FÜSTÖLTHAL-FASÍRT – 7 összetevőből 55 perc alatt

2019. november 29. | Receptek

Kevés halat eszünk mi magyarok. Ez tény, és hát a boltokban fellelhető halak minősége nem is igazán buzdít minket arra, hogy ezen változtassunk. Engem legalábbis nem. Nehéz jó minőségű halat venni ma Magyarországon, ha az ember nem Budapesten él, vagy nem jár rendszeresen nagy áruházakba. Az én megoldásom a pisztráng szokott lenni erre – a pisztrángtelepek egyikén veszek füstölt pisztrángot és néhány friss halat, amikor arra járok. A friss halakat elkészítem másnap, a füstöltekből pedig betárazok, és a következő hetekben elfogy. Mi általában a Lillafüredi pisztrángtelepre járunk, egyszerűen azért, mert a szüleink miskolciak, és ilyenkor Lillafüred – ha nem is esik útba, de egy kirándulást megér. Jó beszerzési forrás még a szilvásváradi vagy a visegrádi pisztrángtelep is állítólag – ezeket nem ismerem jól.

MIT KÉSZÍTSEK FÜSTÖLT HALBÓL?

A füstölt hal nagyon praktikus, mert hetekig eláll, így be lehet tárazni belőle, és amikor hirtelen tanácstalan vagy, hogy mit is kellene főzni, gyorsan varázsolható belőle valami különlegesség. Nekem csak az egy kicsit a bajom a füstölt hallal, hogy nagyon erőteljes íze van – mint ahogyan majdnem minden füstölt ételnek Magyarországon –, ezért csak nagyon keveset tudok belőle enni, és csak kiegészítésképpen szokott emiatt felbukkanni nálunk: levesbetétként például nagyon jó, vagy valamilyen salátába keverve, amiben a sült gyökérzöldségek jól ellensúlyozzák az erőteljes ízét. Szerettem volna azonban valami mást is készíteni belőle, amit akár főételként is fel tudok szolgálni, és van annyira finom, hogy rendszeresen készíthessem. Megtaláltam a megoldást végre! Fasírt készült belőle, mégpedig úgy, hogy a füstölt halat sült zöldségekkel kevertem össze, ami jól ellensúlyozza a hal erőteljes ízét. A receptet a kedvenc szakácsomtól, Ottolenghitől kölcsönöztem, mégpedig a nemrég megjelent Simple című szakácskönyvéből, mely magyarul a Gabó kiadónál Egyszerűen címmel jelent meg. A recepten itt-ott változtattam, de az alapkoncepciót megtartottam: édes sült gyökérzöldséget kevertem kb. 1:1 arányban füstölt hallal.

SOKFÉLE TÁLALÁSI LEHETŐSÉG

A füstölt halból készült fasírtokat legszívesebben zöldségpürével esszük ebédre, valamilyen saláta vagy fermentált, esetleg pácolt zöldség is nagyon jó még hozzá. Remekül csomagolható, így utazások alkalmával is megállja a helyét: én ilyenkor salátalevelekbe csomagolom általában, és sült édesburgonyát csomagolok mellé. Elegáns előételként is jól mutat ünnepi alkalmakkor vagy egy nagyobb vendégseregnek, akik így türelmesebben várják ki a főétel érkezését. Ez utóbbi esetben is általában salátalevelekre teszem, és alá valamilyen mutatós zöldségpástétomot teszek. ha esetleg már a karácsonyi menüt tervezed, oda is jól illik előételként. Ja, és ami a legjobb benne, hogy jól előkészíthető: a masszát megcsinálhatod akár 24 órával hamarabb, és frissen csak pár perc alatt ki kell sütnöd.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Recept nyomtatása

RECEPT

FÜSTÖLTHAL-FASÍRT

15 db közepes vagy 30 db kis méretű fasírthoz
6 főre főételként vagy 12-15 főre előételként

  • 60 dkg pasztinák vagy édesburgonya (Föld), megtisztítva és kis kockákra vágva
  • 50 dkg füstölt pisztráng, a bőre leszedve és a szálkák eltávolítva, 2-3 cm-es darabokra szétszedve (Víz)
  • 2 db tojás (Föld)
  • 1 nagy csokor snidling vagy 2 db újhagyma, megmosva és apróra vágva (Fém)
  • 2 bio citrom, a héja lereszelve (Tűz), a citrom szeletekre vágva a tálaláshoz (Fa)
  • 2 + 1 evőkanál tisztított vaj vagy kókuszolaj (Föld) a sütéshez
  1. Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra (alul-felül melegítéssel).
    A pasztinákot vagy édesburgonyát keverd össze 1 evőkanál tisztított vajjal vagy kókuszolajjal, sózd meg, és egy tepsin terítsd szét. Tedd a sütőbe 25-30 percre, és süsd puhára. Nem baj, ha egy picit megpirul.
  2. Míg sül a zöldség a pisztrángot készítsd elő: szedd le róla a bőrét, válaszd hosszában ketté a gerincénél, vedd ki egyben a gerincét, és tördeld kis darabokra – közben az apróbb szálkákat is szedd ki belőle. Ne aggódj a nagyon apró szálkák miatt azonban, azok sütés közben eltűnnek.
  3. Egy tálban keverd össze a hal húsát, a sült zöldséget, a snidlinget/hagymát, a citrom lereszelt héját és a tojást. Dolgozz kézzel, és közben nyomkodd szét a sült zöldségeket kicsit – nem kell teljesen homogén masszának lennie azonban. (Ha szereted a borsot, darálj bele frissen egy keveset.) Még jobban összeáll a massza, ha konyhai robotgépben vagy botmixerrel kicsit turmixolsz rajta - de semmiképpen nem kell teljesen homogén állagúnak lennie -, mert könnyebben összeáll. Kifejezetten jól áll neki azonban, ha maradnak benne egészben zöldségdarabok.
  4. A halmasszát oszd 15 vagy 30 egyforma adagra – attól függően, hogy kicsi vagy közepes méretű fasírtokat terveztél. szerintem a kicsik jobban kezelhetőek, és főételként is szuperül megállják a helyüket, csak többet kell számolni belőle egy főre. Formálj belőlük közepes vagy kis méretű fasírtokat.
  5. Melegíts fel a 2 evőkanál tisztított vajat vagy kókuszolajat egy serpenyőben, és 2-4 részletben süsd ki a halfasírtokat: mindkét oldalukat 3-4 perc alatt süsd aranybarnára.
  6. Tálalásig tartsd melegen – pl. 50 fokos sütőben.
  7. Tálaláskor adj mellé citromgerezdeket.
TIPP

A füstölthal-fasírt masszáját megcsinálhatod akár 24 órával hamarabb, és frissen csak pár perc alatt ki kell sütnöd. Akár a fasírtokat is megformázhatod, úgy is elteheted letakarva a hűtőbe.

5 Elem magazin!

Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása

 

Egészséges életmód szezonálisan

Pin It on Pinterest

Share This