Teázzunk: menta-mate, friss csalán és a többiek

2015. május 13. | Receptek

Egy barátnőm készít mindig mate-mentateát, amikor meglátogatom. Nagyon megszerettem nála, és most már itthon is  készül. Neki nem csak a teát, hanem az angol nyelvű posztok korrektúráját is köszönöm.

Menta-matetea

1 ek mateteát és 2-3 ág friss mentát (vagy 1 ek szárított mentát) forrázzunk le ½ liter vízzel, és lefedve hagyjuk állni 10 percig. Szűrjük le, és szürcsöljük el…

Miért és mikor igyunk mate-mentateát?: Ha hajlamosak vagyunk néha a fejfájásra, akkor sokat segíthet, ugyanis hűt, lefelé irányítja az energiát, ami fejfájást okozhat. Rendkívül frissítő, élénkítő hatású, így akár kávé helyett is ihatjuk.

A csalántea pedig olyannyira frissítő, ha ilyenkor tavasszal friss csalánból főzzük. Sokkal üdítőbb, mint a szárított csalán: mintha zöldtea lenne, olyan finom, virágos ízek bújnak elő. Nem is gondolnánk, ha még nem kóstoltuk…

Miért és mikor igyuk?: A csalántea tisztító, vízhajtó hatású. Kifejezetten jót tesz tavasszal egy csalántea-kúra: igyunk naponta 2x2dl csalánteát két hétig.

Friss csalántea

Szedjünk friss csalánt valahol az erdő szélén: a felső 3-4 levelet csipkedjük le. Nem csíp, ha zacskót húzunk a kezünkre. 2-3 szál csalán forrázzunk le, és lefedve hagyjuk állni 2-3 percig. Szűrjük le, és üresen élvezzük.

Tipp: A leforrázott leveleket ne dobjuk ki, spenóthoz hasonlóan használhatjuk…

Pin It on Pinterest

Share This