ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ:
- áztatási idő: 3-8 óra
- előkészítés: 15 perc
SÜTÉSI IDŐ:
- 15 + 10 perc
Mostanában még több új ötletet, receptet, technikát próbálok ki, mint korábban. Ezt nagyon szeretem, és lubickolok az ötletekben. Egyelőre kizárólag gluténmentes alapanyagokkal kísérletezek, mindenféle formában. Emellett a fő szempontom az egyszerű és gyors receptek, melyek jól előkészíthetőek, tárolhatóak, tehát jól beilleszthetőek a hétköznapokba. Szeretném, ha minél változatosabban és színesebben étkeznénk - ti is, mi is. Színes, vidám tányérok, gyorsan és egyszerűen. Ilyen receptekkel pakolom tele az 5 Elem magazint minden hónapban, és mellékelek mellé heti felkészülési segédletet is. Igyekszem tematikusan szerkeszteni a magazint: azokat az alapanyagokat használni a receptekben, amiknek a hatásait ismertetem az adott hónapban, és olyan konyhatechnológiát alkalmazni a recepteknél, ami főszerepet kap a leírásokban. Így egy-egy alapanyagból elég sokféle étel készül. Ebben a hónapban sokat kísérleteztem a hajdinával, mégpedig azért is fókuszáltam rá különösen, mert sokan nem szeretik. Emiatt ezúttal nem hajdinakása készült, hanem más megoldásokban gondolkodtam, ami a megrögzött hajdinautálókat is meggyőzheti. Szerintem sikerrel jártam…
Fontos kiemelni a hajdina kapcsán, hogy a boltokban kapható hajdina nagy része pirított, ezért erőteljes, jellegzetesen mogyorós-diós íze van.
Ez az az íz, amit sokan nem szeretnek, különösen, ha köretként vagy kásaként szolgálják fel. Ennek a hajdina erős íze mellett valószínűleg oka az is, hogy megfőzve a hajdina nyálkás lesz. Van néhány olyan alapanyag, ami kifejezetten jól illik a pirított hajdina erős ízéhez: alma, gomba, olajos magok, erősebb ízű fűszerek, de még ezzel együtt sem lehet mindenkit meggyőzni. Érdemes kipróbálni a nem pirított változatát a hajdinának, ami nem barna, hanem egészen világos, drapp, törtfehér színű. A nem pirított hajdinának teljesen semleges az íze.
Azért is ragadok le időről-időre a hajdina mellett, mert remek alapanyag:
gluténmentes, sütéskor mégis jó állagú tésztákat lehet belőle készíteni. Nem ragadós, mégis jól összeáll a lisztje. A másik nagy bónusz a hajdinában, hogy az egész gabonaszemekből is könnyen lehet „tésztát” varázsolni, mégpedig úgy, hogy beáztatjuk 2-8 órára – ahogy időnk engedi –, és kevés vízzel leturmixoljuk. Ezzel a módszerrel valójában palacsintatésztát kapunk, amit amerikai palacsintaként, gofriként remekül ki lehet sütni minden további hozzávaló nélkül. Nem kell tehát bele tenni semmilyen más kötőanyagot: sem tojás, sem chiamagot, sem pedig lenmagot nem kell használni a tészta összefogására. Csupán kevés só, és bármilyen fűszer menjen bele.
Az áztatós-leturmixolós módszert most tovább fejlesztettem.
Ezúttal sütőben készült el a tészta, amit első körben pizzaként feltétekkel tálaltam. A pizza így egy ropogós tésztát kapott, tehát semmiképpen ne a pihepuha kelt pizzatésztára számítsatok. Másnap reggel készült egy újabb adag, ennek egyik fele lepényként szolgált paradicsomos tojás mellé. A másik feléből pedig szendvics készült az esti edzésre zöldségpástétommal, tojással, zöldfűszerekkel töltve.
Az 5 Elem magazin legfissebb májusi számában 13 teljesen új recept szerepel, 7 másik tavaszi recepttel. Nem csak ez a hajdinapizza készült, hanem gofrit és palacsintát is sütöttem hajdinából. A hajdina mellett az eper, a spárga, a spenót, csalán, törökmogyoró és a mungóbab is helyet kapott: epres szezám muffin, rebarbara-eper pohárkrém, mungóbab hummusz, spárgarizottó és még 16 másik recept szerepel a májusi számban. Ez a hajdinapizza egy ízelítő a májusi számból.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
RECEPT
HAJDINA PIZZA VAGY LEPÉNY
2 db 20 cm-es vagy 1 db 40 cm-es pizzához/lepényhez – ez két személyre elegendő
- 20 dkg nem pirított hajdina – áztasd be 2x mennyiségű vízbe 3-8 órára, az áztatóvízbe tegyél 1 evőkanál almaecetet vagy frissen facsart citromlevet
- 0,8 dl víz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- teáskanál szárított szurokfű (oregánó) és kakukkfű
- Az áztatott hajdinát szűrd le, és mosd át alaposan. Csöpögtesd le.
- Készítsd elő a serpenyőidet – én ehhez vastag falú vasserpenyőket használtam, amiknek hőálló a fogója. Nem próbáltam másfajta serpenyőket vagy edényeket, de szerintem egy jénai is működne.
- Kapcsold be a sütőt 230⁰C-ra, és melegítsd elő 10 percig.
- Míg a sütő melegszik, készítsd elő a tésztát: Tedd egy mély tálba a hajdinát, és az összes hozzávalóval együtt botmixerrel pürésítsd. Elsőre kevésnek tűnik majd a folyadék mennyisége, és túl sűrűnek a tészta, de ne hagyd magad. Turmixold le, és jó lesz. Egy sűrű, krémes állagú tésztát kapsz így – sokkal sűrűbbnek kell lennie, mint a palacsinta tésztának. Inkább a nokedli tészta állagára hasonlít.
- Tedd be a serpenyőket/serpenyőt a meleg sütőbe, és melegítsd 5 percig, utána óvatosan vedd ki, és öntsd bele 3 evőkanál tisztított vajat, majd tedd vissza 2 percre melegedni a sütőbe ismét.
- Öntsd bele a tésztát. Ha két kisebb serpenyőt használsz, akkor oszd ketté a tésztát.
- Tedd a meleg sütőbe 15 percre, majd fordítsd meg, és süsd további 10 percig.
FELTÉTEK, TÁLALÁS
- Használhatod pizza alapjaként, és kedved szerint megpakolhatod: paradicsomszósszal vagy pesztóval kend meg, és tegyél rá zöldségeket, sajtot, sonkát vagy bármi mást, amit szeretsz, illetve találsz otthon. Nem árt neki az sem, ha visszateszed a sütőbe, miután elrendezted rajta a feltéteket. Ha így teszel, csavard le a sütőt 200⁰C-ra, miután mindkét oldalán megsütötted a tésztát. Tedd a tésztákat sütőpapírral kibélelt tepsire, rendezd el rajta a feltéteket – addig kicsit visszahűl a sütőd –, majd told a sütőbe 10-15 percre.
- Lepényként remekül illik lecsó, paradicsomos tojás vagy bármilyen szószos étel, esetleg leves mellé.
- Szeletelve kenyérként is remekül működik, mert stabil, és nem esik szét, ha megtöltöd pástétommal, tojással, vagy bármi mással. Ebben az esetben ne tegyél bele hígabb szószokat, mint amilyen például a paradicsomszósz, mert kifolyik belőle.
HAJDINA HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT
- semleges hatású, édes-keserű ízű keserűfűféle, amit a felhasználási formái miatt a gabonák közé szoktak sorolni
Hatása:
- gyenge emésztés, betegség utáni felépülés, erős fizikai megterhelés, krónikus hasmenés, étvágytalanság, vérző aranyér, seprűvénák, visszér
- tonizálja a Qit, elsősorban a Lép Qit
- böfögés, émelygés, hányás, hányinger, magas vérnyomás, vérkeringési zavarok, a végtagok gyenge vérkeringése
- szabályozza és mozgatja a Qit
- magas koleszterint szint, hasmenés, zavaros vizelet, fehérfolyás
- oldja és kivezeti a Nedvességet
HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása