ELŐKÉSZÍTÉSI IDŐ: 10 perc
FŐZÉSI IDŐ: 15 perc
VEGÁN,
TEJ-, TOJÁS- ÉS GLUTÉNMENTES
A leves egy olyan étel, ami nagyon ideális az emésztés szempontjából, ugyanis könnyen emészthető: nem száraz és nem nyers. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy egy étel könnyen emészthető legyen. Így a testet valóban tápláljuk, mégpedig nem csak a beépülő ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, hanem energetikailag is. Ez vitalitást ad a testnek, könnyű testérzetet biztosít és az emésztésünk is rendeződik.
TESTNEDVEID TÁPLÁLÁSA LEVESEKKEL
A folyadékfogyasztásnak kiemelt szerepe van meleg időben, de érdemes nemcsak vizet és más folyadékot inni, hanem a leveseket is megtartani az étrendben. A nyár nem feltétlenül a forró levesek időszaka, de egy gazdag zöldségleves langyosan is jólesik. A főtt (de nem szétfőzött) zöldségekből készült levesek, párolt zöldségek, szószok remek alternatívát kínálnak a testnedvek táplálására. A nyári hőségben izzadunk, mivel a meleg megnyitja a bőr pórusait. A bőr pórusain keresztül a test izzadás által hűt magát. Ez egyrészt nagyon jó, mivel a test hőháztartása szabályozza saját magát. A testnedvek pótlása azonban pont emiatt nyáron rendkívül fontos, amit nem kizárólag a vízzel és a megfelelő mennyiségű ivással oldunk meg, hanem a testnedveket tápláló alapanyagok, levesek fogyasztásával is.
SEGÍTSÉG IZZADOK! – ez jó vagy rossz?
Attól függ… Fontos, hogy ne izzadjunk többet, mint amennyire valóban szükség van. Leginkább arra érdemes odafigyelni, hogy ne jéghideg italokat és ételeket egyél. A test a jéghideg italok és levesek hatására azt érzékeli, hogy hideg van, és melegítésre van szükség. Kinyitja tehát a test pórusait, kiver minket a hideg veríték. Ugye tapasztaltál már ilyet? Ez kellemetlen ugyan, de általában nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. A kinyílt pórusokon keresztül azonban a kint meleg be tud hatolni a testbe, így melegítve a lehűlt testet. A jéghideg italoktól tehát csak még inkább melegünk lesz. A gyümölcsleveseket szobahőmérsékleten, a zöldségleveseket pedig langyosan fogyaszd inkább. Meleg időben hagyományosan soha nem isznak jéghideg italokat, hanem inkább meleg teával hűtik a testet. A sivatagban élő népek a forróságban mindig meleg italokat készítenek és szürcsölgetnek. Olyan alapanyagokból főzik a teákat – például fekete tea, menta, zöld tea, hibiszkusz –, amelyek hűtő hatásúak, és ezeket melegen fogyasztják el, ezzel ellensúlyozva a hűtő alapanyagok hatását. Van ebben logika…
LEVESEK NYÁRON IS
A levesek tehát jók, nyáron is! Úgy táplálják a testnedveinket, hogy közben a bennük lévő tápanyagok is fel tudnak szívódni. Ezért jó, ha nem csak isszuk, hanem esszük is a folyadékokat. Így ugyanis egyszerre tápláljuk a testnedveinket és a testünket.
Levesezésre fel! Ehhez találsz 7 remek nyári levesreceptet a letölthető receptfüzetben, amit a következő linkre kattintva tudsz letölteni: NYÁRI LEVESEZÉS e-book
Most a hét nyári levesrecept közül az egyik kedvencemet osztom meg, amit a cukkiniszezonban bármikor szívesen megeszek. Ez a cukkinileves ugyanis színes, üde, friss és még finom is. Egyértelműen az egyik kedvenc levesem nyáron. Gyakran esszük ezt a levest főételként ebédre rizzsel, magokkal és zöldfűszerekkel, mert tápláló, könnyű nyári ebéd, ami nem csak éhség ellen jó, hanem még a szomjadat is oltja.
A recepttel lehet variálni - alább az alapreceptet osztom meg. Szoktam bele főzni néha gombát, máskor felaprítok néhány szem koktélparadicsomot, és azzal tálalom. Attól függ, hogy éppen mi van itthon.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása
Egészséges életmód szezonálisan
RECEPT
FRISSÍTŐ CUKKINILEVES
Hozzávalók 4 személyre
- ½ evőkanál kókuszolaj vagy tisztított vaj
- 2 db újhagyma / salottahagyma, megtisztítva és apróra vágva
- só
- 1 teáskanál curry vagy 1 evőkanál zöld currypaszta
- 2,5 dl kókusztej
- 40 dkg / 2 db közepes cukkini, falatnyi kockára vágva
- 3 dl alaplé
Tálaláshoz
- 8 evőkanál főtt rizs
- friss zöldfűszerek, én általában bazsalikomot és/vagy koriandert használok, de petreszeylemzölddel is nagyon finom
- ½ citrom vagy lime frissen facsart leve
- pirított magok, a képen fenyőmaggal tálaltam, de legtöbbször napraforgómagot szórok rá
- opcionálisan: koktélparadicsomok, kettévágva és zöldfűszerolaj
- Melegítsd fel egy lábasban a kókuszolajat, és keverd bele a hagymát. Kavargatva pirítsd közepesen magas lángon 1 csapott teáskanálnyi sóval 2-3 percig.
- Keverd bele a curryt, és a kókusztej tetején lévő zsírból 1 evőkanállal. Kavargatva pirítsd tovább további 1 percig.
- Keverd hozzá a cukkinit, és lefedve párold 5 percig közepes lángon. Figyelj rá, hogy a cukkini ne piruljon meg.
- Öntsd fel az alaplével és a maradék kókusztejjel, majd forrald fel. Amint felforrt vedd le a tűzről, és ízesítsd: sózd meg ízlés szerint, öntsd bele a citromlevet. Az ízesítésnél arra figyelj oda, hogy ez egy friss, citromos-kókuszos leves.
Tálalás
1-2 evőkanál főtt barnarizzsel, zöldfűszerekkel, pirított maggal tálald.
HA ÉRDEKESNEK ÉS HASZNOSNAK TALÁLTAD A CIKKET, OSZD MEG A BARÁTAIDDAL, CSALÁDODDAL, HOGY ŐK IS MEGTAPASZTALHASSÁK A SZEZONÁLIS, GYÓGYÍTÓ KONYHA JÓTÉKONY HATÁSAIT.
5 Elem magazin!
Szezonális étrend, irányelvek, alapanyagok hatásai és felhasználása