ÉVKEZDÉS TUDATOSAN 2.: Szezonális téli alapanyagok és receptek

2019. január 11. | Receptek

A tudatos évkezdéshez terv szükséges, hogy hosszú távon működjön. Ha az elhatározásaidat szeretnéd átültetni a gyakorlatba, akkor ahhoz egy stratégiát kell kidolgoznod. Kell egy terv. A múlt heti blogbejegyzésben egy 5 pontos stratégiában foglaltam össze, hogy hogyan kezd neki az étrended tudatos átalakításához. Ebből az egyik pont a szezonális alapanyagok használata, a másik pedig a tápláló és évszakokhoz alkalmazkodó étrend. Ehhez szeretnék most néhány receptet adni, és az egyik legfontosabb téli alapanyagunkról, a hüvelyesekről bővebben beszélni.

A mai blogbejegyzésben téli recepteket gyűjtöttem csokorba, amik táplálóak és egyszerűek, egyik fő alkotóelemük pedig valamilyen hüvelyes. A hüvelyesek a magyar konyha egy olyan alapelmei, amelyek télen kiemelt szerepet kaptak a régi időkben. Nem volt minden nap hús az asztalon, ellenben gyakran ettek babot és lencsét mindenféle formában: levesként, főzelékként, köretként és főételként egyaránt. Az itt szereplő receptekben a magyar ízlésvilágtól kicsit eltérő fűszerezést használok: zöldséges-narancsos lencseleves, lencsés rizsgombóc, lencsesaláta gránátalmával… Valójában azonban bárhogyan elkészítheted a lencsédet és a babot, ahogy te és a családod szívesen megeszi.

A hüvelyesekkel sokaknak az a baja, hogy puffadnak tőle. Bizonyos emésztési típusoknál valóban előfordul, és nekik nem is igazán előnyös a sok hüvelyes. A legtöbb ember számára azonban a hüvelyesek remek alapanyagok, és sokkal inkább az okoz náluk puffadást, hogy nem megfelelően kombinálják és/vagy készítik el. A hüvelyesek hatásait és megfelelő elkészítési módjukat a cikken belül belinkeltem, így az alkatodnak megfelelően tudod kombinálni, elkészíteni és tálalni.

INSTANT LEVES HIDEG NAPOKRA - bármi kerülhet bele és 10 perc alatt elkészül

Télen különösen sokszor készítek ilyen levest, mert akár egy hosszabb munkanap végén is gyorsan elkészül. Az eredmény pedig olyan mintha órákat álltam volna a konyhában: szép, tápláló, ízletes. A titka a miszó, ami alaplé nélkül is képes nagyon ízletes levesalapot adni. Mindig tartok itthon egy kis üveggel belőle, mert csodákra képes minden gyomoreredetű probléma esetén: émelygés, hányás, másnaposság, fejfájás, „rossz gyomor”. A miszó nem más mint egy fermentált, azaz erjesztett babkrém, amit levesek és szószok készítéséhez használunk. A természetes erjedési/fermentálódási folyamat során a fehérjék és szénhidrátok lebomlanak, és könnyen emészthető aminosavakká alakulnak át, melyek a miszót teljes értékű fehérjeforrássá teszik. – Itt találod az INSTANT LEVES receptjét, és ugyanitt bővebben olvashatsz a miszó hatásáról.

NARANCSOS, ZÖLDSÉGES LENCSELEVES - régi nagy kedvenc

A lencse egy igazi nagyágyú a téli alapanyagok között. Hideg időben a Veséink és a test hőháztartása hajlamos kimerülni. A lencse a Veséket, a Lépet táplálja leghatékonyabban: gyenge Vesék, várandósság, kimerültség, fáradtság, nyugtalanság, illetve vérszegénység esetén érdemes belőle többet enni. Ha azt tapasztalod, hogy puffadsz tőle, akkor érdemes megfőzni, majd kiönteni a főzővizet, és ezután alaplével elkészíteni a levesedet. A bejegyzésben megtalálod a természetes tartósítási eljárást is, amivel a leveseidet konzervekké alakíthatod. Így hűtőben tárolva akár hetekig eláll egy-egy üveg leves. Ha így tartósítod a leveseidet, akkor mindig lesz valami a hűtődben, amit elő tudsz venni, és gyors vacsorát varázsolhatsz belőle. – Itt találod a NARANCSOS, ZÖLDSÉGES LENCSELEVES receptjét.

LENCSESALÁTÁVAL TÖLTÖTT ÉDESBURGONYA - szép és jól előkészíthető

Néhány alapanyagból, kis előkészüléssel gyorsan készíthetsz szép és tápláló ételeket. Ennek a jegyében készült ez a lencsesaláta, amit édesburgonyába töltve tálalunk. Ezzel a recepttel azt szeretném megmutatni, hogy egyszerűen is készíthetsz finom és tápláló ételeket. Itt találod a LENCSESALÁTÁVAL TÖLTÖTT ÉDESBURGONYA receptjét.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

HUMMUSZ –  az én egyszerű változatom

A recepten belül nem csak a hummusz receptjét találod meg, hanem azt is megmutatom, hogy hogyan állítom össze az ebédünket, hogy gyors, könnyen szállítható és egészséges legyen. Itt találod a HUMMUSZ receptjét.

RIZSGOMBÓCOK MELEGEN - jól előkészíthető és szállítható

Ezek a gombócok is nagyon jól elkészíthetőek maradékokból, illetve az éléskamraként használt hűtőből. Ha jól elő vannak készítve a hozzávalók, 20 perc alatt kész a királyi meleg ebéd vagy vacsora akár 4 személyre is. Itt találod a RIZSGOMBÓCOK receptjét.

HÜVELYESEK TÉLEN–  tisztít és táplál

A Hagyományos Kínai Orvoslás nagyra értékeli a hüvelyeseket az étrendünkben, és elsősorban télen és tavasszal ajánlja a fogyasztásukat. A hüvelyesek elsősorban a Vese energiáját táplálják, így minden olyan funkciót erősítenek, mely a Vese hatáskörébe tartozik: többek között a szexuális élet, nemi működés, méh és petefészek megfelelő működése, csontok és fogak egészsége, csontvelő és az agy működése. A Vesék, a tél hideg időszaka és a hüvelyesek egyaránt a Víz Elemhez tartoznak, ezért nem véletlen, hogy a hagyományos európai étkezésben is elsősorban télen kapnak kiemelt szerepet a szárított hüvelyesek. TUDJ MEG TÖBBET A HÜVELYESEK HATÁSÁRÓL + HOGY FŐZD MEG, HOGY NE PUFFADJ TŐLE.

 

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This