FEKETE LENCSE SALÁTA – színesen, sült édesburgonyával

2017. február 04. | Receptek

A tavalyi évindító tisztítókúra egyik legkedveltebb fogása volt az alábbi recept: sült édesburgonya szeletek főtt fekete lencsével, párolt szárzellerrel és gránátalmával. Ez az étel jól mutatja, hogy a tisztítókúrának nem kell éhezésnek lennie. Unalmasnak sem. Sokkal inkább az inspiráltságot keressük: kevés, válogatott alapanyagból készítünk energiát és erőt adó ételeket, amik táplálnak és tisztítanak minket egyszerre. Ez a célunk ilyenkor tél végén, a tavaszra készülve: megkönnyebbülni, fellélegezni és új lehetőségeket felfedezni. Lerakni a felesleget, és megújult energiával együtt zsongani a tavasszal.

Az inspiráltság számomra a tavaszra készülés egyik fő motívuma. Ezt szeretném az elkövetkező időszakban leginkább táplálni – magamban és másokban egyaránt. Ez lesz a központi motívuma a tavaszi recepteknek, az előttünk álló tisztítókúrának is. A tavasz ugyanis nem másról szól, mint a kibontakozásról: a lehetőségeink felismeréséről és tudatosításáról. Ehhez energia és könnyűség szükséges, amiben a megfelelő étrend – könnyű, mégis tápláló – sokat tud segíteni.

Minden újra életre kel tavasszal. Ez nagyon látványos a természetben, hiszen robbanásszerűen minden vakítóan zöld, friss és üde lesz nemsokára. És mi? Mi hogy érezzük magunkat tavasszal? Tele vagyunk megvalósításra váró tervekkel? Olyanok vagyunk mint a csírázó magok, amik pontosan tudják, hogy mi a dolguk és ezért kétségek nélkül törnek a céljuk felé – a fényre.

Mindannyian érezzük, hogy a tavasz erőteljes és rengeteg lehetőséget rejt magában. Nem csupán a természetben van ez így, hanem bennünk is. Ilyenkor minden megmozdul és feléled. Erre a nagyon élettel teli időszakra, a tavaszra készülünk mostantól könnyű, mégis tápláló ételekkel itt a blogon és az évindító tisztítókúrán egyaránt.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

FEKETELENCSE-SALÁTA SZÍNESEN, SÜLT ÉDESBURGONYA SZELETEKKEL

4 személyre

  • 2 db édesburgonya
  • 1 dl olaj

Meleg lencsesalátához:

  • 15 dkg fekete lencse
  • 2 dkg gyömbér, apróra felvágva
  • kevés só
  • 1 csomag petrezselyemzöld és/koriander
  • 1 bio citrom frissen facsart leve és frissen reszelt héja
  • 3 szál szárzeller,megmosva és falatnyi darabokra vágva
  • 1 db gránátalma, kimagozva
  • 4 evőkanál olívaolaj
  1. Az édesburgonyát mossuk meg, és hosszában vágjuk 1,5 cm-es szeletekre. Olívaolajjal kenjük be, sózzuk meg, és 200 fokos sütőben süssük puhára kb. 30 perc alatt.
  2. A lencsét alaposan mossuk át, hideg vízben tegyük fel főni, majd fedő nélkül kb. 25-30 perc alatt közepes lángon főzzük puhára. Leszűrjük. A főzővizet kiöntjük.
  3. A gyömbért és a szárzellert 1 dl vízben fedő alatt pároljuk 8-10 percig közepes lángon.
  4. Vegyük le a tűzről, majd keverjük bele a lencsét, fűszerezzük a zöldfűszerekkel, a citrom levével és héjával.
  5. A sült édesburgonya-szeleteket tegyük tányérra és halmozzuk rá a lencsesalátát. Szórjuk meg gránátalmával és locsoljunk a tetejére 1-2 evőkanál jó minőségű olívaolajat tányéronként.

HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS SZERINT

Könnyen emészthető, színes, tápláló sok ízzel. Talán így lehetne legrövidebben összefoglalni ezt a tányért. Az ízek közül az édes, a keserű és a savanyú illetve az aromás kap elsősorban szerepet. Ezek azok az ízek, amiket tavaszra készülve tudatosan használunk.
A természetes édes íz harmonizál, táplálja a Közepet, ezért minden évszakban az étrendünk gerincét adja. Ezt egészítjük ki tavaszra készülve és a tavaszi időszak során végig keserű ízű alapanyagokkal: tavasszal elsősorban zöld keserű leveles zöldségekkel, salátafélékkel. Mivel a keserű salátafélék még nem bújtak ki, ebben a receptben a citrom héját használjuk, ami emellett aromás is. Az aromás ízt a nyálka oldására használjuk, és keserűvel kombinálva nyerő páros: a feloldott nyálkát kivezeti. A savanyú íz a Fa Elem (Változó Állapot vagy Fázis néven is találkozhattok vele) saját íze, táplálja a Májat, ezért kis mértékben érdemes szerepet kapnia a tányérjainkon tavasszal. Viszont összehúzó hatású, ami nem támogatja a tisztítást. Ezért a savanyú ízzel csínján bánjunk.

Fekete lencse 

Semleges hatású, édes ízű alapanyag, ami elsősorban test tartalékait, az esszenciát táplálja (vesegyengeség, várandósság, kimerültség, bour-out). Táplálja a Vért és a Qit (vérszegénység, várandósság, diabetes, vérkeringés serkentése).

Szárzeller

Frissítő hatású, édes és enyhén csípős zöldség, hűti a Hőséget, Tüzet és a Vért: gyulladt szemek, fejfájás, piros arccal járó magas vérnyomás, ingerültség, afta, gasztritisz, gyulladt pattanásos bőr, pikkelysömör, köszvény, reuma, gyulladások… Várandósság alatt ne fogyasszuk nagy mennyiségben, mert méhösszehúzódásokat okozhat.

Édesburgonya

Semleges hatású, édes ízű zöldség, ami táplálja az emésztés átalakító funkcióját, emellett pedig száraz tünetek esetén érdemes még bevetni: fogyás, száraz bőr, száraz nyálkahártyák, testnedvek hiánya. Nagy mértékű fogyasztásával érdemes vigyáznia azoknak, akik gyakran tapasztalanak ok nélküli telítettségérzetet.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This