Zöldbab, -borsó , szárzeller shitake gombával és miszóval, akár mangalicaszalonnával

2014. augusztus 05. | Receptek

 

Régóta várja ez a recept, hogy mikor kerül sorra. Először akkor merült fel, amikor legutóbb hazatértünk Kínából tavaly tavasszal, aztán egy évvel később került elő újra a borsószezonban, majd most ismét. Úgy tűnik most állt össze minden feltétel hozzá: zöldbab, shitakegomba, miszó – és a nem vegák számára az újonnan felfedezett verőcei hentestől mangalicaszalonna.

Legutóbbi utunk során egy hónapot töltöttünk a dél-kelet kínai gasztronómia feltérképezésével. Shanghaiból indulvacsurogtunk dél-nyugat felé, és tapasztaltunk megdöbbenve, hogy ennek a régiónak az ízei nagyon hasonlítanak a magyar ízlésvilághoz. Sehol a Szecsuánból ismert fűszeres-csípős csilimánia, nincsenek különleges-egzotikus ízek: egyszerű harmonikus fogások jellemzik ezt a régiót, melyekben nagyon sokszor egyszerűen megpirítják a zöldségeket szalonnából kisült zsíron, kevés szójaszósszal fűszerezik, majd a szalonnával együtt szolgálják fel. Ezek az egyszerű, telt és laktató ételek inspiráltak, amikor elkészült a zöldbab/-borsó mangalicaszalonnával és miszóval illetve a vega változat shitake gombával. Használhatunk alapzöldségként szárzellert, de akár brokkolit is, attól függően mit találunk a konyhában. A kínaiak vágnak bele néhány karikányi friss csilit is, ami ad egy kis izgalmat a fogás teltségéhez, illetve némi fokhagyma is jót tesz neki…

 

A Longhu Shan egyik éttermében ettük a zöldbabot szalonnával

A szálloda éttermében, a földszinten vacsoráztunk a hosszú hegymászós séták után.

A hegymászások helyszíne

A Longhu Shan egyik eldugott kis szeglete. Nekünk meseszerű tájkép, másoknak a mindennapok helyszíne.

 

Ahogy látjátok ez egy sokrétű fogás: rengeteg emlék képe rakódik egymásra benne, amiben összemosódik Ázsia és Magyarország. Igazi kísérletre hívogató fogás, amit kedvünkre variálhatunk, attól függően, hogy mihez van kedvünk illetve mit nyújt éppen a kert/hűtő/piac/spájz – esetleg zöldségkosár.

 

Zöldbab, -borsó , szárzeller shitake gombával és miszóval, akár mangalicaszalonnával

Hozzávalók 4 személyre

 

  • 60 dkg zöldbab, megmosva és 5 cm hosszú darabokra vágva vagy 1 közepes szárzeller, megmosva és vékony csíkokra vágva vagy 40 dkg zöldborsó, kifejtve
  • 12 db közepesen nagy, szárított shitake gomba, 15 percre vízbe áztatva és felaprítva (az áztatóvizet fogjuk fel)
  • 1 ek sötét (hatcho) miszó, 1 dl vízzel kikeverve vagy 4 ek jó minőségű szójaszósz
  • 1 csokor friss zöldfűszer, leginkább petrezselyemzöld vagy koriander
  • 3 ek kókuszzsír (ha nem használunk szalonnát)

Ami még mehet bele:

  • 20 dkg mangalicaszalonna, kis kockákra vágva
  • 1 friss csilipaprika
  • 2-3 cikk fokhagyma, megtisztítva és vékony szeletekre vágva

 

  1. Olvasszuk fel a kókuszzsírt egy vastag falú serpenyőben vagy pirítsuk ki a szalonnát zsírjára. Ha kipirult a szalonna, vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.
  2. Tegyük bele a választott zöldséget: a zöldbabot/szárzellert/zöldborsót. Pirítsuk 2-3 percig magas tűzön, majd öntsük rá a gomba áztatólevét, és fedő alatt pároljuk 6-8 perc alatt roppanós-puhára.
  3. Ha használunk csilit és/vagy fokhagymát, ebben a fázisban keverjük bele, és kevergetve pirítsuk 3-4 percig.
  4. A gombát keverjük a zöldséghez, öntsük rá a szójaszószt vagy a vízzel kikevert miszót.
  5. Tálaláskor szórjuk meg friss zöldfűszerrel.

Tálalás: Tálalhatjuk jázminrizzsel főételként vagy grillezéskor illetve húsok mellé köretként egyaránt.

Pin It on Pinterest

Share This