Elkészítési idő: 10 perc
Főzési idő: 15 perc
Vegán
Recept nyomtatása
Egész cikk nyomtatása
Ezt a fűszeres sárgarépasalátát olyankor szoktam bevetni, amikor valami izgalmasat lenne jó készíteni, de nincs időm rá. De nagyon jól megállja a helyét akár az ünnepi asztalon is, mert kifejezetten izgalmas, szép és meglepő. A vendégeink is mindig nagyon lelkesek, és rendszeresen elkérik a receptet.
A sárgarépa általában alapfelszerelés nálunk télen, és amikor már kifogyok az ötletekből, olyankor is eszembe szokott jutni ez a saláta. Régóta készítem ezt a receptet – legalább 10 éve –, és karácsony környékén rendszeresen előkerül, majd velünk marad tél végéig. Az eredeti recept kedvenc szakácsomtól, Yotam Ottoleghitől a magyarul is elérhető első vegetáriánus szakácskönyvéből származik. Ez a könyv szerintem amúgy minden idők legjobb vegetáriánus szakácskönyve, abszolút megéri beruházni rá. Angolul a zseniális Plenty címet viseli, magyarul Vegetáriánus finomságok címmel jelent meg.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
Recept nyomtatása
FŰSZERES SÁRGARÉPASALÁTA – 25 PERC ALATT
Hozzávalók 4 személyre
- 80 dkg sárgarépa, megtisztítva és 1 cm széles karikákra vágva
- 1 nagy hagyma, megtisztítva és felaprítva
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- 3 cikk fokhagyma, megtisztítva és felaprítva
- 2 vékony szelet gyömbér, felaprítva
- 2 evőkanál mazsola
- ½ teáskanál koriandermag, mozsárban megőrölve
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál római kömény, mozsárban megőrölve
- 1 csapott teáskanál édes fűszerpaprika
- 1 evőkanál szűretlen ecet – balzsam-, bor- vagy almaecet
- 1/8 sóban eltett citrom vagy ½ bio citrom reszelt héja
- 1 csokor zöldfűszer – korianderzöld, petrezselyemzöld, menta, snidling, akár vegyesen
Elkészítés
- A sárgarépát 10 perc alatt sós vízben főzd roppanósan puhára. Szűrd le, és hagyd lecsöpögni.
- Amíg fő a répa, párold üvegesre a hagymát olajon, kevés sóval.
- Keverd a hagymához a megfőtt sárgarépát, majd a fokhagymát, mazsolát, gyömbért és a többi fűszert: koriandermagot, köményt, paprikát. Sózd meg.
- Kettő percig kavargatva pirtísd közepes lángon, majd vedd le a tűzről, és ízesítsd ecettel, citromhéjjal vagy sóban eltett citrommal.
- Zöldfűszerrel gazdagon szórd meg.
Tálalás
- Mivel a saláta fűszeres, érdemes hozzá valamilyen semlegesebb dolgot felszolgálni.
- Vegetáriánus opció: Főtt lencse vagy főtt bab, illetve csicseriborsófasírt remek alternatíva itt.
- Vegán opció: Sütőben 10 perc alatt készre sütött vagy serpenyőben megpirított tofu vagy tempeh remek mellé. Mindkettőt kókuszzsírral és fűszerekkel bepácolom előtte.
- Húsos opció: Nagyon jól illik hozzá a pár perc alatt készre pirított csirkemáj vagy a sült csirke, esetleg főtt hús.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása