Hétfőn lepakoltak egy nagy halom fát egy teherautóról a kertünk kellős közepén, és két esténk telt azzal, hogy bepakoljuk a terasz alá, ahol nem éri az eső. Fapakolás közben elgondolkodtam rajta, hogy most valójában a télre készülünk, és gondoskodunk róla, hogy a hideg napokon ne fázzunk. Ilyenkor tesszük el télre a zöldségeket és a gyümölcsöket is: befőttek, paradicsomszósz, aszalt paradicsom és aszalt gyümölcsök, szárított gyógynövények és fűszerek, levárok készülnek, és kerülnek be a spájzba. Télen aztán mindez nagyon jól jön. Gondoskodtunk a téli időszakról is. Előre gondolkodtunk.
- Te szoktál a nyári napsütésben előre gondolkodni?
- Mit teszel annak érdekében, hogy ősszel és télen is jól érezd magad?
- Az őszi és téli egészség megalapozása nyáron kezdődik.
- Tényleg! De hogyan is?
A NYÁR A FELTÖLTŐDÉS IDEJE
A nyári időszak az öröm, a meleg, a baráti együttlétek, a színes ételek, a vidám napok, a nyaralás ideje. Nyáron feltöltődünk: örömmel, napsugárral, ízekkel. Ugyanígy a kamrát is jó feltölteni - ha van hely, és lehetőség -, és eltenni a nyári színeket és ízeket üvegbe zárva a téli időszak szürkébb és kevésbé gazdag időszakára.
- Nyaralás: A nyár a pihenés ideje. Ilyenkor kilazulunk, kieresztjük a gőzt, és együtt vagyunk a szeretteinkkel. Ez nagyon sok energiát tud adni. Nem kell folyton az órát néznünk, időre odaérni valahová, feladatokat teljesíteni, mindig jól kinézni. Kicsit elengedhetjük magunkat, és lehetőnk olyanok, amilyenek vagyunk. Önmagunk.
- Napozás: A napozás nem igazán divatos mostanában, hiszen a magas UV-sugárzás miatt sok mellékhatása van. Ezzel együtt is érdemes a nap tápláló energiáját kihasználni a nyári időszak alatt, és feltöltekezni. Nem a csak a napra kifeküdni lehet ráadásul, hanem a szabad levegőn eltöltött idő is fontos.
- Örömök, baráti együttlétek: A feltöltődés sokszor nem csak fizikai szinten értendő, hanem sokkal inkább érzelmileg. A baráti és családi együttlétek, a vidám nyaralások ellazítják az idegrendszert. A nyári időszak a Tűz Elem ideje. A Tűz Elemhez a Szív tartozik, melynek egyik fő érzelme az öröm. Emellett minden érzelem megérinti a Szívet, így a harmonikusan eltöltött, örömteli napok kifejezetten jót tesznek a Szívnek, és ellensúlyozzák a stresszes időszakokat, a borongósabb és melankólikus őszi-téli időszakot.
- Nyári termés tartósítása, elraktározása - ízek, illatok, színek: A nyári befőzések ennek értelmében kifejezetten nagyon jó alapként szolgálnak a hidegebb időszakra. Elraktározzuk ilyenkor a melegséget, a nyári ízeket, színeket, illatokat, hogy télen tápláljanak minket.
Összhangban a belső ritmusoddal
8 hetes tanfolyam nőknek
Cikluskövetés az 5 Elemmel - erőforrások és kihívások a ciklusodban
1. RAKTÁRAK FELTÖLTÉSE ÉTRENDDEL
Bármennyire is nehéz nyáron az őszi és téli hidegebb és szelesebb időjárásra gondolni, mégis érdemes felkészülni rá. Ez nem máskor teheted meg, hanem ilyenkor - NYÁRON! Alapvetően befolyásolja ugyanis, hogy mennyire leszel kitéve az őszi hidegebb-nyálkás időjárának az, hogy most nyáron hogy étkezel. Összeszedtem három olyan alapvetően fontos irányelvet, amit érdemes szem előtt tratanod a nyári időszakban, hog y stabil legyen a szervezeted. Ha így teszel, sokkal kevésbé leszel kitéve a hidegnek, a szélnek és a szeszélyes időjárának.
2. EGYÉL RENDSZERESEN, ÉS NE ÖSSZEVISSZA NYARALÁSON/NYÁRON IS!
A reggeli-ebéd-vacsora a nyári időszakban sokszor sérül, mert sokat vagyunk úton, épp nincs idő rá vagy éppen a hőség miatt nem vagyunk éhesek. Sokszor pedig inkább csak bekapunk valamit, és nem helyezünk nagy hangsúlyt az étkezésekre. Pedig a rendszeresség stabilitást ad a testnek. Nem kell feltétlenül kiadós reggelikre, ebédekre vagy vacsorákra gondolni feltétlenül. A lényeg, hogy ne hagyd ki lehetőleg az étkezéseket, és rendszeresen egyél valamit.
- Reggelire ehetsz egy könnyű gyümölcskompótot nyers gyümölcsökkel keverve kölesgofrival vagy palacsintával, lecsót tojással
- Ebédre párolt zöldségeket sok friss zöldfűszerrel és hallal
- Vacsorára levest vagy főzeléket
3. NE HŰTSD LE AZ EMÉSZTŐRENDSZEREDET NYÁRON SEM!
A hőségben elkövetjük általában két hibát követünk el:
- kizárólag nyers ételeket eszünk - salátát, gyümölcsöket
- sok erősen hűtő alapanyagot fogyasztunk, és nem ellensúlyozzuk főzéssel, melegítéssel, melegítő alapanyagokkal. Ilyen erősen hűtő alapanyag például a görögdinnye, joghurt, paradicsom, uborka, jégbehűtött italok többek között.Nem arra kell gondolni, hogy ezeket nem jó fogyasztani. Szó sincs róla. Csodálatos nyári alapanyagok ezek, amik azért teremnek nyáron, hogy hűsítsenek minket a nyári nagy hőségben. VISZONT! fontos kombinálni ezeket az alapanyagokat főtt, párolt ételekkel, sok friss zöld-fűszerrel.
- a joghurtot használd szószként párolt zöldségekhez, húsokhoz, falafelhez, halhoz
- a paradicsomot szolgáld fel salátaként párolt zöldségek mellett, és tegyél bele bazsalikomot, hagymát (ha bírja a gyomrod).
- Az uborkát köretként edd főtt ételek mellett.
- A nyers salátákat köretként tálald főtt ételek mellett, és keverj hozzá friss zöld-fűszereket
- A nyers gyümölcsöket ne főétkezés helyett, hanem a főétkezések között edd meg.
4. ERŐSÍTSD A KÖZEPEDET!
A szezonális alapanyagokból készített ételek, a kevsebb hús, sok zöldség, sok friss zöldfűszer, a rendszeres étkezések, a tápláló meleg reggeli mind-mind olyan módszerek, amik stabilizálják a közepedet, és ezáltal harmonizálnak. Így az emésztésed sokkal jobban működik majd. A jó emésztés a jó immunrendszer alapja. Ha tehát rendezed az emésztésed működését, az őszre is felkészülsz egyben.