VIRÁGTEA – tavaszi frissesség és nyugalom a csészékből – 5 hozzávalóból 10 perc alatt

2018. március 09. | Receptek

A virágokból készült finoman aromás teák rendkívül szépek, illatosak és kifinomultak. 

A virágok teaként elkészítve pontosan úgy hatnak, amilyenek: finoman, szépen –  oldják a feszültségeket, megnyugtatják a Szellemet (Shen) és az elmét. Ezek a hatások tavasszal különösen nagyon jótékonyak, mivel ilyenkor a máj mindig érintett, és a stressz és a feszültségek kialakulásáért elsősorban a Máj diszharmoniája felelős.

A tavasz az elemek közül a Fa Elemhez tartozik, a Máj és az Epehólyag pedig ugyancsak Fa Elemű, ezért nem csoda, ha mindenki a máját igyekszik rendezni a tavasz beköszöntével.  A teaként elkészíthető virágok körül a jázmin, a levendula és a rózsa egyaránt nyugtatja a Szellemet (Shen), oldja a depresszió szorítását, ingerültség, feszültségek, zavarodottság, félelmek, alvásproblémák estén nyugtató hatású.

A bécsi barátnőm, Pascale születésnapját ünnepeltük 2 hete, amikor mesélt egy 2018-as teakeverékről. Pascale évekig a padtársam volt Bécsben azon a képzésen, ahol az 5 Elemes táplálkozás sajátosságaival, és a Hagyományos Kínai Gyógyászat diagnosztikai módszereivel, szindrómáival és kezelési lehetőségeivel ismerkedtünk meg. Nemrég egy előadáson jegyezte fel a 2018-as tea receptjét.

Az előadást Florian Ploberger tartotta, aki egyike azoknak a gyógynövényszakértőknek, akik nem kisebb feladatra vállalkoztak, mint hogy besorolják a nyugati gyógynövényeket a Hagyományos Kínai Orvoslás szindrómái alá. Több könyve is megjelent erről  a témáról, én magam is ezeket használom többek között a gyógynövények, fűszerek hatásainak ismertetésekor.

A nyugati gyógynövények besorolásával, és hatásmechanizmusaik megismerésével lehetővé válik, hogy a környezetünkben termő növényeket használjuk, és ne legyünk ráutalva a kínai gyógynövényekre.

Ez nagyon izgalmas! A besorolás és gyakorlati alkalmazás nehézsége az, hogy hiányzik az a 3000 évnyi tapasztalat, amit a kínai gyógynövények használata során már megfigyeltek, begyűjtöttek. Így most ezt a tapasztalatot nekünk kell összeszednünk.

Ploberger egy olyan keveréket állított össze 2018-ra, ami nyugtatja és kitisztítja a Szellemet (Shen) és az elmét, emellett pedig segít a rosszkedv, depresszió és a zavarodottság rendezésében.

Van benne rózsa, jázmin és levendula is… Nagyon mulatságosnak találtam, amikor Pascale mesélt a keverékről, és megmutatta, illetve megkóstoltuk, hogy sokféle virág szerepel benne, ami nem csak gyönyörűvé varázsolja a teakeveréket, de nagyon finommá is. Azon mulattam magamban, hogy ösztönösen elkezdtünk év elején virágokból és citrushéjakból teát készíteni, amit általában esti teaként fogyasztunk.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

RECEPT

Az én keverékem változó, de mindig van benne

 • valamilyen virág, általában kétféle: rózsa, levendula, narancsvirág vagy jázmin
 • bio citrushéj: mandarinhéj általában, vagy ha az nincs, akkor citromhéj
  • ezt itthon szárítom, egyszerűen felszeletelem a citromhéjat vékony csíkokra, a mandarinhéjat pedig kisebb darabokra tépkedem. A citrusok levét ízesítésre használom, nem magában esszük, mert nagyon hűt, ami hideg időben nem előnyös.
 • menta, zsálya, csalán vagy citromfű

 

Egy lehetséges keverék a mi házipatikánkból:

 • 3 gramm rózsabimbó
 • 1,5 gramm levendulavirág
 • 3 gramm bio mandarinhéj vagy citromhéj
 • 3 gramm cickafark
 • 3 gramm menta (én zöldmentát használok, amit a kertben szedek, de használhatsz bármilyen mentát, amit szeretsz) vagy citromfű

2018-as teakeverék Florian Plobergertől

 • 1,5 gramm jázmin
 • 3 gramm rózsabimbó
 • 3 gramm levendula
 • 3 gramm kurkuma
 • 3 gramm angelikagyökér
 • 3 gramm mandarinhéj
 • 3 gramm cickafarkfű
 • 1,5 gramm édesgyökér

A tea elkészítése:

 1. Egy tálkában keverd össze a növényeket, és tedd egy hőálló üvegbe, ami legalább 7 dl-es.
 2. Forralj vizet, és öntsd fel a teakeverékedet 5-7 dl forró vízzel.
 3. Hagyd állni lefedve 10 percig, majd szűrd le, és 2x elosztva idd meg a nap folyamán.

Fogyasztása:

A főzetet 2 hétig naponta fogyaszd, majd hagyj 2 hét szünetet a testednek. Utána újból ihatod 2 hétig.

Beszerzés:

A nagy kérdés ilyenkor mindig, hogy honnan szerezzünk be jó minőségű alapanyagokat. Jó minőségű damaszkuszi rózsabimbót a Flying Bird Teaházban vehetsz. Ebben a pillanatban jázminvirágot sajnos nem tudom hol lehet venni. A teaházasokat majd nyaggatom…:) Minden más hozzávalót egy jól felszerelt bioboltban megtalálsz.

A tea elkészítése:

 1. Egy tálkában keverd össze a növényeket, és tedd egy hőálló üvegbe, ami legalább 7 dl-es.
 2. Forralj vizet, és öntsd fel a teakeverékedet 5-7 dl forró vízzel.
 3. Hagyd állni lefedve 10 percig, majd szűrd le, és 2x elosztva idd meg a nap folyamán.

Fogyasztása:

A főzetet 2 hétig naponta fogyaszd, majd hagyj 2 hét szünetet a testednek. Utána újból ihatod 2 hétig.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This