Gabonamentes kenyér magokból

2013. augusztus 22. | Receptek

Előkészítés: 5 perc
Főzés: 30+40 perc

A gabonamentes kenyerek kérdése régóta foglalkoztat. Egy korábbi kenyérrecept mintájára próbáltam ezúttal olyan kenyeret sütni, amiben semmilyen gabona nincs. Az eredmény önmagáért beszél: mind az állaga (remekül szeletelhető), mind pedig az íze fantasztikus; mindezek mellett pedig jól variálható. Két összetevő nagyon fontos bele a tapasztalatok szerint: őrölt lenmag és psyllium – e kettő adja ugyanis azt a konzisztenciát, ami összetartja a többi beletett magot és diófélét.

Gyermekkorom egyik nagy élménye a magos kenyér. Akkoriban – a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején – ilyesmit nem lehetett nálunk kapni Magyarországon, sőt nem is jutott senkinek eszébe kenyeret sütni otthon, nálunk a családban legalábbis… Apukám ebben az időszakban sokat járt Németországba, ahonnan mindig magokkal sütött kenyérrel készített szendvicsekkel engedték útnak. Drága édesapa viszont – mivel tudta, hogy gyermekei rajonganak a magos kenyérért – meghagyta nekünk a szendvicseket. Vártuk haza, mivel hetekre eltűnt ilyenkor, de legalább ennyire vártuk a magos kenyérből készült szendvicseket is. Azóta rajongok a magos kenyérért. Ezért is voltam annyira kíváncsi a tisztán magokból készült kenyérre – vajon ez kenyér e még egyáltalán.

Tartottam egy kis közvélemény kutatást, hogy vajon a magokból készült kenyér kenyérnek tekinthető-e valójában. A legtöbb embernek nagyon tetszik és ízlik, de néhányan bonyolult eszmefuttatásokba kezdtek a kenyérkérdés kapcsán, mondván: a kenyérnek más a funkciója. Hát döntsétek el! Szerintetek ez kenyér?

5 elem magazin

Szezonális étrend és életmód az évkörön

4 évszak, 5elem, 12 magazin lapszám

Gabonamentes kenyér magokból

 

Hozzávalók

1 db 75 dkg-os kenyérhez

 

  • 30 dkg őrölt lenmag (Pl. kávédarálóban hatékonyan meg lehet őrölni. Vagy megvehetjük őrölve is bioboltokban. A frissen őrölt persze mindig jobb.)
  • 10-10 dkg szezámmag, tökmag, napraforgómag, mandula (Helyettesíthetőmég dióval vagy törökmogyoróval ill. tetszés szerint variálható; a lényeg, hogy kb. 40 dkg dió és magféle kerüljön a keverékünkbe. Lehet homogénebbre is hagyni vagy éppen variálni, attól függően, hogy mihez van kedvünk és mit találunk otthon.)
  • 1 ek sztívia vagy más édesítőszer
  • 5 ek psyllium (indiai útifűmag)
  • 4,5 dl víz
  • 3 ek olaj
  • 1 tk finomítatlan tengeri só

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 250 fokra.
  2. Egy tálban keverjük össze a hozzávalókat jó alaposan.
  3. Béleljünk ki sütőpapírral egy hosszúkás (30×12 cm-es) sütőformát.
  4. Öntsük bele a kibélelt formába a keveréket, és egy kanál hátával egyengessük el a tetejét szép simára.
  5. Tegyük meleg sütőbe, és süssük 30 percig. Vegyük ki a formából a kenyeret: a sütőpapír segítségével emeljük ki.
  6. Fejjel lefelé tegyük egy sütőlemezre és süssük még 40 percig.
  7. Akkor sült meg, ha megütögetjük és kongó hangot ad.
spenot.csalankrémleves

5 elem magazin

Szezonális étrend és életmód az évkörön

4 évszak, 5elem, 12 magazin lapszám

Pin It on Pinterest

Share This
5 elemes étrend és életmód
Adatvédelmi áttekintő

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és felismerik Önt amikor visszatérnek webhelyünkre. Segítenek csapatunknak megérteni, hogy lehet weblapunk Önnek a legtestreszabottabb és kényelmesebb

A cookie-beállításokat a bal oldalon található füleken találja.