SÜTŐTÖK FŰSZERES DIÓMORZSÁVAL – 10 hozzávalóból 40 perc alatt

2015. november 02. | Receptek

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 
- 10 perc

FŐZÉSI IDŐ: 
- sütés 25-30 perc

Recept nyomtatása
Egész cikk nyomtatása

Ez a recept egy remek módja a régi klasszikus sütőben sült sütőtök újragondolásának. Így elkészítve nem snack lesz a sütőtök, hanem főétellé avanzsál, ráadásul egy igazán aromás és sokízű finomság lesz belőle. Az ötletet egy Ottoleghi recept adta, de ahogy variáltam vele, teljesen kicserélődtek az alapanyagok a morzsában, és új étel kerekedett belőle.

A sütőtök jó őszi alapanyag, mert erősíti az emésztőrendszert (Gyomrot és a Lépet) és a Tüdőt, melegít, így a hideg hónapok egyik fő alapanyaga lehet. Bevethető vércukorszint-ingadozás esetén is, mert szabályozza vércukorszintet és táplálja a Vért. Magas szénhidráttartalmú alapanyagokkal kombinálva azonban - a tészta, krumpli, gabonafélék - a sütőtök okozhat puffadást és emésztőrendszeri elakadásokat. Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor érdemes a sütőtököt levesként elkészíteni, illetve magas víztartalmú alapanyagokkal kombinálni. Egy remek párosítás például a sütőtök-gomba, de spenóttal, tojással és káposztafélékkel is jól működhet. Most egy sült változatot hoztam, amit nem zöldségekkel, hanem egy zöld-fűszeres diómorzsával kombinálva a sütőben sütöttem meg.

Sokféle sütőtök létezik, ehhez a recepthez sonkatököt használjunk, mert sütve nem szárad ki. Remek és ízletes fajta a hokkaido tök is, és nálunk is egyre több helyen lehet találkozni vele. A különféle tökök más-más ételek elkészítéséhez ideálisak. A hokkaidó leginkább raguk és levesek, tehát szószos ételekben érvényesül jól, sütve viszont  kiszárad, emellett pedig egyik fő erénye, hogy nem kell megtisztítani. Én mondjuk a sonkatököt sem szoktam megpucolni, ha megsütöm…

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

SONKATÖK FŰSZERSZERES DIÓMORZSÁVAL

Hozzávalók 4 főre

  • 80 dkg sütőtök, megtisztítva és vékony szeletekre vágva
  • 4 evőkanál tisztított vaj vagy kókuszolaj
  • 2-2,5 teáskanál só
  • 4 evőkanál darált dió
  • 4 evőkanál zsálya, friss felaprítva vagy szárított összemorzsolva
  • 2 evőkanál kakukkfű, friss vagy szárított levelek
  • 2 kezeletlen/bio citrom héja, frissen lereszelve
  • 1 citrom kifacsart leve
  • 2 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
  • 2 dkg friss gyömbér, lereszelve
  1. A sütőtök szeleteket terítsük szét egy sütőpapírral kibélelt tepsin, majd kenjük be tisztított vajjal vagy kókuszolajjal.
  2. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra.
  3. A darált diót keverjük össze a fűszerekkel: sóval, zsályával, kakukkfűvel, a citromhéj felével, fokhagymával és gyömbérrel.
  4. A sütőtök szeleteket vastagon takarjuk be a fűszeres diómorzsával, majd süssük 25-30 percig.
  5. Tálaláskor szórjuk meg a másik citrom lereszelt héjával és locsoljuk meg citromlével.

Tálalás:

Jól illik hozzá egy szelet párolt hal, főtt gabona vagy tisztított vajon készített gomba.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS FINOMAKAT EGYENEK!

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This