ELKÉSZÍTÉSI IDŐ:
15 perc + 10 perc
GLUTÉNMENTES
TEJMENTES
A spárga a tavasz sztárja. Csupán hat-nyolc hétig kapható április végétől június elejéig. A spárga esetében nem sikerült még megoldani, hogy egész évben teremjen (hurrá!!). Így aztán igazán lehet neki örülni, és a szezonalitása is nagyon egyértelmű. Csak néhány éve jelent meg Magyarországon a spárga, így sokszor tapasztalok tanácstalanságot az elkészítése kapcsán. Valójában egy nagyon könnyen elkészíthető és hálás alapanyag, mert gyönyörű és visszafogott íze miatt nem igényel nagy körítést és bonyolult fűszerezést.
Bevallom, hogy tavasszal az egyik kedvenc zöldségem, és szezonban hetente legalább 2-3 alkalommal kerül az asztalra nálunk. Nagyon szeretem egyszerűen tisztított vajon serpenyőben megpárolva, amit aztán kecskesajttal, tojással tálalunk leggyakrabban. Alább adtam még néhány tippet az elkészítéséhez és a spárga tálalásához egyaránt.
VÁSÁRLÁSKOR ERRE FIGYELJ
Csak frissen jó a spárga. Vásárláskor ellenőrizd a spárga végét: ha nagyon ki van száradva, akkor nem friss. Vásárlás után érdemes azonnal elfogyasztani. Ha mégis tárolnod kell, akkor vizezz be egy pamut konyhai törlőkendőt, csavard ki, és tekerd bele a spárgát, így tedd a hűtőbe. Pár napig frissen tarthatod így.
MIRE JÓ A SPÁRGA?
A spárga egy igazi nagyágyú a tavaszi nagytakarításban. Kifelé és lefelé vezet, mely hatása gyulladások, lerakódások esetén jól kihasználható. A spárga gazdag A-, B6-, C-vitaminokban, kalcium-, kálium és vastartalma is magas. Alacsony a zsírtartalma és a kalóriatartalma.
SPÁRGA A HAGYOMÁNYOS KÍNAI GYÓGYÍTÁS SZERINT
ÍZE: édes és keserű ízű
HATÁSA: semleges és frissítő hatású
Zöld spárga
- ödémák, húgyhólyaggyulladás, magas vérnyomás
- kivezeti a Nedvességet, serkenti a vizeletürítést
- magas koleszterin szint, érelmeszesedés
- oldja és átalakítja a Nedvességet és Nyálkát
- székrekedés, túlsúly
- szabályozza és kivezeti a székletet
Fehér spárga
- táplálja a testnedveket, szárazság esetén, Tüdő szárazság, krónikus bronchitis, tuberkulózis, száraz tünetek cukorbetegségnél (szomjúság), nyugtalanságot okozó szívproblémák
- tonizálja a Yint
- ödémák, húgyhólyaggyulladás, magas vérnyomás
- kivezeti a Nedvességet és serkenti a vizeletürítést
MIKOR NEM JÓ A SPÁRGA?
Ne egyél spárgát vesegyulladás, vesekő, köszvény esetén, mert serkenti a vese működését, ami problémák okozhat a vese megbetegedéseinél. Várandósság ideje alatt is kerüld, mert túl erős a vizelethajtó hatása.
HOGY KÉSZÍTSD EL A SPÁRGÁT?
Főzve, grillezve, pirítva, gőzölve és sütőpapírban sütve egyaránt remek, és nagyon gyorsan – pár perc alatt – elkészül. Nem kell túl sok minden mellé, jobb, ha hagyod érvényesülni.
Ami nagyon jól illik hozzá: vaj, kecskesajt, parmezán, olívaolaj, friss citromlé, szardella, kapribogyó, mandula, krumpli, tojás, petrezselyemzöld, aszalt paradicsom, hal
- vajon vagy olívaolajon párold meg serpenyőben: Zöldspárga aszalt paradicsommal és petrezselyemmel
- gőzben párolva: gőzőlőbetétes fazékban 10 perc alatt gőzben is elkészítheted
- sütőben grillezd: kevés olívaolajjal meglocsolva, sóval told meleg sütőbe, és 200 fokon grillen süsd 7 percig. Ezután buggyantott tojással, citromos vajmártással és/vagy vajas pirítóssal és kecskesajttal tálald.
- remek krémleves készülhet belőle
Tipp tisztításhoz
A spárga tisztításakor elég soknak tűnik a kárba vesző drága spárga, hiszen le kell törni a fás végét, és a fehér spárgát meg is kell tisztítani. Ebből a „spárgahulladékból” én általában alaplevet szoktam főzni, majd kevés krumplival készül belőle egy spárgakrémleves. A végén főzhetsz bele friss és roppanós spárgahegyeket is, így egy igazán szuper és szép levesed lesz 10 perc alatt.
5 elem magazin
Szezonális étrend és életmód az évkörön
4 évszak, 5elem, 12 magazin lapszám
RECEPT
GYÖNYÖRŰ NAPSÁRGA PAD THAI
4 személyre
- 20 dkg rizstészta (szélesmetélt)
- 1,5 evőkanál kurkuma
Szósz
- 6 evőkanál szójaszósz
- 1 egész citrom frissen facsart leve
Ízesítés, zöldségek
- 20 dkg tofu, kézzel szétmorzsolva
- 10 dkg törökmogyoró (vagy mandula, napraforgómag), megpirítva, késsel felaprítva
- 25 dkg szárzeller, 1-2 cm-es darabokra vágva / zöld spárga, a fás végei letörve, 4-5 cm-es darabokra vágva
- 2 tojás, villával felverve
- 3 szál újhagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál olívaolaj
Tálaláshoz
- 2 lime / 1 citrom cikkekre vágva
- 8 dkg csíra vagy/és felaprított zöldfűszer (petrezselyemzöld vagy koriander)
Készítsd elő az összes hozzávalót:
- a tofut morzsold össze,
- verd fel a tojást,
- vágd fel a zöldséget,
- pirítsd meg száraz serpenyőben a törökmogyorót, és késsel aprítsd fel,
- vágd fel az újhagymát
- Keverd ki a szószt: a szójaszószt keverd össze a citromlével.
- A rizstésztát öntsd fel annyi forró vízzel, amennyi éppen ellepi, és keverd bele a 1,5 evőkanál kurkumát, és áztasd így 5-10 percig. Akkor szűrd csak le, amikor elkészültél az összes többi hozzávalóval.
- Az olívaolajban lefedve párold meg a spárgát vagy szárzellert 5 perc alatt, keverd hozzá az újhagymát, pirítsd tovább kevergetve 2 percig, majd tedd félre.
- Ugyanebben a serpenyőben kevergetve süsd meg a tojást, majd tedd félre.
- Kevés olajon pirítsd meg a tofut 5 perc alatt.
Az összes hozzávalót keverd össze a serpenyőben: a tofut, a tojást, a spárgát/szárzellert, a szószt, és keverd hozzá a rizstésztát.
Tálalás
- Keverd hozzá a zöldfűszereket és/vagy csírát, szórd meg a mogyoróval (napraforgómaggal vagy mandulával).
- Tálald cikkekre vágott lime-mal vagy citrommal.
- Bármilyen más zöldséggel tálalhatod.
Használhatod a sárgára pácolt tésztádat levesbetétként is.