SZÍNES ZÖLDSÉGSZALAGOK, SZÍNES NYÁRI ÉLMÉNYEK – 9 összetevő – 30 perc alatt

2017. július 28. | Receptek

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 
- 20 perc

FŐZÉSI IDŐ: 
- 10 perc főzés

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

 

Te mivel töltöd a nyarat? A legtöbben nyáron leeresztenek, utaznak, pihennek, kikapcsolnak. Kilépnek az életükből, hogy aztán friss szemmel és lendülettel folytatni tudják ott, ahol abbahagyták. Én emellett szoktam más módokon is kilépni, aminek elsősorban az a célja, hogy ne ugyanott folytassam, ahol abbahagytam. Ez a lazulós időszakot arra használom, hogy tudatosítsam a szokásaimat, felülvizsgáljam a létjogosultságukat, és változtassak rajtuk, ha szükséges.

Az egyik ilyen szokás, amit találtam, és változtatni szeretnék rajta: minden fontosabbnak tűnik mint a blog írása, pedig ez az egyik kedvenc tevékenységem. Leginkább összetettsége miatt szeretem: írás, fotózás, főzés, az alapanyagok vizsgálata, új receptek felfedezése, új alapanyagok kipróbálása. Ezzel a cikkel szeretnék egyúttal egy olyan formát találni a blogbejegyzéseknek, amit a megújuló felületen is fogok használni. Rendszeres, szezonális receptekre lehet számítani, egy megújult és jól használható felületen. Ha van olyan téma, alapanyag, aspektus, ami érdekel, és szeretnéd, hogy írjak róla rendszeresen, kérlek kommentben írd meg, és igyekszem beilleszteni…

A másik szokásom, amit minden évszakban bevezettem, és most sem fogok változtatni rajta: a szezonális tisztítókúra. Ilyenkor lecsupaszítom az étrendemet, és csak néhány szezonális alapanyagot tartok meg.  Mindeközben nem éhezünk ilyenkor, hanem olyan egyszerű ételeket eszünk, mint amilyen az alábbi saláta is. Ez a saláta a nemsokára kezdődő nyári tisztítókúra 30 receptjének egyike, és jól mutatja, hogy nem koplalókúrát csinálunk ilyenkor, nem is diétázunk. Egyszerűen eszünk, szezonális hozzávalókat használva, kizárva az állati eredetű alapanyagokat, a cukrot, az alkoholt, a búzát, és még néhány nyálkát termelő ételt. Kicsit olyan ez, mint amikor az ember visszamegy a rajtvonalhoz, és újra indítja az egész rendszert. Nagyon sokat segít abban, hogy ne a szokások alakítsák az étrendünket, hanem a valós igényeink. Ilyenkor ugyanis a test sokkal egyértelműbben jelzi, hogy mire van szüksége valójában.

Alapanyagok

A cukkini igazi nyári alapanyag, ami ráadásul olcsó, semleges ízű, szinte mindenki szereti. Frissítő hatású, hűt, oltja a szomjat, táplál, és mindeközben nem telít el. A sárgarépa a zöldségek között egy igazi joly joker, hiszen egész évben az egyik leggyakrabban használt alapanyagunk. Ennek az az oka, hogy táplálja a testet, az emésztőrendszert, az immunrendszert és a Vért. Könnyen emészthető, így a magas ásványi anyag és vitamin-tartalma könnyen beépül a testbe. Az alga sokak számára talán idegen lehet, pedig egy nagyon hasznos alapanyag. Ha szereted, mindenképpen építsd be az étrendedbe, mert méregteleníti a testet, oldja a nyálkát, táplálja a Vért. Ha nem szereted, a recept végén találsz tippet, hogy mivel helyettesítsd.

→ Az alapanyagok hatásairól a Hagyományos Kínai Orvoslás szemszögéből a recept után olvashatsz.

 

Saláták nyáron

Mi a saláta valójában? Legtöbbször a hasonló nevű leveleket értjük alatta, netán nyers zöldségek keverékét. Pedig Váncsa István is rámutatott, hogy saláta igazából bármi lehet, amit a készítője annak szán: „A „saláta” szó igazából semmit se jelent. A saláta szó e tekintetben a „műalkotás szóval rokon. Az esztétika mai állása szerint műalkotás az, amit a készítője annak szán. Ugyanígy saláta az, amit a készítője annak, tekint. A legkedvesebb salátám Lisszabonból és környékéről származik, úgy hívják, saladinha de couratos. […] A „couratos” szalonnát, közelebbről bőrös zsírszalonnát jelent. A saladinha de couratos tehát azt jelenti, hogy szalonnasalátácska.” A teljes esszét online itt tudod elolvasni a salátáról – nagyon szórakoztató, mindenképpen érdemes –: http://www.lakomakonyvek.hu/old_essay-Salata.php

Itt most azért nem szalonnát abálunk, hanem zöldségeket vegyítünk egybe, és készítünk belőle színes, nyári, könnyű fogást. A nyers salátalevelek és hozzávalók helyett roppanósra pároljuk az alapanyagokat, hogy az emésztés számára megkönnyítsük a munkát. Ha nyáron is ügyelsz rá, hogy a sok nyers zöldség és gyümölcs mellett rendszeresen kerüljön párolt és főtt étel is a tányérodra, akkor ősszel sokkal nagyobb eséllyel úszod meg a megfázásokat és a náthát. Ennek egyszerű oka, hogy az emésztőrendszert nem hűtöd le teljesen a kizárólag nyers ételekkel.

Tipp nyárra

Törekedj rá, hogy meleg időben is kombináld az ételeket és a különféle hatású alapanyagokat a táplálkozásodban. Főétkezésekkor kombináld a hűtő alapanyagokat (uborka, paradicsom, joghurt, mozzarella, legtöbb gyümölcs pl.) semleges vagy melegítő alapanyagokkal (fűszerek, gabonák pl.), vagy párold illetve főzd meg, hogy ellensúlyozd a hűtő hatásukat.

 

 

ALAPANYAGOK HATÁSA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI ORVOSLÁS SZERINT:

  • A cukkini frissítő hatású. édes-keserű ízű alapanyag, mely hűti a Hőséget és tonizálja a Qit. Hatását párolva fejti ki. A tünetek és betegségek közül elsősorban a magas vérnyomást, savas gyomor problémáit, a gyomor nyálkahártyájának gyulladását, és a vércukor-ingadozást enyhíti.
  • Sárgarépa semleges hatású, édes ízű alapanyag, elsősorban a Vér és a Qi tonizálására használjuk. Hatását elsősorban párolva és főzve fejti ki. Olyan tünetek enyhíthetők általa, mint a puffadás, emésztési problémák, immunrendszer gyengesége, gyakori megfázások, száraz szemek, száraz bőr és nyálkahártyák, homályos látás.
  • A nori-algát legfőként sushi készítésekor használják. Ez szinte az egyetlen olyan algafajta, amit nem kell áztatni vagy főzni, mielőtt használnánk, én ezért szoktam gyakran bevetni. Elég apróra felvágni, és máris belekeverheted az elkészült ételbe. Ha szeretnéd kicsit intenzívebbé tenni az ízét, szárazon át is piríthatod kicsit. Így járnak el a sushi készítésekor is.
  • Hatását tekintve hűtő, és elsősorban a Nyálka és a Nedvesség oldására és átalakítására használjuk a Hagyományos Kínai Orvoslásban. Itt elsősorban olyan típusú betegségekre illetve tünetekre érdemes gondolni, mint a duzzanatok, köszvény, lipóma, daganatok, szemölcs, magas vérnyomás, köhögés nyálkával, túlsúly, cellulitisz, magas koleszterinszint. Mindemellett nagyon jól használható az algák többsége méregtelenítésre, és a Vér táplálásra (száraz bőr, vérszegénység, száraz és töredezett haj, töredező körmök, látásproblémák).

A receptek használata és az alapanyagok hatásainak ismertetése nem orvosi céllal történik, hanem az egészséges és tudatos táplálkozást kívánom segíteni általa. A leírásban szereplő javaslatok nem helyettesítik a személyes állapotfelmérést, és az orvosi kezelést!

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

 

SÁRGARÉPA-CUKKINI SALÁTA ALGÁVAL

Elkészítési idő:
  • előkészítés: 20 perc
  • főzés: 10 perc
Hozzávalók 2 adaghoz főételként, 4 adaghoz köretként
  • 3 közepes (15 dkg) sárgarépa, alaposan megmosva és egy erős kefével ledörzsölve
  • 1 db közepes (15 dkg) cukkini
  • 2 dkg alga – itt 1 nori-lapot használtam, amit ollóval vékony csíkokra vágtam, de bármilyen más algafajtát használhatsz, amit szeretsz
  • 2 dkg friss gyömbér, vékony csíkokra vágva
  • 5 dkg napraforgómag, szárazon megpirítva
  • 1 evőkanál jó minőségű, hidegen sajtolt olívaolaj
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé vagy limelé
  • 1 nagy csokor zöldfűszer vegyesen, ízlés szerint min. 2-3 féle: korianderzöld, petrezselyemzöld, menta, bazsalikom
  • teáskanálnyi só
ELKÉSZÍTÉS
  1. Ha használsz algát, akkor a nori lapot egy ollóval vág félbe, és aztán szeleteld fel vékony csíkokra. Egy forró serpenyőben pár perc alatt pirítsd meg, közben folyamatosan rázogasd. Tedd félre.
  2. A sárgarépát alaposan mosd meg, tisztítsd meg, ha szükséges, vagy egy erős kefével dörzsöld alaposan tisztára. Egy zöldséghámozó segítségével vágd vékony hosszúkás, széles csíkokra.
  3. Egy vastag falú serpenyőben kevés vízen, fedő alatt párold a sárgarépát a gyömbérrel és a felével 3-4 percig.
  4. A cukkinit mosd meg, és a répához hasonlóan vágd zöldséghámozóval vékony szeletekre.
  5. Tedd a sárgarépához a cukkinit, és fedő alatt párold további 2-3 percig közepes lángon. A kevergetéssel vigyázz, ne törd össze a zöldségeket.
  6. Összeállítás: Egy nagy tálban óvatosan keverd össze a zöldségeket az algával, a napraforgómaggal, az olívaolajjal, citromlével, olívaolajjal. Ha szükséges, sózd meg.
  7. Tálald langyosan.
TIPPEK

Ha nem szereted az algát, használj helyette valamilyen más sötét színű alapanyagot a színek kiemeléséhez. Jól illik ehhez a salátához a fekete lencse, a vadrizs, a fekete szezámmag például.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This