TÉSZTALEVES-VARIÁCIÓK – egy minden étkezésre bevethető joker

2018. március 01. | Receptek

Mostanában elég sok szó esik itt a blogon a levesekről,

és mivel továbbra is inkább tél van, gondoltam megosztok veletek még egy kedvenc levesünket. Annál is inkább, mert hideg van, de a tavaszi energiák már beindultak, ezért a hideg idő ellenére mégis érdemes a tavaszi alapanyagokat becsempészni az étrendünkbe. Erről szeretnék ebben a blogbejegyzésben írni: mit és hogyan érdemes változtatni az étrendünkön, hogy a hideg időben melegítsen, mégis könnyebb és frissítőbb legyen, és felkészítsen minket a tavaszi frissességre. 

Ráadásul nagyon jó beleilleszkedik abba a sorozatba, amit év elején elkezdtem, és amivel abban szeretnék segíteni, hogy gyorsan tudj magadnak tápláló ételeket készíteni. Ehhez fontos az előkészület, ha ugyanis a hűtődben van néhány előkészített alap, akkor nagyon gyorsan készíthetsz tápláló ételeket magadnak és a családodnak. Ehhez a leveshez is alapvetően egy jó alaplé kell, a többi pedig 15-20 perc alatt elkészül.

Trükkös hónapok

A február vége és a március sokszor trükkös hónapok, mert ugyan már tavasz van, de mégis hideg, és sokszor még a hó is esik.

Így van ez most is, ezért egy olyan levesreceptet hoztam most, amelyik melegít a hideg időben, mégis könnyű, illetve a tavaszra felkészítő tisztító alapanyagokat kombinál: csírák, zöldségek, gomba, alga (amennyiben szereted), újhagyma, gyömbér. Ha van otthon valamilyen pácolt vagy fermentált zöldséged, akkor az is szuper bele, mert még komplexebbé teszi az ízeket, és táplálóbbá a levesedet.

Ez a tápláló, mégis könnyű egytálétel valójában az előkészített alapanyagokon nyugszik.

Ha van otthon alapleved és csírád, emellett némi zöldséged, zöld-fűszered, gombád, valamilyen tésztád, akkor remek alternatíva, mivel 15 perc alatt szép, sokszínű és tápláló egytálételed lesz, ami nálunk random jelenik meg: egyaránt szívesen esszük reggel, délben vagy este.

Ez a tésztaleves leginkább egy rámenhez hasonlít,

ami nem más, mint alaplé + tészta + betétek. Legtöbbször a tészta mellett van benne főtt tojás, valamilyen zöld hagymaféle, alga, gomba vagy valamilyen húsféle is kerül bele, illetve fermentált vagy savanyított zöldség. Az egyszerűsége abban rejlik, hogy mindent elő lehet készíteni hozzá, sőt én sokszor szoktam maradék-levesként készíteni: maradék csirkehúsleves és főtt hús izgalmas és ízletes újrahasznosításához például zseniális, de egy egyszerű zöldséglevest is igazán ragyogóvá lehet így varázsolni. 

A rámen levesek egy nagy fenegyerekének

- David Chang - egyik könyvét, a Momofuku-t ütöttem fel, hogy elmerüljek a jó tésztaleves, avagy rámen lélektanában. A rámen leves egy sokak számára meglehetősen kötött szabályokat követő étel, amit kizárólag húsalaplével lehet elkészíteni, mivel az ízek komplexitása így bontakozik ki leginkább. Chang a leírásában alapvetően elég nagy szabadságot hagy, és legfőképpen azt hangsúlyozza, hogy egy mély, sok ízt kombináló harmonikus levest készítsünk, és akkor azt nevezhetjük akár rámennek is… Ezért én a zöldségalaplével készült tésztaleveseket is rámennek nevezem, ehhez azonban valóban fontos az ízletes alaplé.

A leves egyik legfontosabb összetevője tehát az alaplé, ami már önmagában is nagyon mély és komplex ízű.

Egy hosszan főzött alaplét jó tehát készíteni, amiben olyan alapanyagokat kombinálunk, amik erős ízeket bontakoztatnak ki az alaplében. Hagyományosan a ramen esetében legtöbbször sertéscsontból, shitake gombából, kombu algából és szárított halból készül alaplé. Én leginkább hosszan főtt zöldségalaplevet vagy csirkehúslevest használok, amibe az intenzívebb ízek kibontakozásához kombu algát és valamilyen szárított gombát főzök, ugyanis az alga és a szárított gomba ízfokozó hatású. Így ráadásul a leves tápértékét is növelem, kevesebb só kell bele, és egy komplex ízű finom alaplevem lesz, amit alig kell csak tovább fűszerezni. Az alga és a gomba ráadásul remek alapanyag a tavaszi időszakban, ugyanis kivezeti a nyálkát és a méreganyagokat, és pont ezek azok, amik hajlamosak felhalmozódni a téli időszak során a kevesebb mozgás és a tartalmasabb ételek miatt.

Ha nincs időd hosszan főzött alaplevet csinálni, készíthetsz „gyors alaplevet” is, ehhez az ízfokozó hatású alapanyagok használata elengedhetetlen: kombu algából és shitakegombából 35-45 perc alatt főzhetsz komplex ízű alaplevet. Ez utóbbihoz ősszel megosztottam egy receptet, amit az oldal aljára görgetve találsz ezen a linken: Instant leves hideg napokra

A levesekhez mindig használok valamilyen csírát ilyenkor tavasszal,

ami igazából bármilyen lehet, amit szívesen eszel. Én szeretem ebben a levesben a csípős csírákat - amilyen a retek- vagy a zsázsa-csíra -, de zöldségcsírák is remekül mutatnak benne. A csírák nagyon jó tavaszi alapanyagok, amik remekül támogatják a testet a tavaszi időszakban: tele vannak enzimekkel, ásványi anyagokkal és vitaminokkal, ráadásul könnyen emészthetőek. Hatásukról itt olvashatsz bővebben: csírák tavasszal.

Az ízeket még intenzívebbé teheted, ha teszel a levesedbe pácolt vagy fermentált zöldséget. Ehhez itt találsz recepteket: pácolt zöldség, fermentált zöldség

Recept nyomtatása

RECEPT

TÉSZTALEVES-VARIÁCIÓK

Hozzávalók 2 főre

  • 7 dl alaplé
  • 5 dkg tészta választás szerint: rizstészta, üvegtészta, csicseriborsótészta vagy más lapos, hosszú tésztaféle
  • 2 tojás
  • 2 közepes répa, vékony csíkokra (gyufaszálra) vágva
  • 2-3 vékony szelet gyömbér, egészen apróra vágva
  • 4 evőkanál apróra vágott snidling vagy újhagyma zöldje
  • 4 evőkanál csíra vagy friss zöldfűszer (petrezselyemzöld, koriander)
  • 4 db gomba vagy 4 evőkanál falatnyi darabokra vágott főtt hús
  • opcionálisan: 2 evőkanálnyi pácolt vagy fermentált zöldség
  • ha szereted: 2 evőkanál főtt kombu alga, vékony csíkokra vágva
  • ízesítéshez:
    • 2 evőkanál szójaszósz
    • 2 evőkanál frissen facsart citromlé

A leves elkészítésének lényege az előkészítés:

  • főzd meg a tésztát - ha nincs főtt kombu algád az alapléből, és szeretnél tenni a levesbe, akkor a tésztával együtt főzd meg, majd szűrd le együtt, és a kombut vágd vékony csíkokra; ha másfajta algát használsz, akkor azt nem is kell aprítanod általában;
  • főzd meg a tojást - általában félkeményre vagy keményre főzött tojást használok;
  • Ha szárított gombát használsz, akkor áztasd be meleg vízbe, majd 15 perc után szűrd le, és aprítsd fel. Az áztatólevet öntsd a leveshez. Ha friss gombád van, akkor vágd vékony szeletekre, és tisztított vajban pirítsd meg. Ha gomba helyett, főtt húst használsz, akkor vágd falatnyi darabokra..
  • vágd fel a snidlinget vagy újhagyma zöldjét vékonyra;
  • forrald fel az alaplevet, és főzd meg benne a gyufaszálra vágott sárgarépát 5 perc alatt roppanósra; a répával együtt főzd bele a gyömbért is.
  • készíts elő csírát vagy zöldfűszert
  • ha van pácolt vagy fermentált zöldséged, akkor azokkal is jól „fűszerezheted” a levesedet; ezeket egyszerűen csak rendezd el szépen a leveses tányérodban;

Miután előkészítetted a hozzávalókat, egy nagy (min. 4-5 dl-es) mély tálba rendezd el a hozzávalókat:

  1. Tedd bele a megfőzött és leszűrt tésztát.
  2. Rendezd el rajta szépen a több hozzávalót: gomba/hús, csíra/zöldfűszer, snidling/újhagyma zöldje, algát, tojást.
  3. Szedd a tálban elrendezett hozzávalókra a forró alaplevet, benne a megfőtt sárgarépával.
  4. Csorgass rá szójaszószt és citromlevet.
  5. Forrón tálald.

TIPP munkahelyi ebédhez:

Ha munkahelyre viszed ebédként ezt a levest, akkor a hozzávalókat tedd egy üvegbe vagy ételhordóba. Az alaplét külön csomagold: ha meg tudod a munkahelyeden melegíteni, akkor egy üvegbe öntsd; ha nem, akkor egy melegen tartó ételtermoszba tedd forrón. Ebédkor öntsd a forró alaplevet az elrendezett hozzávalókra, és élvezd az ízeket. Ilyen egyszerű…:)

AZ ALAPANYAGOK HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

ALGA

  • elsősorban sós ízű, hűtő hatású

KOMBU

  • magas vérnyomás, csomók, tumor, mióma, lipómák, túlsúly, ödéma, cellulitisz, here megnagyobbodása, magas koleszterinszint, reuma, candida
    • oldja és átalakítja a Nyálkát és a Nedvességet
  • méregtelenítő, nehézfémeket és mérgeket kivezeti, krónikus köhögés, bőrbetegségek piros kiütésekkel
    • hűti a Hőséget, kivezeti a méreganyagokat
  • fülgyulladás, ciszták, arthritis, akut vesegyulladás, fogínygulladás, candida
    • kivezeti a Nedvességet és a Hőséget
  • gyakori megfázás, gyenge immunrendszer, gyenge anyagcsere, túlsúly, gyenge emésztés
    • tonizálja a Qit
  •  
  • szárazság problémák, fáradt és ráncos bőr, fénytelen és száraz haj, száraz széklet, szorulás, menopauza körüli problémák, változó kori tünetek, klimax
    • tonizálja a Yint
  • gyomorégés, gastritis
    • hűti a Hőséget és a Tüzet
  • vérszegénység, fáradt és ráncos bőr, töredező körmök, ekcéma, pikkelysömör, levertség, fáradtság, energiahiány, kimerültség, sápadtság
    • tonizálja a Vért
  • NE HASZNÁLD!: pajzsmirigy-túlműködés esetén, gyakori hasmenés esetén

CSÍRÁK hatásairól egy egész blogbejegyzést találsz itt.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This