Nem érdemes a sok édesség, finomított lisztből készült péksütemények, tésztát és a nagy mennyiségű állati zsírok irányába elindulni, mert ezek miatt nyálka halmozódik fel a testben, ami többlet súlyt nem feltétlenül, de mindenféle más panaszt tud okozni.

Amit mindenképpen érdemes még kihagyni az étrendből:

 1. csípős-forrósító fűszerek: nyers hagyma, fokhagyma, csili, sok fahéj, szárított gyömbér, curry
 2. kávé, zöldtea, feketetea, vörösbor: mindegyik erősen szárít, ami a testnedvek kiszáradását, hosszú távon Yin Hiányt okoz

Fontos!

Az első és legfontosabb dolog, hogy tudatosítsuk magunkban: különféle testalkatok léteznek, és nincs egy ideális testsúly. Nem sokat mond a BMI (Body Mass Index) sem az egészségügyi állapotunkat illetően. A testalkat szempontjából a legfontosabb, hogy megbarátkozzunk az adottságainkkal, és a kereteken belül igyekezzünk mozogni. Érdekes azt is látni, hogy különböző kontinenseken, különböző testalkatok jellemzőek: Ázsiában a férjem mérete például az átlagos, míg itthon alig kap magára nadrágot.

Nagyon fontos kiderítenünk azt is, hogy egészségesek vagyunk-e vagy sem. Ebben segíthet egy általános kivizsgálás, vérkép, különösen a hormonszintet illetve a pajzsmirigy működését érdemes ellenőriztetni.

Evészavarral küzdők számára a fenti felsorolásban szereplő ételek csak részben segítenek, hiszen az evészavar nem elsősorban testi probléma. Ha evészavarral küzd, mindenképpen keressen fel egy szakembert.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This