MARRAKESH, avagy miért isznak édes mentateát a sivatagban?

2018. szeptember 09. | Receptek

Olyan helyekre szeretek a legjobban utazni, ahol nagyon más a kultúra. Ilyenkor ki kell lépnem a saját, jól megszokott közegemből, és egy teljesen más környezetre kell ráhangolódni. Ilyen helyeket sokszor nem értjük, hogy mi miért történik, de számomra ez nem csupán nagyon szórakoztató, hanem nagyon jó kikapcsolódás is. Ilyenkor ugyanis belemerülök az engem körülvevő világba, és nem foglalkozok az otthon hagyott dolgokkal.  Ez rendkívüli módon kikapcsol, ellazít. Eltávolodok az otthonhagyott problémáktól, feladatoktól, és egy teljesen más világba merülök el. Ezért szeretek Ázsiában is utazni. Ezúttal csak egy rövidebb kiruccanásra volt lehetőségünk, ezért egy olyan célpontot választottunk, ahová már régóta vágyom: Marrakesh, marokkó egyik érdekes nagyvárosa.

Az élményeimet témákra bontottam, és ezek mentén mesélek. Igyekzetem olyan érdekességeket összegyűjteni, amiket érdemes mindenképpen neked is kipróbálnod, ha Marrakeshben jársz. Az élmények mellé a kulináris kalandokba beleszőttem az 5 Elemes magyarázatokat is, mert így láthatod, hogy érdemes megérteni a szabályokat és mozgatórugókat, mert ezeket minden helyzetben használni tudod. 

MAROKKÓI MENTATEA

A tea itthon is a hétköznapjaink szerves része. Rendszeresen iszunk gyógynövényteákat - szezonális és problémaspecifikusan válogatva -, kínai teákat és japán zöldteákat egyaránt. Marrokóban a helyi specialitásra így könnyen rákkattantunk, és minden nap ittunk mentateát. A marokkói mentatea azonban sokkal összetettebb mint gondoltam. Sokan kizárólag arra térnek ki, hogy nagyon édes. Pedig amellett, hogy nagyon édes, keserű és csípős is.

Hogy készül?

Egy nagyon erős mentateát készítenek kétféle szárított mentából – ettől lesz csípős –, amibe kerül kevés zöldtea – ettől lesz keserű -, egy nagy csokor friss menta - ettől lesz friss és üdítő -, és jó sok cukor - ettől nyilván édes lesz. Egy adag 2-3 csészényi, és gyönyörű kannákban szolgálják fel általában. Ebből naponta többször is fogyasztanak, és mi is így tettünk. A turistásabb helyeken megkérdezik, hogy kérsz-e bele cukrot, ami kedves dolog. Kértünk. Miért? Mert megértettük, hogy ezen az éghajlaton ez jó. A mentatea jól kifejezi, hogy a hagyományos ételek és italok mennyire tükrözik egy nép bölcsességét. Ha érted, hogy mit miért csinálnak, akkor már nem is csodálkozol annyira, hogy ennyire édesen isszák a teát, sőt, teljes mértékben érthetővé válik.

Milyen hatása van a mentatea összetevőinek?

menta: hűtő hatású, csípős ízű
  • szétoszlatja a Hőséget (alvászavarok, álmatlanság, epekő)
  • tisztítja a fejet és a szemeket - a hőség ezeket támadja, mert felfelé szál, nem csak egy szobában, hanem a testen belül is (kötőhártyagyulladás, fejfájás, láz…)
  • a hőség miatt felbukkanó vörös kiütéseket még inkább a felszínre hozza, így tisztítja és vezeti ki a testben rekedt belső hőséget

   zöldtea: hűtő hatású, keserű ízű

   • kifelé és lefelé vezeti a hőséget és a nedvességet (bélgyulladások, hasmenés …)
   • hűti a hőséget, és kivezeti a méreganyagokat (nyugtalanság, szomjúság, magas vérnyomás, lerakódások, méreganyagok felhalmozódása …)

    cukor:

    hűtő hatású, édes ízű

    • nedvesít, ami a száraz-meleg éghajlaton kifejezetten hasznos (száraz tünetek: tüdő, gyomor, bőr, száraz köhögés, száraz torok és száj, szomjóság, nyugtalanság…)
    • energiát ad kimerültség esetén

Ahogy látod a mentatea kifejezetten hasznos a száraz meleg éghajlaton, ugyanis hűt - akkor is, ha forrón iszod, mert az alapanyagok hatása hűtő hatású -, oszlatja és kivezeti a meleget, illetve nedvesít. Pont erre van szükség a száraz meleg éghajlaton. 

Számomra ez a legértékesebb: A TUDÁS, ami minden helyzetben segít eldönteni, hogy mit csináljak, illetve hogy reagáljak egy adott helyzetre (éghajlat, időjárás, betegségég, tetsi probléma). Ha tudom a „MIÉRTET”, akkor az eredményt is sokkal tudatosabban tudom befolyásolni. Ha Te is szeretnéd tudni, hogy hogyan hatnak az alapanyagok, és melyik évszakban mit érdemes enned, hogy ellensúlyozd az éghajlati hatásokat, akkor a havonta megjelenő 5 elem magazin alapanyag leírásaiból és receptjeiből megtanulhatod.

ÉTKEZÉS

Nagy meglepetésemre az ételek egyáltalán nem voltak olyan fűszeresek, mint amilyenre számítottam. Eddig valójában nem is igazán értettem, hogy miért olyan fűszeresek az ételeik. Hát nem azok! Sokkal inkább főtt és párolt alapanyagokkal találkoztunk. Az alapanyagok saját íze domborodik ki így ki, és ezek egészültek ki fűszeres szószokkal. Nagyon sok zöldség kap helyet egy-egy ételben vagy menüben, és előételként illetve köretként is sokféle kis szószt, zöldséget, olajbogyót kapsz. Jártunk úgy egy helyen, hogy a megrendelt főételt már nem bírtuk megenni, mert az előételek, és a „csak úgy” felszolgált saláták után a főétel rendesen kifogott rajtunk. Az ételeiket általában cserépedényekben (tajine) párolják, amit szabad tűzön készítenek el. Ugyanezen a grillen rengetegféle grillezett húst és halat is sütnek. Ezek mellé jár a sök saláta, szósz, olajbogyó, és fermentált (savanyított) zöldség - karfiol, olajbogyó, répa stb.

Kedvenceink Marrakeshben:

 • Naima Restaurant volt a kedvencünk, ami valójában egy kifőzde. A cementlappal kirakott pult mögött egy szép mosolyú néni főz isteni kuszkuszt. A kuszkuszt párolja, erre került levesben főtt csirke, sárgarépa, cukkini. Az egész tetejére pedig egy fahéjas-mazsolás hagymacsatni.
 • Fantasztikus halakat ettünk a Snack el-Bahriya nevű étteremben, ami úgy tűnt, hogy egy intézmény. Rengeteg helyi arc - családok, baráti társaságok - hatalmas adag halakkal, zöldségekkel, olajbogyókkal. A bejáratnál egy hatalmas halaspult, tele jégbe hűtött friss halakkal. Külföldi rajtunk kívül nem nagyon volt, és a pincér sem volt nagyon berendezkedve a külföldiekre. Angolul nem tudodtt, mi meg franciául nem beszélünk. Mutogattunk, és megértették, hogy mit akarunk. Rendeltünk egy előételt - tintahalsalátát -, és egy hal tajine-t. Erre kaptunk egy hatlamas adag eszméletlenül finom tintahalsalátát, 2 kis lencsesalátát, 2 csípős szószt, 2 paradicsomsalátát, sült padlizsán-salátát, 2 kis adag olajbogyót, pitát. Éhesek voltunk, de mire kihozták a hal tajine-t - ami eugyancsak fantasztikusan finom volt -, alíg bírtunk megmozdulni. nemhogy enni… A hal tajine egy hal kettévágva, rajta paradicsomkarikák, alatta és körülötte gyökérzöldségek, rajta pedig olajbogyó.
 • Rengeteg utcai árus van, a street food itt valóban az, ami: gyors, egyszerű, friss és finom.
  • a legjobbak:
   • főtt tojással töltött pita
   • grillezett csirke isteni lilahagymás paradicsomszósszal, olajbogyóval, pitával
   • húsnyársak
   • édességek, aszalt gyümölcsök
  • Van jó pár olyan hely is, ami egyértelműen a nyugati turistáknak van: újrafogalmazott marokkói fogásokkal, angolul beszélő személyzettel. Ezek közül a Nomad és az El Jardin a leghíresebb/legjobb. Az El Jardinban remek grillezett halat ettünk, és egy gyönyőrű régi palota belső kertjében fák alatt ettünk. Csicseregnek a madarak, és nagyon kedvesek a pincérek.
  • Egy remek hely, de mi sajnos zárva találtuk az Amal Center, ahol hátrányos helyzetű nőket képeznek. Az Amal Center konyhája remek házi marokkói konyha, nagyon olcsón. Nem csak éttermük van, hanem főzőtanfolyamokat is tartanak, amik gyorsan betelnek, így érdemes minél hamarabb foglani. A bevételt ráadásul az ott tanuló nők képzésére fordítják.

Marokkói reggeli: 

 • Na, erre vártam a legjobban, mert Egyiptomból emlékeztem a terülj-terült asztalkámra: olajbogyó, sült zöldségek, bab paradicsomszószban, tojás, saláta. Ehelyett európai reggelit kaptunk… Ajajaj, nem emlékszem, hogy mikor ettem ennyi kenyeret reggelire… Marokkói tojás nem volt. Mit volt mit tenni, ettünk vajas pitát, és később próbáltuk bepótolni a lemaradást….
  • a kávét lecseréltük forró vízre (csodálkozásJ)
  • narancslé – ilyen édeset mondjuk még életemben nem ittam
  • pita, péksütemény, croissant
  • vaj
  • lekvár, méz

ÉPÜLETEK, LÁTNIVALÓK, MÚZEUMOK

Bahia palota – egy csodás palota fantasztikus mozaikokkal, ablakokkal, faragott és festett oszlopokkal és mennyezetekkel. Lélegzetelállító.

Marrakesh Múzeum – első látásra és kívülről kifejezetten unalmas múzeumnak tűnik. Aztán belépsz a belső kertbe, és leesik az állad…

Jardin Majorelle Jacques Majorelle 1923-ban vette meg azt a kies pálmaligetet, amit a következő két-három évtizedben egy botanikus kertté alakított át, és itt építette meg a műtermét. 1980-ban Pierre Bergé és Yves Saint Laurent vette meg, hogy megmentse a teljes pusztulástól. Haláluk óta a Jardin Majorelle a Pierre Beré-Yves Saint Laurent Alapítvány tulajdonában és kezelésében van, és látogatható. A kert mellett érdemes megnézni a kerten belül lévő Berber múzeum fantasztikusan gazdag kiállítását és az Yves Saint Laurent múzeumot, ami zárva volt, amikor ott jártunk sajnos.

El Badi palota – a 16 században Ahmad al-Mandur szultán építette, mégpedig reprezentációs célra. Mára csak a romjai maradtak meg, de még így is nagyon érdekes.

La Maison de la Photographie - Az abszolút kedvenc múzeum! Három perc sétára volt a szállodánktól, így utolsó délelőttre hagytuk. Fantasztikusak a képek, mégpedig a fényképezés hőskorából – a 1880-as évektől az 1960-as évekig. A legfelső emeleten pedig egy dokumentumfilm sorozat fut, amit Daniel Chichault készített 1957-ben a Magas-Atlaszban tett körútja során. Eszméletlenül izgalmasak ezek a filmek, és érdemes külön 1-1,5 órát szánni rájuk. A tetőteraszon hangulatos kávézó, remek mentateával…:)

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

VÁSÁRLÁS, AVAGY A HÍRES PIAC

Na, hát mi nem vagyunk nagy vásárlók. Kifejezetten meg tudunk lenni nélküle, így a piacozós élményeink kicsit foghíjasok… Fényképeket azért csináltam.

GYÓGYNÖVÉNYBOLT

Egyrészt nagyon érdekes, másrészt tanulságos és izgalmas volt a gyógynövénybolt. Úgy döntöttünk, hogy fűszereket, argánolajat hozunk ajándékba a barátainknak és a családnak. A piacos minőségben nem bíztunk, ezért egy gyógynövényboltban vásároltunk. Ott a tulajdonostól megtudtuk, hogy ezek a boltok egyszerre több funkciót szolgálnak ki: árulnak fűszereket, természetes alapú kozmetikumokat (argánolajból, gyógynövényekből), növényi alapú festékeket, gyógynövényeket (gombákat, ásványokat, növényeket szárítva).

Ha valaki elmegy orvoshoz, és kiderül, hogy mi a baja, akkor választhat:

 • Elmegy egy nyugati típusú patikába, és gyógyszereket vesz a receptre, amit az orvostól kapott.
 • Elmegy egy ilyen gyógynövényboltba, és a problémája alapján gyógynövényeket adnak neki.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This