Régóta várja ez a recept, hogy mikor kerül sorra. Először akkor merült fel, amikor legutóbb hazatértünk Kínából tavaly tavasszal, aztán egy évvel később került elő újra a borsószezonban, majd most ismét. Úgy tűnik most állt össze minden feltétel hozzá: zöldbab, shitakegomba, miszó – és a nem vegák számára az újonnan felfedezett verőcei hentestől mangalicaszalonna.
Legutóbbi utunk során egy hónapot töltöttünk a dél-kelet kínai gasztronómia feltérképezésével. Shanghaiból indulvacsurogtunk dél-nyugat felé, és tapasztaltunk megdöbbenve, hogy ennek a régiónak az ízei nagyon hasonlítanak a magyar ízlésvilághoz. Sehol a Szecsuánból ismert fűszeres-csípős csilimánia, nincsenek különleges-egzotikus ízek: egyszerű harmonikus fogások jellemzik ezt a régiót, melyekben nagyon sokszor egyszerűen megpirítják a zöldségeket szalonnából kisült zsíron, kevés szójaszósszal fűszerezik, majd a szalonnával együtt szolgálják fel. Ezek az egyszerű, telt és laktató ételek inspiráltak, amikor elkészült a zöldbab/-borsó mangalicaszalonnával és miszóval illetve a vega változat shitake gombával. Használhatunk alapzöldségként szárzellert, de akár brokkolit is, attól függően mit találunk a konyhában. A kínaiak vágnak bele néhány karikányi friss csilit is, ami ad egy kis izgalmat a fogás teltségéhez, illetve némi fokhagyma is jót tesz neki…
A Longhu Shan egyik éttermében ettük a zöldbabot szalonnával
A szálloda éttermében, a földszinten vacsoráztunk a hosszú hegymászós séták után.
A hegymászások helyszíne
A Longhu Shan egyik eldugott kis szeglete. Nekünk meseszerű tájkép, másoknak a mindennapok helyszíne.
Ahogy látjátok ez egy sokrétű fogás: rengeteg emlék képe rakódik egymásra benne, amiben összemosódik Ázsia és Magyarország. Igazi kísérletre hívogató fogás, amit kedvünkre variálhatunk, attól függően, hogy mihez van kedvünk illetve mit nyújt éppen a kert/hűtő/piac/spájz – esetleg zöldségkosár.
Zöldbab, -borsó , szárzeller shitake gombával és miszóval, akár mangalicaszalonnával
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg zöldbab, megmosva és 5 cm hosszú darabokra vágva vagy 1 közepes szárzeller, megmosva és vékony csíkokra vágva vagy 40 dkg zöldborsó, kifejtve
- 12 db közepesen nagy, szárított shitake gomba, 15 percre vízbe áztatva és felaprítva (az áztatóvizet fogjuk fel)
- 1 ek sötét (hatcho) miszó, 1 dl vízzel kikeverve vagy 4 ek jó minőségű szójaszósz
- 1 csokor friss zöldfűszer, leginkább petrezselyemzöld vagy koriander
- 3 ek kókuszzsír (ha nem használunk szalonnát)
Ami még mehet bele:
- 20 dkg mangalicaszalonna, kis kockákra vágva
- 1 friss csilipaprika
- 2-3 cikk fokhagyma, megtisztítva és vékony szeletekre vágva
- Olvasszuk fel a kókuszzsírt egy vastag falú serpenyőben vagy pirítsuk ki a szalonnát zsírjára. Ha kipirult a szalonna, vegyük ki a serpenyőből és tegyük félre.
- Tegyük bele a választott zöldséget: a zöldbabot/szárzellert/zöldborsót. Pirítsuk 2-3 percig magas tűzön, majd öntsük rá a gomba áztatólevét, és fedő alatt pároljuk 6-8 perc alatt roppanós-puhára.
- Ha használunk csilit és/vagy fokhagymát, ebben a fázisban keverjük bele, és kevergetve pirítsuk 3-4 percig.
- A gombát keverjük a zöldséghez, öntsük rá a szójaszószt vagy a vízzel kikevert miszót.
- Tálaláskor szórjuk meg friss zöldfűszerrel.
Tálalás: Tálalhatjuk jázminrizzsel főételként vagy grillezéskor illetve húsok mellé köretként egyaránt.