Pácolt retek és más zöldségek

2015. május 10. | Receptek

 

Az egyik kedvenc csemegém mostanában a párolt retek. Nem nagyon szeretem nyersen, mert nagyon hűt, így általában levesbe teszem, vagy így pácolva készítem: Nagyon megszerettem, amióta rájöttem, hogy nem csak nyersen lehet retket enni. Múltkor egy tanácsadás alkalmával találkoztam valakivel, aki ugyanerről számolt be a retek kapcsán, így kiderült, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki hadilábon áll a nyers retekkel. Gondoltam akkor mások is tudják meg, hogy a retek pácolva, párolva vagy  pár percig főzve igazán szelíd arcát mutatja. Próbáljátok ki!

Akár hétfői receptnek is megteszi, mert igazán nem kell sok időt szánni rá. Éppen annyit, amennyi idő alatt felfő a víz. Közben elő lehet készíteni a retket és a páclevet, és még az üvegmosás is belefér.

Szóval pácoljatok retket, vagy bármi mást. Céklával is nagyon-nagyon finom – azt csak megpucolom, vékony karikákra vágom, és tiszta üvegbe teszem. Ráöntöm a levet és már kész is…

 

Pácolt retek (vagy bármilyen zöldség)

(1 db 4 dl-es üveghez)

  • 2 csomó kis fejű, zsenge retek (Fém)

Páclé

  • 5 dl víz (Víz)
  • 1,5 dl szűretlen almaecet (Fa)
  • 5 ek finomítatlan nádcukor vagy 3 ek méz (Föld)
  • 2 ek természetes kősó (himalája vagy erdélyi) (Víz)
  • 2 db csillagánizs (Fém)
  • 2 vékony szelet friss gyömbér (Fém)
  1. A retket tisztítsuk meg: vágjuk le a két végét, és mossuk meg alaposan. Vágjuk negyedekre.
  2. Tegyük egy lábasba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Főzzük 10 percig.
  3. Míg a retek fő, keverjük össze a páclevet, és forraljuk fel.
  4. A retket szűrjük le, és forrón szedjük át a tiszta üvegekbe, öntsük rá a forró páclevet.
  5. Az üveget azonnal zárjuk le, és állítsuk hideg vízbe. Addig hagyjuk így, amíg kihűl. Ha szükséges cseréljük alatta a vizet – addig legyen alatta hideg víz, amíg kihűl. Tartsuk hűtőben, így heteig eláll.

Tipp:

Nyersen: Ha szeretjük a retek roppanóságát, készíthetjük nyersen is. Ebben az esetben a nyers retket öntjük le a meleg páclével, és így hűtjük ki. Nyersen acélka is fantasztikusan finom. 

Tálalás: Ehetjük salátaként főételek mellé, tehetjük szendvicsbe, használhatjuk levesbetétnek.

Pin It on Pinterest

Share This