KÓKUSZGOLYÓ LISZT NÉLKÜL – 30 perc alatt 4 hozzávaló

2014. július 26. | Receptek

Már megint egy édesség

Tudom, tudom… Már megint egy édesség. Gondolom, nem mindenki bánja. Remélem legalábbis, ugyanis úgy tűnik, hogy ez a nyár a desszertek jegyében telik. Nem mintha csak édességet ennénk. Egyszerűen érdekes édességek kerülnek mostanában az asztalra. A várólistán van például a legfinomabb amarántlisztes brownie – már csak egy jó kép hiányzik… Mindig eltűnik, mielőtt lenne időm lefényképezni…

Ez most újra egy nagyon egyszerű, ráadásul olcsó és nagyon látványos édesség – nem más mint a világ legjobb szakácsa – Ferran Adria Mindennapi ínyencségek című könyvéből. Többször készítettük már, mindig hatalmas sikert aratott. Szoktam például ajándékba vinni – egy szép dobozba csomagolva nagyon jó kis meglepetés. Vendégeknek sütöttük desszertként menüben a kókuszgolyót néhány hete. Hálás közönség voltak, folyamatosan rajongtak az ízekért. Ezután az ebéd után csillagot kaptunk. Adriának tehát még egy csillag…

A kókuszgolyóhoz valójában nem kell más csak kókuszreszelék, tojás és cukor. Ennyi az alaprecept. Szoktuk variálni. Készült már nyírfacukorral – az szétesős, de ha ügyesek vagyunk megoldható. Nagyon jól működik nádcukorral vagy muscovadoval illetve pálmacukorral.

Apropó variálás: szeretjük tölteni. Szuper jó benne egy-két szem étcsokipasztilla, de nekem valamilyen savanykás gyümölccsel a közepén jön be a legjobban. Készült már meggyel, de biztosan remek ribizlivel vagy szederrel is.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

 

Kókuszgolyó liszt nélkül

Hozzávalók 12 közepes/golflabda nagyságú golyóhoz
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 10 dkg cukor (ízlés szerint lehet fehér, nád- vagy pálmacukor)
  • 1 tojás
  • csipetnyi só (ezt én tettem hozzá…)
  1. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
  2. Egy tálban verjük fel enyhén habosra a tojást.
  3. Öntsük a cukorral összekevert kókuszreszelékhez.
  4. Hagyjuk állni legalább 1 órára, hogy megszívja magát.
  5. Formázzunk belőle golflabda vagy dió nagyságú golyókat a kezünkkel. Nyomjuk össze közben alaposan a masszát. (Ha töltjük: egy golyóhoz elegendő massza felét vegyük a kezünkbe, nyomjuk jól össze, csináljunk bele egy kis mélyedést. Tegyük bele a tölteléket, és nyomjuk rá a massza másik felét.)
  6. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire. Süssük 15 perc alatt aranybarnára.
  7. Mielőtt kiszedjük a tepsiből, hagyjuk kihűlni – különben széteshetnek…
Tipp: 

Mindig legalább dupla adagot készítek…, és még így is egyszerűen felszívódik.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This