ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
SÜTÉSI IDŐ: 10 perc
VEGÁN,
MINDENMENTES
Még süt a nap és érik a paradicsom, de reggel és este már hűvös a szél, és őszi illatok terjengenek a levegőben. Bármennyire is nehéz elfogadni a nyár végét, mégis érdemes ilyenkor leállni a hűtő nyári étrendről, és jobban odafigyelni az emésztőrendszer melegítésére. Meleg reggelik, levesek, sült zöldségek, raguk kerüljenek ilyenkor az asztalra, és hagyd el a hűtő alapanyagokat, vagy kombináld őket melegítő fűszerekkel, esetleg párold meg őket. A nyáron jóleső dinnye, nyers uborka, paradicsom legyen inkább kiegészítés, nem pedig főszereplő. Még jobb, ha valamilyen formában megmelegíted. A dinnyét egyszerűen csak halaszd el jövő nyárra…;)
TÁPLÁLÓ MELEG REGGELI
A tápláló meleg reggeli minden évszakban fontos eleme az étrendünknek, minél hidegebb lesz az idő, annál inkább érdemes erre még inkább odafigyelni. A kásák sokak számára jelentenek jó alternatívát a hidegebb napokon, amelyből most egy olyan verziót szeretnék neked bemutatni, ami
- egész gabonából készül, ezért tápláló,
- áztatás után ugyanolyan gyorsan elkészül, mint a zabpehelyből készült kása, így a rohanós hétköznapokon is jó alternatíva lehet.
- krémes állagát ropogós pirított magokkal egészítjük ki, így van mit rágni benne,
- reszelt almával természetesen édesítjük és krémesítjük.
GABONÁK ÁZTATÁSA
A magyar konyhában nagy hagyománya van a hüvelyesek áztatásának főzés előtt, viszont a gabonákat általában egyszerűen csak megfőzzük. Pedig a gabonáknak is nagyon jót tesz az áztatás, mert sokkal könnyebben emészthetővé válnak.
Az áztatással aktiválódnak a gabonaszemekben lévő enzimek, melyek a semlegesítik a gabonában lévő fitinsavat, és a nehezen emészthető keményítők is elkezdenek így lebomlani. A fitinsavak semlegesítésére azért van szükség, mert blokkolják az ásványi anyagok felszívódását. A fitinsavak megkötik a kalciumot, magnéziumot, vasat és cinket, és ezáltal gátolják a felszívódásukat.
A gabonák áztatási ideje hasonló a hüvelyesekéhez, tehát 8 óra – erre szokták azt mondani a receptekben, hogy áztasd be egy éjszakára. Áztatáshoz használj állott csapvizet – fél óráig hagyd állni a pulton, hogy elpárologjon belőle a klór –, vagy tisztított vizet, és önts hozzá egy evőkanál citromlevet vagy szűretlen almaecetet. Egy tálban áztasd be a gabonát a citromlével vagy almaecettel elkevert vízben, és takard le egy tiszta konyharuhával. 8 óra áztatás után szűrd le, alaposan öblítsd át, és tedd fel főni tiszta vízben.
A hosszú áztatási idő elsősorban a hántolatlan és egész gabonaszemekre érvényes, mint amilyen az egész zab, barnarizs, hajdina, amaránt, quinoa, árpa. A hántolt gabonákat – fehér rizs, köles – is érdemes beáztatni néhány órára, de nem feltétlenül szükséges ennyire hosszan. A kölesnek is jót tesz a hosszú áztatás, a fehér rizst (jázminrizs, basmatirizs) viszont én mindig csak alaposan átmosom, és úgy teszem fel főni.
Nagy előnye a gabonák áztatásának a könnyebb emészthetőség mellett, hogy így sokkal rövidebb idő alatt főnek meg. Ez különösen a hántolatlan gabonák esetében tud sok időt spórolni. A 8 órára beáztatott barnarizs 30 perc alatt megfő, míg ha áztatás nélkül főzöd, akkor legalább 45-50 percre van szükséged.
KÁSAKEVERÉK EGÉSZ GABONÁBÓL
Ha előre összekeversz egy nagyobb adagot a száraz hozzávalókból egy üvegben, akkor este csak ki kell mérned az adagot, és beáztatni a lenti irányelvek szerint. Ehhez duplázd vagy triplázd meg a lenti mennyiséget a kölesből, hajdinából/amarántból, mazsolából, lenmagból, és egy üvegben keverd össze: dupla adagnál ez 20 dkg köles, 20 dkg amaránt/hajdina, 10 dkg mazsola, 4 evőkanál lenmag. Így lesz 8-10 vagy 12-15 adag előre bekevert kásakeveréked, amit este csak ki mérned. Egy adag kásához 7 dkg kásakeveréket használj felnőtteknél, gyerekeknek elég ennek a fele.
A nyolc kincs kása hagyományosan a kínai étrend része a mai napig, és elsősorban reggelire vagy desszertként fogyasztják. A hagyományos receptben a gabonák mellett hüvelyesek, aszalt gyümölcsök és olajos magok találhatóak. Én a hüvelyeseket kihagytam, és a mi európai ízlésünkhöz igazítottam a kása összetételét és ízesítését. A nyolc kincs ezúttal a köles, a hajdina, az aszalt gyümölcs, a lenmag, a tisztított vaj/kókuszzsír, a citrusok héja, a kardamom és a vanília. Ha nem szereted a nagyon édes reggelit, akkor ez így pont elég lesz neked. Ha édes szájú vagy, akkor nyugodtan csorgathatsz rá kevés mézet, mivel a méz táplálja a Qit.
Sokaknak az a baja a kásákkal, hogy krémes és nincs mit rágni benne. Ez a variáció is krémes, miközben van benne rágnivaló is. Különösen igaz ez akkor, ha a tetejére szórsz pirított magot és/vagy kókuszcsipszet.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
RECEPT
NYOLC KINCS KÁSA
Hozzávalók 4 személyre
Kásakeverékhez
- 10 dkg köles
- 10 dkg hajdina vagy amaránt
- 5 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs
- 2 evőkanál lenmag
Ázatáshoz
- 1 evőkanál almaecet/frissen facsart citromlé a gabonák áztatásához
Fűszerek
- ½ bio citrom, narancs vagy mandarin héja
- 3 szem zöld kardamom, frissen őrölve
- késhegynyi őrölt vanília
- pici só
Főzéshez
- 1 evőkanál kókuszkrém / 1 evőkanál tisztított vaj vagy vaj / 2-3 evőkanál kókusztej
- 1 alma, lereszelve
- 3 evőkanál pirított mag (napraforgó, mandula) vagy kókuszcspisz
- 3 teáskanál virágpor (elhagyható)
- 3 teáskanál méz (elhagyható)
Este az áztatáskor
A kölest és a hajdinát/amarántot keverd össze, és jó alaposan mosd át meleg vízben. Érdemes többször – kétszer-háromszor – átmosni, hogy a leszűrt víz „tiszta” legyen.
Egy befőttes üvegben áztasd be a köles-hajdina/amaránt keveréket 1 evőkanál almaecettel/citromlével min. 6-8 órára, leginkább egy éjszakára.
Ha kásakeveréket használsz, akkor abból mérj ki egy adagot, és azt áztasd be a fenti módon. 7 dkg számolj fejenként felnőttek esetében, és 4-5 dkg gyerekeknél.
Reggel főzéskor
Reggel öntsd le az áztatóvizet, mosd át újra a gabonát, és tedd fel főni kétszeres mennyiségű vízben. Tedd bele a főzés elején az aszalt gyümölcsöt, a lenmagot, és a fűszereket: a sót, a vaníliát, a kardamomot és a citrushéjat.
Főzd kb. 10 perc alatt lefedve közepes lángon puhára, ha közben elfő a víz, pótold.
Keverd bele a kókuszkrémet/tisztított vajat/vajat/kókusztejet. Főzd krémesre pár perc alatt.
Keverd bele a reszelt almát, és tálald.
A tetejére szórj pirított magokat, pirított kókuszcsipszet.
Tálalás és kombinációk
Tehetsz a tetejére párolt almát vagy kompótot, de akár nyers gyümölcsöt is.
Ha édesíteni szeretnéd még, akkor egy kevés mézet csorgass a tetejére vagy 1 evőkanál almaszószt is használhatsz.
Tipp
Keverj be egy nagyobb adagot a gabonából, mazsolából, lenmagból. Így este csak ki kell mérned belőle egy 7 dkg-os adagot személyenként, amit beáztatsz. Reggel leszűröd, majd felteszed főni.
HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása