TISZTÍTOTT VAJ, GHEE, BARNÍTOTT VAJ – 1 hozzávaló 50 perc alatt

2018. május 18. | Receptek

A ghee (ejtsd: gí) az egyik olyan alapanyag a konyhánkban, amit rendszeresen készítünk, és szinte mindig van itthon. Körülbelül olyan fontos alapanyagunk mint az olívaolaj vagy a só. Rengeteg képet készítettem az idők során, hogy megmutathassam az elkészítés folyamatát is, és ezzel biztassalak Téged rá, hogy próbáld ki. Igényel némi odafigyelést, és időt is kell szánni rá, de megéri. A harmadik-negyedik elkészítés után pedig már egészen lazán állsz majd a helyzethez, és tudni fogod, hogy mikor kell felpattanni és mindenképpen ránézni a készülő aranyló folyadékra. Én 5 perc után, majd 15 perc múlva, és végül kb. 30 perc után szoktam megnézni: 5 perc után lejjebb veszem a lángot, 15 perc után leszedem a habját, 30 perc után ismét lehabozom, majd még 10-15 percig sütöm, és leszűröm. Ehhez mindig beállítom a csipogót a tűzhelyen, hogy biztosan ne feledkezzek meg róla.

A ghee egy Indiában gyakran használt alapanyag.

Tiszta zsiradék, amit úgy érnek el, hogy a vajból kisütik a fehérjét, és elpárologtatják a vizet. Így egy olyan zsiradékot kapunk, ami magas hőfokra hevíthető, hűtés nélkül is eláll, és rendkívül tápláló, így nekünk is érdemes vele foglalkoznunk. Nagyon hasonló alapanyaga az európai konyhának a tisztított vaj, ami hasonlóan készül, csak rövidebb ideig. Olyan ételek elkészítéséhez használják általában, amik sütése magas hőfokot igényel. Ilyen például a steak, a hirtelen és magas hőfokon sütött halak vagy húsok.

A ghee hatását tekintve rendkívül jótékony: kiválóan táplálja az esszenciát, feltölti a tartalékokat, táplálja a testet.

Elkészítéséhez kizárólag vaj kell és türelem. A folyamat rendkívül egyszerű, viszont nagy odafigyelést igényel. Mindvégig ott kell állni mellette, és figyelemmel kísérni a változásokat, és cselekedni, amikor szükség van rá. (Ha már gyakorlottabb vagy, és készítettél párszor, akkor fogod tudni, hogy mikor kell ránézni, és ezért bátrabban otthagyod.) Én általában úgy szoktam készíteni, hogy főzés közben felteszem, és miközben készül az ebéd vagy a reggeli, sül a ghee. Egy kicsit hosszadalmas, kb. 30-45 percet vesz igénybe, attól függően, hogy milyen minőségű vajat használsz. A házi, magas zsírtartalmú vajak sokkal tovább készülnek, viszont sokkal finomabbak is. Mindenképpen érdemes egy nagyobb adagot készíteni, mert ez ugyanannyi időbe kerül. Én általában 70-80 dkg vajjal szoktam nekiállni, és akkor abból kb. 8 dl ghee lesz. Ezt 2 hónapig használjuk főzéshez, sütéshez.

Azért használjuk előszeretettel, mert stabil zsír, és ezért jól hevíthető, anélkül, hogy megégne. Nem utolsó sorban még finom is. Kisül belőle a tejfehérje és a tejcukor, és (ha elég sokáig sütöd) akkor tejcukor és tejfehérje érzékenység esetén is fogyaszthatod. A hagyományos felhasználási területei között van – a vajjal ellentétben – a méregtelenítő hatása is.

MIÉRT JÓ a GHEE?

 1. Magas hőfokra hevíthető, ezért ideális sütéshez, főzéshez.
 2. Laktózmentes, ezért laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
 3. Hosszú ideig eláll akár szobahőmérsékleten is, mert elpárologtatjuk belőle a vizet. Ha a konyhapulton tartod, ügyelj rá, hogy ne menjen bele víz, és a gőztől is tedd távolabb. Így a baktériumok nem tudnak tanyát ütni benne. Tárolhatod hűtőben is. Ebben az esetben hasonlóan viselkedik mint a kókuszolaj: megdermed. Ha kiveszed a hűtőből, újra megpuhul.
 4. Nagyon tápláló, gyulladásgátló, méregtelenítő, segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását.

TISZTÍTOTT VAJ, GHEE, BARNÍTOTT VAJ - hasonlóságok és különbségek

A tisztított vaj, a ghee és a barnított vaj alapanyaga a vaj. A különbség abban rejlik, hogy milyen hosszan készítjük, és hogyan kezeljük a főzés után. A tisztított vaj és a ghee esetében az a cél, hogy kisüssük a vajból a vizet és a fehérjét, és ezáltal egy hosszabban eltartható, laktózmentes alapanyagot kapjunk, amely magas hőfokra hevíthető. A ghee hosszabb főzési ideje miatt az íze mogyoróssá, pirítottá válik, és ezért egy plusz aromát is ad a gheeben készülő ételeknek. A barnított vajat ízesítésre, szószként használják, mégpedig az ugyancsak sült-mogyorós íze miatt.

Tisztított vaj

Célunk a tisztított vaj készítésénél az, hogy kisüssük belőle a vizet, zsírt és a fehérjét, és ezáltal tiszta zsírt kapjunk. Felmelegítjük, majd amikor elkezd habzani, leszedjük a habját, majd leszűrjük.

Ghee (ejtsd: gí)

A ghee-t ugyanígy késztjük, de a hab leszedése után tovább sütjük, és teljes mértékben kisütjük belőle a fehérjét és elpárologtatjuk a vizet. Addig sütjük tehát, amíg a fehérjék leszállnak a lábas aljára, és barnára sülnek benne. Ezután leszűrjük.

Barnított vaj

A vajat felmelegíted közepes lángon, és addig hevíted, amíg barnára sül. Ez pár perc csupán, és odafigyelést igényel, mert hamar és hirtelen megég. Nem megégetni szeretnénk a vajat, hanem csak barnára sütni, ami egy plusz ízt - pirított, mogyorós ízt - ad a vajhoz. A barnított vaj a francia konyha egyik alapreceptje, és zöldségek, halak, húsok szószaként használják.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

RECEPT

GHEE (ejtsd gí), avagy hosszan főzött tisztított vaj

 • 50 dkg vaj (vagy több)
 1. A vajat egy vastag falú lábasban megolvasztod, majd nagyon alacsony lángon elkezded melegíteni. Én ehhez vaslábast használok, de egy vastag aljú rozsdamentes edény is jó hozzá. Ha csak zománcos lábasod van, aminek vékony az alja, akkor érdemes jobban odafigyelni, hogy nehogy megégjen. (1. kép, kb. 5 perc)
 2. Egy idő után elkezd habozni a teteje. Ezt a habot egy kanállal szedd le róla. Ezt akár többször megismételheted. Én általában 4-8 alkalommal szoktam leszedni a habját. A habot egy tiszta üvegbe szedd bele, és ha nem vagy laktózérzékeny, akkor nyugodtan felhasználhatod. Nagyon finom kásába keverve, levesekbe, párolt zöldségekhez, főzelékekbe. (2. kép, kb. 10-30 percig)
 3. Ezután egy hosszabb – kb. 20-30 perces – időszak következik, amikor nem sok minden történik. Itt türelmesen várj, és lehetőleg ne hagyd ott nagyon hosszú időre a készülő gheet. Ne ess kísértésbe: ne csavard magasabb lángra, mert megég. (2. kép, 10-30 percig)
 4. Akkor kezdhetsz jobban odafigyelni, amikor az olvadt vaj kezd aranyszínűvé válni, és a lábas alján sötét színű darabkák jelennek meg. Ezekre a sötét színű darabokra vársz. Ez nem más, mint a vajból kisülő fehérje. Ez szűréskor a lábasban marad - leragad a lábas aljára. Miután ez kisül a vajból, nem marad más hátra, mint tiszta zsír, ami nagyon hosszú ideig eláll. (3. kép, 30-45 perc)
 5. Ezt egy sűrű szűrőn vagy sűrű szövésű anyagon keresztül leszűröd egy tiszta üvegbe. Lezárva, szobahőmérsékleten szinte bármeddig eláll. (3.-4. kép)
 6. A forró ghee aranyszínű, miután kihűl egészen világos lesz, olyan mint a repceméz hozzávetőlegesen. (5.-6. kép)

Tárolás:

Öntsd üvegbe, és zárd le. A konyhapulton vagy a spájzban tárolható.

Felhasználás:

 • Pároláshoz, pirításhoz, sütéshez: Zöldségek, húsok, halak sütésére, pirítása különösen jól alkalmas, mert magas hőfokra hevíthető, anélkül, hogy megégne.
 • Külsőleg is használható. Ha tehát száraz a bőröd, nyugodtan kend be magad vele. Különösen a kirepedezett bőrt tudja hatékonyan gyógyítani, illetve a száraz sarokra vagy könyökre nagyon jó.

GHEE HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT

 • semleges hatású, édes ízű alapanyag

A tisztított vaj egy erős esszencia, ami nagyon jól táplálja a test raktárait és a Vért. Nagyon kimerült emberek számára, illetve télen, tél végén, tavasszal különösen hasznos. A szervek közül legerősebben a Vesére hat, ugyanis a Vesében tárolódik az a Qi, amit a HKO-ban születés előtti Qinek vagy eredendő energiának hívnak. Ez nem más, mint az a Qi mennyiség, amit születésünkkor rendelkezésünkre áll. A cél az, hogy ez minél kevésbé fogyjon, illetve minél tovább tartson ki. Ha elfogy ugyanis, meghalunk. Az egészséges táplálkozás egy fontos kulcsa az eredendő energia megőrzésének. Így ugyanis a táplálkozásból származó Qit használja a test a hétköznapi teendők elvégzésére, és nem a raktárakban felhalmozott tartalékokat. Emellett a ghee gátolja a testben zajló gyulladásos folyamatokat, harmonizálja a hormonháztartást, erősíti az emésztést és a felszívódást, regenerálja a gyomor és a bél nyálkahártyáját.

 • oldja és kivezeti a nyálkát, csillapítja a gyulladásokat: köszvény, ízületi gyulladás, magas koleszterinszint
 • serkenti az emésztést
 • regenerálja a gyomor nyálkahártyáját: reflux, gyomorégés

Magas a vitamintartalma: K2-, A-, D- és E-vitamin

Laktózérzékenyek is fogyaszthatják, mivel a tejfehérje kisül belőle.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This