KARÁCSONYI GASZTROAJÁNDÉK ÖTLETEK + házi nutella mézzel

2018. november 30. | Receptek

Minden évben szánok egy-két napot a karácsonyi ajándékok elkészítésére, és ezek szinte mindig gasztroajándékok. A barátainknak mindig saját készítésű ajándékokat adunk, és általában ezeknek van valamilyen gasztonómiai vonatkozása. Valamilyen izgalmas fűszerkeverék, édes vagy sós snack, teakeverék mindig kerül a csomagba az éppen aktuális kedvenceink közül. Összegyűjtöttem nektek néhány olyan receptet a blogról, amik nekünk karácsonyi ajándékként beváltak, mert nem csak mi, hanem a barátaink is nagyon szerették őket az elmúlt évek során.

ÉDES ÉS SÓS SNACKEK EGÉSZSÉGESEN

Az édes snackek cukor nélkül mindig nagy sikert aratnak gasztroajándékként. Gyorsan és könnyen elkészíthetőek, és jól tárolhatóak. Én általában üvegbe szoktam csomagolni őket, átkötöm egy szép masnival, és teszek rá valamilyen karácsonyi hangulatú díszítést. Így látványosak, és még a csomagolás is újrahasznosítható.

GRANOLA

Pirított magok keveréke fűszerekkel, amit a reggeli kásádra is szórhatsz, de délutáni snackként is majszolgathatsz. Nálunk a tavalyi gasztroajándék csomag része volt, és a barátaink nagyon szerették. Itt találod a receptjét, és mellette a tavalyi ajándékötleteim is szerepelnek.

KÓKUSZGOLYÓ

Nagyon gyorsan elkészíthető, így akár utolsó perces ajándéknak is remek. Én üvegbe csomagolva, masnival átkötve szoktam átadni, így nem törik össze. Nem áll el hetekig, de pár napig semmi baja nem lesz. A kókuszmassszába én szeretek valami savanykás dolgot keverni, így általában aszalt meggy vagy gránátalma magok kerülnek bele. Itt találod a receptjét.

CSICSERIBORSÓCSIPSZ

Az olvasók egyik kedvenc receptje a blogról ez a csipsz. Időtlen ideig eláll, sokféleképpen fűszerezhető és variálható. Nagyon jó rágcsálnivaló. Itt találod a receptjét.

LEVELESKELCSIPSZ

Zöldségcsipsz nem csak zöldeknek. A pirult ízeivel, ropogós állagával eddig még mindenkit levett a lábáról. Nagyon érdemes kipróbálni. Ha nem tudod, hogy hol vehetnél leveleskelt, akkor a receptben megtalálod az én beszerzési forrásomat. Itt találod a receptjét.

TEAKEVERÉK

Általában spontán keverem a teákat magamnak, attól függően, hogy hogy érzem magam. Leginkább este szoktam valamilyen nyugtató hatású gyógynövénytea-keveréket inni. Napközben leginkább vizet iszom, télen meleget. A teakverékeim közül most egyet ajánlok, ami olyan gyönyörű, hogy karácsonyi ajándékként becsomagolva lehet a csomagod különlegessége.

VIRÁGTEA

A rózsából, gyógynövényekből, kurkumából és citrushéjból kevert tea igazán szemet gyönyörködtető látvány, így érdemes szép üvegbe csomagolni, és masnival átkötni. A teakeverék mellé egy szép ajándékkártyán írd le a keverék hatását is, amit a recepten belül megtalálsz. Ugyancsak megtalálod itt a rózsavirág beszerzési helyét. Itt találod a receptjét.

FŰSZERKEVERÉKEK

A barátainknak készített ajándékcsomagokban mindig van legalább egyféle fűszerkeverék. Az utóbbi években volt ezek között dukkah, serundeng, zatar, citrusbors. Most egy olyan fűszerkeveréket ajánlok, ami nem csak nálunk és a barátainknál nagy kedvenc, hanem a blog olvasói is nagyon szeretik.

FŰSZERES DIÓMORZSA

A fűszeres diómorzsa nálunk általában sütőtökre kerül, de sárgarépán és céklán is nagyon finom. Ha ajándékba adod, mellékelj mellé felhasználási javaslatot, illetve receptet, amit az alábbi linken megtalálsz. Itt találod a receptjét.

+1 TIPP: GHEE

A ghee vajból készül, mégpedig hosszan sütéssel. Kisül belőle a fehérje, így egy nagyon stabil zsír keletkezik, ami bármeddig eláll szobahőmérsékleten. Lehet boltban is kapni, de érdemes nekiállni otthon, mert sokkal finomabb lesz a végeredmény. Türelmet igényel az elkészítése, de megéri. Nem romlik meg szobahőmérsékleten sem, így jól előkészíthető és tárolható. Itt találod a receptjét, illetve arról is írok a recepten belül, hogy hogyan használható és milyen hatása van.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

RECEPT

HÁZI NUTELLA MÉZZEL (CUKOR NÉLKÜL)

Ezt a nutellát mi magunknak nem nagyon szoktuk készíteni, mert nagy vagyunk nagyon édesszájúak. Amikor csoportoknak főztünk, az egyik nagy kedvenc volt azonban, és szinte mindig kérték a receptet. Csodálkozom is, hogy eddig nem osztottuk meg a receptjét. A gyerekek is szokták szeretni.

  • 40 dkg törökmogyoró
  • 5 dkg kakaóvaj, felolvasztva (elhagyható)
  • 4 evőkanál kakaópor (nem cukrozott)
  • 3 evőkanál méz (vagy több, ha szükségesnek érzed)
  • 1 csapott teáskanál őrölt vanília vagy egy friss vaníliarúd kikapart magjai
  • csipetnyi só
  • kb. 1 dl víz
  1. Melegítsd elő a sütőt 150⁰C-ra.
  2. Terítsd szét a törökmogyorót egy tepsin, és pirítsd a meleg sütőben 20-25 percig.
  3. Vedd ki a mogyorót a sütőből, és tedd egy konyhai törlőkendőre, és a kendő segítségével dörzsöld le a mogyoró vékony héját.
  4. A mogyorót tedd aprítóba és daráld meg, vagy ha van konyhai robotgéped, akkor abban daráld addig, amíg krémes nem lesz.
  5. Olvaszd fel a kakaóvajat.
  6. Egy tálban vagy konyhai robotgépben keverd össze a darált mogyorót, a kakaóport, a vaníliát, sót, a felolvasztott kakaóvajat, a mézet. Keverd össze alaposan a robotgéppel vagy egy botmixerrel. Vízzel addig hígítsd, amíg megfelelő állagú nem lesz.
Tárolás 

Tedd tiszta üvegekbe, és tárold lezárva a hűtőben. Pár hétig minden további nélkül eláll.

Tipp 

Reszelhetsz bele narancshéjat is, vagy tehetsz bele néhány szem frissen őrölt kardamomot.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This