ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ:
- 15 perc
FŐZÉSI IDŐ:
- pirítás: 2 x 5perc; párolás: 20 perc
HALAK AZ ÉTRENDÜNKBEN
A halak húsa fontos fehérjeforrás, és nagy előnyük, hogy könnyebben emészthetőek, mint a húsok. A fehérjék mellett a halak húsa gazdag esszenciális zsírsavakban, illetve magas a B- és D-vitamin tartalmuk is. Ha a halak ásványianyag- és nyomelem összetételét nézzük, akkor elsősorban a magas kálium és szelén tartalmát érdemes kiemelni.
- A HKO szemszögéből tekintve a halakra, azt mondhatjuk, hogy a halak édes és sós ízűek, a hőhatásuk pedig semleges.
- Elsősorban a Qi-t táplálják, emellett fontos forrásai a Vérnek, Yinnek egyaránt, illetve hatékonyak a Nedvesség és a Nyálka kivezetésében.
- A Föld Elemű szeveinket - a Lépet és a Gyomrot - a, illetve a Veséket táplálják.
- A hidegebb vizű tengerek és az Atlanti-óceánban halászott halak elsősorban a Yin, illetve a Vese Yin táplálására szolgálnak, míg a melegebb vizű tengerekben halászott halak inkább a Qi-t, a Vért és a Vese Yangot tonizálják.
- A vadon élő hideg vizekben élő halak húsa gazdag omega-3 zsírsavakban.
- A halak húsa az enyhén sós ízük és a Nedvességet kivezető hatásuk miatt általánosan a Víz Elemhez sorolhatók. Attól függően, hogy milyen halról van szó a hőhatása, íze és hatása differenciálódik.
HOL VEGYEK HALAT?
Nagyon nehéz kérdés a halvásárlás ma Magyarországon. Az egész országban jóformán egy hely van, ahol tényleg megbízhatóan lehet friss és jó minőségű halakat kapni, ez pedig a Budaörsi halpiac. Tudom, tudom. Én magam sem jutok el oda, mert onnan, ahol lakom - Diósjenő - Budaörs több mint 100 km-re van, és nettó 2,5 óra lenne oda-vissza az út. A piacokon azért gyakran van halas, ahol érdemes szétnézni, és a Metro is jó forrás. Vannak még ugye a pisztrángtelepek Lillafüreden és Szilvásváradon - itt is jó minőségű, friss halakat lehet kapni, illetve ők is szállítanak kisebb-nagyobb boltoknak. A legjobb, ha a környezetedben tájékozódsz, és a számodra legmegnyugtatóbb megoldást választod.
HOGY KÉSZÍTSEM EL?
A halak húsa általában nem masszív, ezért gyorsan elkészülnek, viszont könnyen romlanak is. Csak friss halat vegyél, és frissen elkészítve fogyaszd!
MILYEN HALAT EGYEK?
A halak hatása fajtánként változik. Számunkra itt Magyarországon az édes vízi halak a legkönnyebben elérhetőek, azok közül is a pisztráng, a harcsa, fogas és a ponty a leggyakoribb.
PISZTRÁNG:
melegítő hatású, édes ízű hal
- táplálja a Qit: étvágytalanság, lágy széklet, erőtlenség, légszomj
- tonizálja a Yangot: kimerültség, gyakran fázol, illetve fázik a lábad
- gyakori fogyasztása kiütéseket, viszketést okozhat
- fő hatásterülete: Lép, Gyomor, Vese, Tüdő
PONTY:
semleges hatású, édes ízű hal
- kivezeti a nedvességet és a nyálkát: ödéma, duzzanat
- táplálja a Qit: ödéma, köhögés, asztma
- fő hatásterülete: Lép, Gyomor, Vese, Tüdő
FOGAS:
semleges hatású, édes ízű hal
- táplálja a Qit: étvágytalanság, ödéma, hasmenés, puffadás, inak gyengesége, gyenge csontok
- táplálja a Vért: fáradtság, levertség, energiahiány, soványság, vérszegénység, gyenge csontok, gyenge inak, gyenge izmok
- fő hatásterülete: Lép, Gyomor, Máj, Vese
FONTOS!
A bőrproblémákkal küzdőknek - piros foltok, ekcéma, gyulladások - érdemes vigyáznia jónéhány halfajtával: ponty, minden rákféle, hering, szent jakab kagyló, szardínia
A halak bőrének magas a purintartalma, ezért köszvény esetén, illetve magas húgysavértékek esetén ne edd meg a bőrét.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
RECEPT
PIRÍTOTT-PÁROLT ÉDESKÖMÉNY, HALLAL
Ha van olyan, hogy mennyei párosítás, akkor a hal és az édeskömény mindenképpen ilyet. A receptben pontyot használtam, de valójában bármilyen halfilével elkészítheted, amit szeretsz. Jól illene ide például a harcsa is.
Édesköményhez
- 1 közepes hagyma
- 2 evőkanál vaj
- 4 db kicsi / 35-40 dkg édesköménygumó
- ½ teáskanál ánizsmag
- 1 dl zöldségalaplé/víz/száraz fehérbor
- ½ teáskanál só
Szószhoz
- 5 dkg lilahagyma, megtisztítva és apró kockára vágva
- ½ dl szűretlen almaecet
- 2 evőkanál víz
- 1 teáskanál méz
- 1 evőkanál mustár
- ½ teáskanál só
- 4-5 szem frissen őrölt bors
- ½ dl olívaolaj
- 2-3 szál petrezselyemzöld, apróra vágva
Halhoz
- 4 db halfilé, itt ponty, de lehet harcsa is
- frissen facsart citromlé
- 3 evőkanál rizsliszt
- ½ teáskanál só
- 1 evőkanál tisztított vaj/kókuszzsír
Tálaláshoz
1 bio citrom frissen reszelt héja és frissen facsart leve
ELKÉSZÍTÉS
- Melegítsd elő a sütőt 200⁰C-ra.
- Az édesköményhez tisztítsd meg a hagymát, vágd ketté, és szeleteld vékony csíkokra. Az édesköménygumókat vágd négyfelé. Az édeskömény zöldjét tedd félre a díszítéshez a végén.
- Olvaszd fel a vajat egy olyan serpenyőben, amit utána be tudsz tenni a sütőbe. Az édesköménygumókat és a hagymát tedd a felolvasztott vajba, és az édeskömények vágott felét pirítsd meg 3-5 perc alatt enyhén barnára. Sózd meg, öntsd fel zöldségalaplével/vízzel/borral, tedd hozzá az ánizst, és tedd a meleg sütőbe fedővel 20 percre párolódni.
- Keverd össze a szósz hozzávalóit: az apróra vágott hagymát, az almaecetet, vizet, sót, borsot, mustárt, mézet, petrezselyemzöldet. Egy villával állandóan kevergetve lassan öntsd hozzá az olajat is, és keverd krémesre. Tedd félre.
- A halszeleteket vagy filéket sózd meg mindkét oldalukon, és csorgass rá citromlevet. Forgasd meg rizslisztben, és egy forró serpenyőben kevés zsiradékon süsd mindkét oldalán. Amikor beleteszed a serpenyőbe a halat, tegyél rá fedőt, és párolva pirítsd az első oldalán pár percig, majd fordítsd meg, és pirítsd meg a másik oldalát – most már fedő nélkül.
- Az édesköményt 20 perc után vedd ki a sütőből.
TÁLALÁS
Az édesköményt és a halt rendezd el a tányéron, vigyázva, hogy nehogy eltörjön hal. Reszelj rá citromhéjat, locsold meg citromlével, öntsd rá a szószt, és az édeskömény apróra vágott zöldjével díszítsd.
HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása