SZAFTOS GYÜMÖLCSPITE – eperrel vagy szederrel

2015. augusztus 30. | Receptek

Egy gyors bejelentkezés, míg az ízletes és szaftos gyümölcsök szezonja tart. Bármilyen gyümölccsel nagyon finom ez a süti, tehát akár később is süthetjük, de egyértelműen a bogyósokkal, leginkább a szederrel a legjobb. És így különösen szép is. A pite tésztája kicsit hasonlít anyukám meggyes pitéjéhez – azt alakítottam át a barátaim kedvéért gluténmentesre. Búzaliszt helyett hajdina- és mandulaliszt került bele. A másik különlegessége, hogy teljesen cukormentesen készítem a tésztáját – a mézet melegen csorgatom rá, miután elkészült. Így a tésztája szaftos marad, és egyszerre édes, és közben valahogy mégsem. Nekünk az egyik kedvencünk lett az utóbbi hetekben.

A környékünkön rengeteg szeder terem, így a kutyasétáltatás sokszor egyszerre szedergyűjtés is. Sőt a házunk előtt is van két nagy bokor. Előfordul, hogy reggeli előtt kiugrok egy tálkával és leszedem a napi adagot… Remek móka!

Gyümölcspite

Hozzávalók egy 27 cm-es tortaformához/8 nagy vagy 10 közepes szelethez

  • 10 dkg hajdinaliszt (Tűz)
  • 8 dkg rizsliszt (Föld)
  • 10 dkg őrölt mandula (Föld)
  • 1 teáskanál sütőpor (Fém)
  • ½ teáskanál só (Víz)
  • 3 tojás szétválasztva, a fehérje felverve (Föld)
  • 1 teáskanál őrölt vanília (Fém) vagy 8 szem kardamom, frissen megőrölve (Fém)
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy kókuszolaj (Föld)
  • 1 bio citrom héja (Fém) és leve (Fa)
  • 3 dl/25 dkg görög vagy török joghurt vagy tejföl (Fa)
  • 50 dkg bogyós gyümölcs (szeder, eper, málna, meggy, áfonya vagy szilva)
  • 2 dl méz
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  2. Keverjük össze a száraz alapanyagokat: lisztek, sütőpor, só.
  3. A tojás sárgáját keverjük alaposan el a vaníliával, vajjal/kókuszolajjal, citrom héjával és levével, majd a joghurttal.
  4. A száraz alapanyagokat keverjük alaposan össze a tojásos keverékkel.
  5. Verjük fel a tojások fehérjét kemény habbá, majd óvatosan keverjük a lisztes masszához.
  6. A gyümölcsből tegyünk félre 10 dkg-t, amit később nyersen a sütire teszünk. A megmaradt gyümölcs felét keverjük a masszához.
  7. A masszát öntsük egy kivajazott tortaformába vagy szilikonformába.
  8. A gyümölcs másik felét szórjuk a masszára.
  9. Tegyük a sütőbe 40 percre.
  10. Miután megsült, melegen csorgassunk rá mézet, és szórjuk meg gyümölccsel.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

TUDJ MEG MÉG TÖBBET!

Tanuld meg, hogy melyik évszakban, hogyan jó étkezni. Készen kapsz hozzá minden tudást és receptet. Ilyen és ehhez hasonló, egyszerűen alkalmazható tudást találsz az 5 Elem magazinban.

Pin It on Pinterest

Share This