ÉVKEZDÉS TUDATOSAN: Kell egy terv!

2019. január 06. | Blog

Év elején önkéntelenül is elgondolkozunk a dolgaink felől, számot vetünk az életünkkel és gyakran kerül a figyelem az egészségünkre. Megfogadunk mindenfélét, Ilyenkor mindent szeretnénk egyszerre megváltoztatni: megfogadjuk, hogy egészségesebben étkezünk, többet mozgunk, többet meditálunk, gyakorlunk, leszokunk a kávéról… Mindenkinek máshol vannak a nehézségei és kihívásai, de mindenkinek ugyanott rejlenek a megoldásai:

AZ ÉVKEZDÉS TUDATOSAN CSAK EGY TERVVEL, STRATÉGIÁVAL LEHETSÉGES.

Az a tapasztalatom, hogy az újévi fogadalmak azokat a vágyainkat fogalmazzák meg, amelyeket valóban szeretnénk elérni, és nem azért nem valósulnak meg, mert túlságosan gyengék vagyunk, vagy netán nincs elég kitartásunk és akaraterőnk. Ezt nagyon fontos látni! Nem jó, ha szidod magad bármi miatt is. Nem vagy gyenge, és nem vagy béna. Sokkal inkább az a probléma, hogy NINCS TERVED.

KELL EGY TERV!

A megvalósítás legnagyobb akadálya az, hogy nem dolgozol ki stratégiát a megvalósításra. Ha januártól egészségesebben szeretnél étkezni, akkor találd meg azokat a sarkpontokat, amelyek fontosak számodra.

Fogalmazd meg, hogy mit szeretnél elérni.

 • Szeretném, ha elmúlna a puffadásom.
 • Meg szeretnék szabadulni a szorulástól / a lágy széklettől.
 • Szeretnék frissebb, fittebb lenni. Jó lenne, ha több energiám lenne.

Találd meg, hogy miért csinálod! Találd meg a mozgatórugódat!

 • Szeretnék jobban tetszeni a férjemnek, hogy felfrissüljön a kapcsoltunk.
 • Szeretnék aktívabb lenni a gyermekeimmel eltöltött idő alatt, hogy a legtöbbet tudjam adni nekik.
 • Szeretnék kiegyensúlyozottabb és magabiztosabb lenni, és ehhez testileg is formába kell hoznom magam.

Pontosan fogalmazd meg, hogy min szeretnél változtatni!

 • Kizárom a finomított élelmiszereket az étrendemből.
 • Naponta csak egy kávét iszom, azt is feketén.
 • Több zöldséget eszem / Minden étkezéshez eszem valamilyen zöldséget.
 • Meleget reggelizek.
 • Vacsorára levest eszek.

Keress eszközöket a megvalósításhoz.

 • Válaszd ki az alábbi pontok közül, hogy mivel kezded, vagy dolgozz ki magadnak egy 5 pontból álló stratégiát

Építs be ellenőrző pontokat, amik segítenek hetek múlva is úton maradni.

 • Vegyél egy füzetet vagy nyiss a telefonodban egy naplót, és abba írd bele minden nap az eredményeket és tapasztalatokat. Nekem a szép füzet a megoldásom, amit mindig magamnál tartok. Ezzel szemben a barátaim a mobil applikációkra esküsznek. Találd meg, hogy neked melyik módszer működik.

Stratégia

A megvalósítás sikeressége szempontjából nagyon fontos, hogy ne egyszerre akarj mindent megváltoztatni, hanem pontról pontra haladj. Tűzd ki az egyik pontot célként, és tedd rutinná. Csak azután tűzz ki újabb célt, hogy az elhatározásodat sikerült beépíteni a hétköznapokba. Nehéz mindenre egyszerre koncentrálni, mert szórja a figyelmet. Ha egyszerre sok dolgot akarsz megváltoztatni, akkor nem tudsz rá megfelelően koncentrálni, és emiatt sokkal nagyobb az esélye annak, hogy egyszer csak észrevétlenül elmarad.

Egyél minden étkezéskor valamilyen zöldséget párolva, pürének, gőzölve, sütve, nyáron nyersen.

Egyél szezonális alapanyagokat: télen gyökérzöldségeket, hüvelyeseket, sok halat, melegítő fűszereket.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Reggelizz meleget: kását, tojást párolt zöldséggel, levest. Nagyon egyénfüggő lehet, hogy édeset vagy sósat szeretsz reggelizni. Azt egyél, ami jól esik. A lényeg, hogy meleg legyen.

Amikor van egy kicsivel több időd, készíts elő néhány dolgot: főzz gabonát, alaplevet, hüvelyest, hogy az étkezések alkalmával legyen mivel elindítani az ételt. Ha van főtt gabonád, akkor abból 10 perc alatt lehet meleg reggelid. Ha van levesed, amit előre megfőztél, vagy esetleg csak egy alapleved, akkor abból 15 perc alatt készülhet vacsora.

Minél később vacsorázol, annál könnyebben emészthető ételt fogyassz. Egy leves, párolt zöldség vagy akár egy főzelék, netán sült zöldség remek megoldás.

Évindító leveskúra

Tavaly évkezdéshez összeállítottam egy leveskúrát, amibe 7 finom, téli levest tettem. A 7 leves mellé beillesztettem még a tavalyi nagy kedvenceteket, a levesalapot. Ez lett a 2018-as év kedvenc receptje a blogon, és nem hiába: fél óra alatt elkészítheted, és hetekig használni tudod alapléként. Csak fel kell hígítanod meleg vízzel, és máris szinte kész a levesed. A leveskúrát most újra elővettük, leporoltuk kicsit – néhány levest kivettünk belőle, másokat beletettünk –, és készítettünk belőle az 5 Elem magazin mintájára egy színes, szép, és könnyen használható E-BOOK-ot.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This