Zöld spárga aszalt paradicsommal és petrezselyemmel

2015. május 14. | Receptek

ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 10-15 perc

VEGÁN
GLUTÉNMENTES

Recept nyomtatása

Egész cikk nyomtatása

A spárga csak szezonban kapható, ezért ilyenkor érdemes rendszeresen venni és enni. A spárga enyhén keserű-édes, frissítő hatású zöldség. Magas víztartalma által táplálja a Testnedveket. Nagyon jól tisztít, elsősorban a vízkiválasztó rendszert élénkíti. Lefelé és kifelé vezeti a test energiáit, így remekül illik a tavaszi étrendbe.

Néhány tipp a spárga vásárlásához, előkészítéséhez és elkészítéséhez

  1. Csak friss spárgát vegyél, mert az öreg spárga keserű. A friss spárga ezzel ellentétben édeskés, és csak egy nagyon picit kesernyés.
    Ehhez vásárláskor csomagold ki, és nézd meg a szárát: ha száraz és fás, ne vedd meg. Ha friss és üde, akkor vizsgáld meg a hegyét is. Ha a hegye is szép friss és ép, akkor a kosaradba teheted.
  2. Vásárlás után minél hamarabb készítsd el.
  3. Tárolni úgy tudod a legjobban, ha egy hideg vízzel átitatott, majd kicsavart konyharuhába tekerd.
  4. A zöld spárgát nem kell tisztítani, elég ha a fás végét letöröd.
  5. A fehér spárgát zöldséghámozóval tudod a legjobban megtisztítani: a fás részét vágd le vagy törd le, és egy zöldséghámozóval vékonyan tisztítsd meg.
  6. Párolás: Egy vastag falú serpenyőben (tisztított) vajon megpárolhatod fedő alatt.
  7. Gőzben: Egy gőzbetétes lábasban vagy párolóban gőz felett meg is párolhatod. A párolási idő függ a spárga méretétől. % percenként ellenőrizd, hogy megpárolódott-e. A spárga nem puhára, hanem roppanósra párolódik - ezt vedd figyelembe, amikor ellenőrzöd.
  8. Sütőben is készítheted: miután megtisztítottad és megmostad, tedd egymás mellé egy tepsire, locsolj rá 1 evőkanáltisztított vajat, sószd meg és told 200 fokon a sütőbe 7 percre, grillfokozaton.

ZSENGE ZÖLDSPÁRGA ASZALT PARADICSOMMAL ÉS PETREZSELYEMMEL

Hozzávalók 4 főre főételként

  • 1 kg spárga, megtisztítva (Föld) - ha zsenge zöldspárgát veszel, akkor csak a fás részét kell levágni
  • 10-12 db aszalt paradicsom, vékony csíkokra szeletelve (Föld, Fa)
  • 4-5 ek jó minőségű olivaolaj (Föld)
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld (Fa), megmosva és felaprítva
  • 1 tk só (Víz)
  • fél citrom kifacsart leve (Fa) és reszelt héja (Tűz)
  • 10 szem frissen őrölt koriandermag (Fém)
  • 5 szem frissen őrölt (rózsa)bors (Fém)
  • 10 dkg dió, szárazon megpirítva (Föld, Tűz)
  • 15 dkg fetasajt / lágy kecskesajt (Tűz, Fém, Víz)

  1. Egy vastag falú lábasban fedővel lefedve kevés vízben vagy alaplében párold meg a spárgát 10 perc alatt.
  2. Az utolsó két percben dobd hozzá az aszalt paradicsomot, sózd meg.
  3. Öntsd rá a citromlevet, reszelj rá frissen citromhéjat.
  4. Fűszerezd még egy kevés frissen őrölt koriandermaggal és rózsaborssal.

Tálalás:

Szórj rá a petrezselyemzöldet, és tálald durvára vágott pirított dióval vagy néhány kanál főtt beluga lencsével.
Remekül illik hozzá a párolt jázminrizs vagy quinoa.
Ha teszel rá sajtot, akkor morzsold a tetejére.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGISMERJÉK AZ ALAPANYAGOK HATÁSAIT.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This