Általában a hideg, a nyálka és a szárazság okozza a problémákat a tipikus őszi betegségeknél (megfázás, nátha, köhögés, torokfájás, felsőlégúti hurutok, fertőző betegségek). Ezért mind a megelőzéshez, mind pedig a kezelés során mellőzni érdemes minden olyan alapanyagot, ami hűti vagy szárítja a testet, illetve nyálkát halmoz fel.
De mik a hűtő és szárító alapanyagok, és vajon mi halmoz fel nyálkát?
Ősszel és télen a HIDEG okozza a legtöbb galibát, ezért érdemes segíteni a testünket azzal, hogy belülről melegítjük. A hűtő alapanyagok nem táplálják a test melegét, hanem éppen ellenkezőleg hűtik a testet. A hűtő alapanyagok az emésztőrendszeren keresztül az egész testet hűtik, és ezáltal gyengítik a test védekező rendszerét. A külső hideg így sokkal könnyebben tud behatolni a testbe, másrészt pedig a test belső melegét is nehezebben tudjuk megőrizni.
A legfontosabb hűtő alapanyagok, amiket kerülni érdemes ősszel:
- déli gyümölcsök (banán, narancs, ananász, kiwi stb.),
- joghurt,
- uborka,
- paradicsom,
- nyers zöldségek és nyers gyümölcsök
Mivel melegítsem a testem?
Amint beköszönt a hideg, szeles idő, érdemes ügyelni rá, hogy minél gyakrabban együnk meleg/főtt ételt. Reggelire kását, tojást vagy akár egy levest, vacsorára pedig egy jó kis fűszeres ragu vagy leves a legjobb forrása a melegnek.
Az őszi betegségek gyakori velejárója a NYÁLKA, tehát érdemes ősszel odafigyelni arra is, hogy a nyálkát felhalmozó ételekből kevesebbet együnk, vagy akár teljesen kizárjuk az étrendünkből. Így is segíthetünk a testünknek az őszi hideg és szeles, nyálkás időjárás során a védekezésben.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
Nyálkát felhalmozó alapanyagok és tevékenységek, amiket kerülni érdemes:
édességek, különösen a cukrozott tejtermékek, sok cukor és méz, olajban sült ételek, zsíros ételek, majonéz, tejtermékek, hűtő alapanyagok (lsd. fent), gyümölcslé, déligyümölcsök, műzli tejjel/joghurttal és gyümölccsel, szendvicsek, kakaó tejjel, kevés mozgás
A SZÁRAZSÁG legszembetűnőbb tünetei a száraz köhögés, száraz nyálkahártya, száraz bőr és a szorulás. A szárazság az ősz egy természetes velejárója, gondoljunk csak arra, hogy lehullnak a fákról a levelek és elszáradnak, kiszáradnak a növények is. Bennünk is ez történik, annál is inkább, mert van néhány olyan civilizációs tényező, ami ezt a folyamatot nagyon felerősíti: a légkondicionált helységek, a szellőzés nélküli központi fűtéssel melegített szobák, lakások és irodák, a dohányzás, és a rengeteg kávé, amit megiszunk. Mindezt azonban ellensúlyozhatjuk az étrendünk átalakításával, vagy a szokásaink átalakításával.
Szárazságot okozó alapanyagok és hatások:
- feketetea,
- vörösbor,
- kávé,
- csípős fűszerek,
- melegítő fűszerek (curry, csili, bors, fahéj, szárított gyömbér),
- kekszek és más száraz nassolnivalók,
- légkondi,
- dohányzás
MIT (T)EGYÉL, HOGY NEDVESÍTSD A TESTED?
Gondoskodj róla, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyál! A víz önmagában azonban nem elég, mert csak részben tud eljutni a nyálkahártyákhoz.
Alapanyagok, amik nedvesítenek:
levesek, kompótok, körte, mandula, marcipán, karfiol, gomba, avokádó, vaj, hidegen sajtolt olajok (kendermag-, mandula-, szezámolaj)
Ételötletek:
körtekompót mandulakrémmel, mandulatej vaníliával, gomba-krémleves, körtés zellerkrémleves, karfiol-krémleves rizzsel sűrítve
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása