SÁRGABARCKOS DIÓTORTA – levendulával

2016. július 12. | Receptek

Anyukám múlt héten rózsabarackkal állított be hozzánk. Lekvárfőzésre készült. Anyukám lekvárjai - különösen a baracklekvár - valami eszméletlenül finomak, illatosak, szép narancssárgák, és nem édesek. A barackok annyira finomak voltak, hogy nem hagyhattuk, hogy csak lekvár készüljön belőle. Befaltunk egy adagot csak úgy, és gyorsan előkaptam a régen dédelgettet receptemet, amit még télen szemeltem ki, amikor a barátnőmtől karácsonyra Ottoleghi Plenty 2.-jét megkaptam ajándékba. Kicsit változtattam csak a recepten: a búzaliszt helyett hajdinalisztet használtam, a cukor mennyiségét pedig egyszerűen elfeleztem. Holnap kipróbálom teljesen cukor nélkül is… Szereztem a minap még 2 kg rózsabarackot, hogy készüljön pár üveg sárgabarackbefőtt is. Télen is jól fog jönni ez a recept. A dió-levendula-sárgabarack kombináció remek, érdemes kipróbálni. Legutóbb vendégségbe vittem, és úgy tűnt, hogy nem csak udvariasságból kérik a receptjét… 

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

DIÓS LEVENDULÁS SÁRGABARACKOS SÜTEMÉNY

26 cm-es kerek tortaformához

  • 10 dkg cukor
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 4 egész tojás
  • fél rúd vanília kikapart magjai
  • fél citrom frissen reszelt héja
  • csipetnyi só
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg hajdinaliszt
  • 1 csapott evőkanál levendulavirág
  • 60 dkg érett sárgabarack, megmosva és kimagozva

ELKÉSZÍTÉS

  • Melegítsd elő a sütőt 190⁰C-ra.
  • A cukrot keverd habosra a vajjal, majd keverd hozzá a tojást. Add hozzá a fűszereket: vanília, citromhéj, só, és keverd el alaposan újra.
  • Keverd a masszához a diót és a lisztet, majd a levendulavirágot.
  • Egy kerek sütőformát bélelj ki sütőpapírral, és önts bele a diós tésztamasszát.
  • A tetején rendezzd el a fél sárgabarackokat vágott felükkel felfelé, szorosan egymás mellett.
  • Tedd sütőbe 60 percre. Ellenőrizd egy fogpiszkálóval, hogy megsült-e. Ha esetleg nem, akkor tedd vissza a sütőbe még 10 percre.

Alapanyagok hatása a hagyományos kínai gyógyítás szerint

 

Sárgabarack

A sárgabarack édes-savanyú ízű gyümölcs. Táplálja a Vért, és ezért hatékony vérszegénység esetén. Ehhez nyáron a friss gyümölcsöt pároljuk meg, vagy az aszalt sárgabarackot főzzük meg egy kevés vízben és turmixoljuk le. Az így készült gyümölcsszószt kanalazzuk be. Ha aszalt sárgabarckot használunk, fontos hogy kénnel nem kezelt példányokat válasszunk. Ezt arról lehet felismerni, hogy nem olyan szép narancssárga a színük, hanem inkább barnás. A vérszegénység miatt kialakuló székrekedés esetén is nagyon jól alkalmazható ebben a formában. Más száraz állapotok esetén is bevethető: száraz bőr, torok, garat, szomjúság, tüdő, asztma és krónikus torokgyulladás estén.

Dió

A dió édes-keserű ízű, melegítő hatású. Táplálja a veséket, jól alkalmazható kimerültség esetén: szellemi és testi gyengeség, csökkent sebgyógyulás, légszomj, hideg lábak és derék, hátfájás,gyakori vizelés gyógyszere. A diót a sárgabarckhoz hasonlóan ugyancsak használják a vastagbél száraz állapotainak kezelésére, száraz széklet illetve székrekedéskor alkalmazható.

Levendula

A levendula frissítő, enyhén keserű-aromás növény. Nyugtató tulajdonsága miatt használják alvásproblémák, idegesség, feszültség esetén.

HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS TANULJANAK ÉS FEJLŐDJENEK.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This