HOGYAN ÉLJÜK TÚL A HÚSVÉTI MEGRAKOTT ASZTALOKAT?

2016. március 20. | Blog

A nagyevős ünnepek előtt – karácsony, húsvét – mindig sokan kérdezik, hogy milyen trükkökkel lehet megvalósítani, hogy ilyenkor is nagyjából rendben legyen az emésztésünk, mégse sértsük meg a sokat készülő családot azzal, hogy szinte semmit nem eszünk. Ez nem egy könnyű dolog, nekem is okoz némi fejtörést néha, de időközben van néhány trükköm, ami egészen jól működik.

1. Szétválasztós étkezés. Mivel ilyenkor általában többet eszünk a megszokottnál, érdemes a fehérjét és a szénhidrátot külön-külön fogyasztani, és mindkettő mellé zöldséget enni. Ez a döntés nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy az emésztésünk gyorsabban és hatékonyabban működjön a kiadós étkezések ellenére is. Válasszuk ki tehát, hogy szénhidrátot eszünk zöldséggel vagy húst.

2. Előre egyeztetem a menüt a családdal. Így van némi ráhatásom és rálátásom, hogy mi lesz az asztalon. Egyrészt előre tudok tervezni, másrészt tudom némileg irányítani is, hogy mi készüljön. Nekünk az is jól működik, ha mi hívjuk meg a családot, és nem mi megyünk hozzájuk.

3. Legyen elég zöldség, és ne csak nyersen. Legtöbbször nem gondol senki a zöldségekre az idősebb generációból, így vagy én készítek valamit vagy kérem, hogy legyen párolt zöldség is. Ha nincs esély arra, hogy nem mirelitből és nem szétfőzve készül, akkor inkább én magam oldom meg: készen viszem vagy ott elkészítem. Ezt inkább ajándékként adom át, mintsem azzal a mondattal, hogy hoztam magamnak valami ennivalót. Nehogy bárkit megsértsünk! Érdemes több adagot készíteni belőle, mert sokszor kiderül, hogy tulajdonképpen mindenki másnak is ízlik, csak nem jut eszükbe, ilyet főzni.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

4. Kérjünk meg a vendéglátónkat, hogy ne minden hússal készüljön. Ha hús van főételként, akkor kérjünk valamilyen zöldséglevest előételnek.

5. Mi legyen a sütikkel? Ha egy mód van rá, akkor csináljuk olyan édességet (is), amiben nincs cukor. Esetleg kérjük meg a családot, hogy fele annyi cukrot használjanak. Kiderül majd, hogy ez másoknak is ízlik a családban, csak nem szokták.

6. Kelt tészták… Húsvétkor sokféle kelt tésztát eszünk. Az élesztő különösen nagy megterhelés az emésztőrendszernek. Ha egy mód van rá, készítsük a kelt tésztáinkat, a kalácsot kovásszal. Vállaljuk ezt magunkra, és vigyük ezt ajándékba. Általában nagyon örül mindenki az ilyesfajta ajándékoknak.

Ha esetleg nem tudnád, hogyan készül a kovász, és hogyan kell vele sütni, szerdára tervezek egy bejegyzést, amiben a kovászos kalács tészta készítés rejtelmeiben mélyedünk el….

7. Séta ebéd után az egész családdal közösen. Hagyjuk a tespedést, és ebéd után csípjük nyakon az egész családot, és vigyük el őket sétálni. Mindenkinek meg van a gyenge pontja: valakire a szép tájjal, másokra egy jó eszpresszóval lehet hatni, a nagyik pedig az unokák társaságával mozdíthatók ki a meleg nappaliból legkönnyebben. Keressük meg a motivációkat, és csaljuk a séta csapdájába a családot. Ha a mosogatás a legnagyobb kerékkötő, akkor álljunk be és gyorsan csináljuk meg mi magunk.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This