TÁPLÁLÓ REGGELI 2. – Zöldségleves főtt barna-rizzsel

2016. február 09. | Receptek

Egy korábbi posztban elkezdtem a tápláló reggelik összetételéről és formáiról írni, ezt a sorozatot szeretném most folytatni. Az első részben az jó emésztés és a reggeli kapcsolatáról volt szó, illetve a tápláló reggelik egy formáját mutattam be, mégpedig egy mákos köleskása formájában. 

A számunkra legmegfelelőbb reggeli megtalálásával sokat tehetünk az emésztésünkért. Sok esetben a nem megfelelő vagy hiányzó reggeli okozza a napközben hirtelen megjelenő édességvágyat például, de sok más kellemetlenség is megszüntethető egyszerűen azáltal, hogy reggelizünk, mégpedig azt, ami nekünk a leginkább megfelel.

A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) az emésztésért felelős Lép és a Gyomor funkciókört röviden Középnek is nevezi. A testünk megfelelő táplálásával ezt a Közepet erősítjük. A Lép és a Gyomor reggel 7 és 11 között a legaktívabb, ezért testünk ez idő alatt tud a táplálékból a legtöbb tápláló energiát meríteni. Hogyan?

Találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb reggelit!

Keressük meg, ami a legjobban ízlik, és amitől a leginkább jól érezzük magunkat, és legfőképpen legjobban táplál minket!

Az előző bejegyzésben - amit a fent megadott linken találtok - az édes reggeliről írtam. Most viszont a reggeli egy másik formáját szeretném bemutatni. Talán ez tűnik első ránézésre a legfurcsábbnak, és az ázsiai utazások során is sokat számára ez a legidegenebb. Nekem ez a kedvenc reggelim - ha nem éppen tisztítókúra van, akkor 1 főtt vagy buggyantott tojás kerül még a levesbe…

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Zöldségleves főtt barna-rizzsel és csírákkal

Hozzávalók 1 főre

Elkészítési idő: 10 perc (előre elkészített alaplével és előre megfőzött barna-rizzsel)

  • 4 dl alaplé
  • 3 evőkanál főtt barna-rizs
  • 3 evőkanál mangóbabcsíra vagy bármilyen más csíra
  • 3 szem borókabogyó
  • 1/2 teásaknál római kömény, frissen őrölve
  • 10 szem koriander, frissen őrölve
  • fél teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 kisebb sárgarépa, meghámozva és szeletelve
  • 5 dkg kelbimbó
  • kevés só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanálnyi friss zöld-fűszer
  1. Melegítsük fel az alaplevet, tegyük bele a fűszereket. Főzzük fel.
  2. Tegyük bele a zöldségeket, főzzük 4-5 percig - a zöldségek főjenek meg, de maradjanak roppanósak.
  3. Tegyük bele az utolsó 12- percre a mangóbabcsírát.
  4. Közben egy tányérba tegyük ki a barna-rizst, szedjük rá a forró levest a zöldségekkel.
  5. Locsoljuk meg olajjal, ízesítsük citrommal és szórjuk meg zöld-fűszerekkel.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This