TÖLTSD FEL A RAKTÁRAKAT NYÁRON – felkészülés a hidegebb napokra

2018. július 20. | Tudástár

Hétfőn lepakoltak egy nagy halom fát egy teherautóról a kertünk kellős közepén, és két esténk telt azzal, hogy bepakoljuk a terasz alá, ahol nem éri az eső. Fapakolás közben elgondolkodtam rajta, hogy most valójában a télre készülünk, és gondoskodunk róla, hogy a hideg napokon ne fázzunk. Ilyenkor tesszük el télre a zöldségeket és a gyümölcsöket is: befőttek, paradicsomszósz, aszalt paradicsom és aszalt gyümölcsök, szárított gyógynövények és fűszerek, levárok készülnek, és kerülnek be a spájzba. Télen aztán mindez nagyon jól jön. Gondoskodtunk a téli időszakról is. Előre gondolkodtunk.

 

 • Te szoktál a nyári napsütésben előre gondolkodni?
 • Mit teszel annak érdekében, hogy ősszel és télen is jól érezd magad?
 • Az őszi és téli egészség megalapozása nyáron kezdődik.
 • Tényleg! De hogyan is?

A NYÁR A FELTÖLTŐDÉS IDEJE

A nyári időszak az öröm, a meleg, a baráti együttlétek, a színes ételek, a vidám napok, a nyaralás ideje. Nyáron feltöltődünk: örömmel, napsugárral, ízekkel. Ugyanígy a kamrát is jó feltölteni - ha van hely, és lehetőség -, és eltenni a nyári színeket és ízeket üvegbe zárva a téli időszak szürkébb és kevésbé gazdag időszakára. 

 1. Nyaralás: A nyár a pihenés ideje. Ilyenkor kilazulunk, kieresztjük a gőzt, és együtt vagyunk a szeretteinkkel. Ez nagyon sok energiát tud adni. Nem kell folyton az órát néznünk, időre odaérni valahová, feladatokat teljesíteni, mindig jól kinézni. Kicsit elengedhetjük magunkat, és lehetőnk olyanok, amilyenek vagyunk. Önmagunk.
 2. Napozás: A napozás nem igazán divatos mostanában, hiszen a magas UV-sugárzás miatt sok mellékhatása van. Ezzel együtt is érdemes a nap tápláló energiáját kihasználni a nyári időszak alatt, és feltöltekezni. Nem a csak a napra kifeküdni lehet ráadásul, hanem a szabad levegőn eltöltött idő is fontos.
 3. Örömök, baráti együttlétek: A feltöltődés sokszor nem csak fizikai szinten értendő, hanem sokkal inkább érzelmileg. A baráti és családi együttlétek, a vidám nyaralások ellazítják az idegrendszert. A nyári időszak a Tűz Elem ideje. A Tűz Elemhez a Szív tartozik, melynek egyik fő érzelme az öröm. Emellett minden érzelem megérinti a Szívet, így a harmonikusan eltöltött, örömteli napok kifejezetten jót tesznek a Szívnek, és ellensúlyozzák a stresszes időszakokat, a borongósabb és melankólikus őszi-téli időszakot. 
 4. Nyári termés tartósítása, elraktározása - ízek, illatok, színek: A nyári befőzések ennek értelmében kifejezetten nagyon jó alapként szolgálnak a hidegebb időszakra. Elraktározzuk ilyenkor a melegséget, a nyári ízeket, színeket, illatokat, hogy télen tápláljanak minket.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

1. RAKTÁRAK FELTÖLTÉSE ÉTRENDDEL

Bármennyire is nehéz nyáron az őszi és téli hidegebb és szelesebb időjárásra gondolni, mégis érdemes felkészülni rá. Ez nem máskor teheted meg, hanem ilyenkor - NYÁRON! Alapvetően befolyásolja ugyanis, hogy mennyire leszel kitéve az őszi hidegebb-nyálkás időjárának az, hogy most nyáron hogy étkezel. Összeszedtem három olyan alapvetően fontos irányelvet, amit érdemes szem előtt tratanod a nyári időszakban, hog y stabil legyen a szervezeted. Ha így teszel, sokkal kevésbé leszel kitéve a hidegnek, a szélnek és a szeszélyes időjárának.

2. EGYÉL RENDSZERESEN, ÉS NE ÖSSZEVISSZA NYARALÁSON/NYÁRON IS!

A reggeli-ebéd-vacsora a nyári időszakban sokszor sérül, mert sokat vagyunk úton, épp nincs idő rá vagy éppen a hőség miatt nem vagyunk éhesek. Sokszor pedig inkább csak bekapunk valamit, és nem helyezünk nagy hangsúlyt az étkezésekre. Pedig a rendszeresség stabilitást ad a testnek. Nem kell feltétlenül kiadós reggelikre, ebédekre vagy vacsorákra gondolni feltétlenül. A lényeg, hogy ne hagyd ki lehetőleg az étkezéseket, és rendszeresen egyél valamit.

3. NE HŰTSD LE AZ EMÉSZTŐRENDSZEREDET NYÁRON SEM!

A hőségben elkövetjük általában két hibát követünk el:

 • kizárólag nyers ételeket eszünk - salátát, gyümölcsöket
 • sok erősen hűtő alapanyagot fogyasztunk, és nem ellensúlyozzuk főzéssel, melegítéssel, melegítő alapanyagokkal. Ilyen erősen hűtő alapanyag például a görögdinnye, joghurt, paradicsom, uborka, jégbehűtött italok többek között.Nem arra kell gondolni, hogy ezeket nem jó fogyasztani. Szó sincs róla. Csodálatos nyári alapanyagok ezek, amik azért teremnek nyáron, hogy hűsítsenek minket a nyári nagy hőségben. VISZONT! fontos kombinálni ezeket az alapanyagokat főtt, párolt ételekkel, sok friss zöld-fűszerrel. 
  • a joghurtot használd szószként párolt zöldségekhez, húsokhoz, falafelhez, halhoz
  • a paradicsomot szolgáld fel salátaként párolt zöldségek mellett, és tegyél bele bazsalikomot, hagymát (ha bírja a gyomrod).
  • Az uborkát köretként edd főtt ételek mellett.
  • A nyers salátákat köretként tálald főtt ételek mellett, és keverj hozzá friss zöld-fűszereket
  • A nyers gyümölcsöket ne főétkezés helyett, hanem a főétkezések között edd meg.

4. ERŐSÍTSD A KÖZEPEDET! 

A szezonális alapanyagokból készített ételek, a kevsebb hús, sok zöldség, sok friss zöldfűszer, a rendszeres étkezések, a tápláló meleg reggeli mind-mind olyan módszerek, amik stabilizálják a közepedet, és ezáltal harmonizálnak. Így az emésztésed sokkal jobban működik majd. A jó emésztés a jó immunrendszer alapja. Ha tehát rendezed az emésztésed működését, az őszre is felkészülsz egyben.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This